Megtette az első lépéseket: így avatta fel kifutóját a törpevíziló-kölyök Szegeden + videó

MTI   
  Megosztom
Megtette az első lépéseket: így avatta fel kifutóját a törpevíziló-kölyök Szegeden + videó

Birtokba vette a külső kifutót a törpevíziló-kölyök a Szegedi Vadasparkban, a két és fél hónapos nőstény édesanyjával fedezi föl a külvilágot - közölte Veprik Róbert igazgató.

Bár a látogatók közvetlenül nem lehetnek szemtanúi a Zuri nevet kapó kölyök első lépéseinek a külvilágban, nem maradnak le semmilyen fontos eseményről, mert az állatkert közösségi oldalain mindenről beszámolnak.

A törpevíziló párosujjú patások közé tartozik. Utódaik fejletten jönnek a világra, hamar felállnak és önállóan tudják követni anyjukat, s ha kell, el tudnak menekülni a ragadozók elől, amelyek állandó fenyegetést jelentenek a növényevőkre, főleg azok kölykeire. Zurit ilyen veszély nem fenyegeti, anyjával, Tigivel töltheti el az időt a tavaszi napsütésben.

A törpe víziló neve ellenére nem számít kis méretű emlősnek, a kifejletten 160-275 kilós állatok legfeljebb rokonaikhoz, az akár másfél tonnás nílusi vízilovakhoz képest tűnnek apróbbnak. Nagy méretű rokonától eltérően nem csapatban él, hanem magányosan, valamint kevésbé kötődik a vízhez, veszély esetén is inkább az esőerdők sűrű bozótjába menekül. A törpe víziló sokat van szárazon, ezért speciális zsíros anyagot választ ki, egyrészt az élősködők elleni védekezés miatt, s azért, hogy ne száradjon ki a bőre.

A kifejlett állat vízinövényekkel, gyökerekkel, gumókkal, lepotyogott gyümölcsökkel táplálkozik. A törpe víziló hossza eléri a 180-185 centimétert, az emberen kívül a felnőtt állatnak legfeljebb a leopárd lehet az ellensége.

A nőstény 190-210 napos vemhesség után egy vagy két kicsinyét a szárazföldön hozza világra. Az újszülött akkora, mint egy kifejlett házi nyúl, 5-7 kilogramm. Születése után mindjárt föláll és kéthetesen már tud úszni.

Jelenleg veszélyeztetett fajnak számít nyugat-afrikai élőhelyén, mindössze 2000-2500 kifejlett egyede él vadon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai alapján. Élőhelyének pusztulása és az orvvadász veszélyezteti leginkább. Európai állatkertekben 128 egyedét gondozzák az állatkertek nemzetközi adatbázisa (ZIMS) szerint.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

törpe víziló

szeged

szegedi vadaspark