Víz öntött el több szabadstrandot: ilyen körülmények között szó sem lehet fürdésről

HelloVidék   
  Megosztom
Víz öntött el több szabadstrandot: ilyen körülmények között szó sem lehet fürdésről

A mindszenti szabadstrandon a következő hét elején számítanak a Tisza tetőzésére, várhatóan a teljes partot elárasztja a folyó. Makónál az áradó Maros miatt a napozó és a kalandpark egy része is víz alatt - írja a Délmagyar.

Ahogy a portál írja, a gát felől tölti fel majd az árteret a Tisza a mindszenti szakaszon.

Hétfői vagy keddi te­­tőzésre számítunk, hat és fél méteres vízállással. Várhatóan a játszótér alatt áll meg az emelkedés. A magasabban fekvő fürdőző terület ilyenkor ugyan szárazon marad, ám az odavezető bekötőutat elárasztja a megemelkedő folyó

- mondta a szabadstrandot üzemeltető Mindszenti Városgazda Nonprofit Kft. vezetője, Pataki Sándor. Hozzátette, úgy látja, az árhullám július közepéig fel­­tehetően akadályozza a fürdőzést. Amint Tokajnál apad a folyó, onnantól nyolc-tíz nap után sejtik az ár levonulását a térségben.

Kitért arra is, hogy a lassú apadás után iszapos üledéket rak le a folyó. Ezt el kell takarítani, majd a tereprendezés után az ÁNTSZ vízmintát vesz, és csak ezután nyit ki újra a strand.

Bár nyári árhullámra számítottuk, az idei rendkívülinek mondható. A pár óra alatt lehulló, akár harminc milliméteres csapadék nem ne­vezhető szokványosnak

- tette hozzá Pataki Sándor.

A makói strand­­nál a Maros szintje pénteken ismét ma­­ga­­­sabb lett egy kicsit. A napozót víz borítja, sőt, még a kalandpark egy része sincs szárazon. A folyó vízgyűjtő területén esett eső képes volt emelni a vízszinten. Ilyen körülmények között szó sem lehet fürdésről, úszásról, lubickolásról. Az erre figyelmeztető tábla is vízben áll.

Ha a víz elvonul, utána még lesz dolgunk bőven, mielőtt csobbanhatnának a vendégek. A víz visszahúzódása után a most még el­­öntött területeket meg kell tisztítani a sártól, de például a fürdőhelyet is ki kell jelölni bójákkal, a vízből pedig mintát kell vennie a közegészségügyi szakhatóságnak. Akkor nyithat hivatalosan a strand, ha ennek az eredménye is megfelelő. A víz jelenlegi állását látva erre még biztosan heteket kell várni. A hangulatos üdülőövezetben található Maros-parti strand egyébként nagyon népszerű. A közelében lombkoronasétány, a területén pedig gyerekek és felnőttek számára is használható kalandpark van, de különböző sportolási lehetőségeket is kínál. A strandra belépőjegy váltása nélkül mehetünk be

- mondta Szűcs Gábor, az üzemeltető városgazdálkodási divízió vezetője.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szabadstrand

strand

vihar

eső

árvíz

tisza

maros

folyó

áradás