Így hatott a koronavírus a gyerekekre: hanyagolták kedvenc időtöltésüket a járvány alatt

HelloVidék   
  Megosztom
Így hatott a koronavírus a gyerekekre: hanyagolták kedvenc időtöltésüket a járvány alatt

A koronavírus-veszély miatt világszerte bevezetett korlátozásokat követően nem csak a felnőttek, de a gyerekek online viselkedése is megváltozott. Egy új Kaspersky-tanulmány szerint a gyerekek az elmúlt hónapokban kevesebb figyelmet fordítottak a számítógépes játékokra, főként a világjárvány kezdete előtti időszakhoz képest.

Az egész világra kiterjedő COVID-19 koronavírus-járvány következtében a gyerekeknek otthonról kellett folytatni a tanulmányaikat digitális úton. Sok szülő is otthonról dolgozott, és több időt töltött a családjával a kijárási korlátozások alatt. Bár a szinte folyamatos össze- és bezártság nyilvánvalóan kihívást jelenthetett mind a gyerekek, mind a felnőttek számára, fontos, hogy a szülők mindig tudják, mivel foglalkoznak a gyerekek, és ezt a mostani időszakot lehetőségként használják fel a családon belüli kapcsolatok szorosabbra fűzésére.

Szerencsére azonban legalább egy tevékenység miatt kevésbé kell aggódniuk. A Kaspersky legújabb jelentése szerint – amely a Kaspersky Safe Kids szoftvert Windows és macOS platformon használóktól a Kaspersky Security Network (KSN)1 által gyűjtött anonim adatok alapján készült – a gyerekek a kijárási korlátozások alatt kisebb érdeklődést mutattak a személyi számítógépeken játszható játékok iránt. 2020. március és 2020. május között az ezen kategória iránti érdeklődés egyenletesen csökkent az év első két hónapjához viszonyítva.

Ez a csökkenés csak a Windows esetében mérvadó, mivel a gyerekek még most is sokkal nagyobb valószínűséggel játszanak számítógépes játékokat Windowsos számítógépeken, mint Mac gépeken. Ennek valószínűleg az lehet az egyik oka, hogy a számítógépes játékok zömét kifejezetten a Windowshoz fejlesztik: a népszerű online játékáruházakban, mint például a Steamen sokkal kevesebb játék kapható macOS-hoz.

A személyi számítógépen játszható játékok iránti érdeklődés csökkenése azzal magyarázható, hogy a gépeket most többet kellett más tevékenységekhez használni. Például az oktatásban is könnyebb személyi számítógépről részt venni, mint mobil eszközről. Láthatjuk, hogy bár a gyerekek az idejük nagy részét otthon töltik, bölcsen használják a számítógépeket, és nem érzik szükségét annak, hogy belevessék magukat a videójátékokba

– mondta Anna Larkina, a Kaspersky webtartalom-elemzője.

Hogy a gyerekeket pozitív játékélmények érjék a világjárvány idején, a cég a következőket javasolja:

  • Bátorítsuk őket arra, hogy mondják el, ha játék közben olyat tapasztalnak, ami miatt kényelmetlenül érzik magukat, vagy ami zavarja őket. Nem minden negatív érzelem hordoz negatív tartalmat, a negatív érzelmeknek is lehet pozitív végkifejletük. Ha például a gyereknek nem sikerül valami, de kitartóan tovább próbálkozik, akkor fejlődik a türelme.
  • Ha észrevesszük, hogy a gyerek sokkal kevesebbet játszik számítógépes játékokkal az önkéntes karantén alatt, próbáljuk meg kideríteni az okát. Beszéljünk vele, próbáljuk megérteni, hogyan éli meg a jelenlegi helyzetet, és hogy milyen nehézségekkel szembesül. Érdemes például ellenőrizni, hogy nincs-e túlterhelve iskolai feladatokkal.
  • Ha időt szakítunk arra, hogy a gyerekkel együtt játsszunk számítógépes játékokat, azzal erősíthetjük a kettőnk kapcsolatát, és tisztább képet kaphatunk arról, hogy mivel tölti gyermekünk a szabadidejét. ·
  • Telepítsük fel a Kaspersky Safe Kids szoftvert, amelynek segítségével ellenőrizhetjük és láthatjuk a gyerek online tevékenységeit és kereséseit a különféle eszközökön anélkül, hogy betolakodnánk a személyes terébe. A megoldás ahhoz is hasznos tanácsokat nyújt, hogy miként segíthetjük elő a gyerekek biztonságos online viselkedésé

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

számítógép

számítógépes játékok

játékok

gamer

gyerekek

felnőttek

koronavírus

koronavírus-járvány