Az év dobása lehet az érintésmentes mozi: ezekben a vidéki városokban már autóból is filmezhetünk

Babrik Alexandra   
  Megosztom
Az év dobása lehet az érintésmentes mozi: ezekben a vidéki városokban már autóból is filmezhetünk

A járvány után kialakult óvatosság meghonosíthatja a szélvédő mögötti mozizás műfaját. Magyarországon eddig jellemzően csak a nyaralóhelyeken rendeztek alkalmi vetítéseket, idén viszont a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz eddig beérkezett engedélykérelmek száma már most meghaladja a tavaly összesen beadottakét. A koronavírus-járvány hatásának egyik új terméke lehet az autósmozik hazai elterjedése. Hiszen hazánkban eddig jellemzően csak alkalmi vetítéseket tartottak a nyári szezon népesebb üdülőhelyein. A távolságtartás és az érintésmentesség hatására viszont megszaporodtak azok a helyszínek, amelyek nemcsak egy-egy hétvégére, hanem az egész nyári szezonra terveznek. Hogy hol mozizhatunk így és milyen műsorokra számíthatunk? A HelloVidék kérdéseire az NMHH, Kommunikációs Igazgatóság válaszolt.

HelloVidék: Jelenleg hány autósmozi üzemel vidéken?

NMHH, Kommunikációs Igazgatóság: Jelenleg tizenegy vidéki városban és Budapesten rendelkeznek autósmozik rádióengedéllyel – beleértve ezt a hetet is –, de nem minden esetben üzemelnek naponta: van, amikor az engedélykérés csak megadott napokra vonatkozik, ami leginkább a hétvége szokott lenni. Budapesten és Debrecenben is több engedélyt adott ki a hatóság, és van olyan eset is, hogy többször kértek egy-egy telephelyre hosszabbítást, például Tatabányán.

HelloVidék: Mely településeken mozizhatunk így?

NMHH, Kommunikációs Igazgatóság: Az alábbi településekre van jelenleg is érvényes rádióengedély: Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Mátraszentimre, Mezőtúr, Nagyvázsony, Nyergesújfalu, Nyíregyháza, Pilisvörösvár, Soponya, Tatabánya, Tihany.

HelloVidék: Hogyan változott az autósmozik száma az elmúlt évekhez képest?

NMHH, Kommunikációs Igazgatóság: 2020. július 14-éig huszonhét autósmozira vonatkozó rádióengedélyt adott ki a hatóság. További három autósmozira érkezett be még kérelem, amelyekre az engedély kiadása folyamatban van. 2019-ben összesen tizennégy darab engedélyt adott ki az NMHH.

HelloVidék: Mi szükséges ahhoz, hogy valaki autósmozit üzemeltessen?

NMHH, Kommunikációs Igazgatóság: Autósmozi üzemeltetéséhez rádióengedélyre és megfelelő eszközparkra (adóberendezés, antenna, stb.) van szükség. Az NMHH honlapján elérhető a rádióengedélyhez szükséges kérelemminta, amelyben szerepelnek a legfőbb adatok: például a sugárzás tervezett ideje, földrajzi információk, valamint egyéb műszaki részletek az adóberendezésről, a kábelezésről vagy az antennáról. A sugárzási frekvenciát a hatóság szakemberei jelölik ki.

Milyen műsorral készülnek a mozik?

Nyíregyháza:

  • 2020. július 24. (péntek) 21:00 Halálos iramban: Hobbs és Shaw
  • 2020. július 31. (péntek) 21:00 Dirty Dancing
  • 2020. augusztus 07. (péntek) 21:00 Joker
  • 2020. augusztus 20. (csütörtök) 21:00 MEGLEPETÉS FILM
  • 2020. augusztus 28. (péntek) 21:00 Bad Boys – Mindörökké Rosszfiúk

A belépőjegy ára: 5000 Ft/autó

A díj magában foglalja: 1 db autósmozi vetítésre történő belépésre jogosító jegyet 1 autó részére (személyek számától függetlenül).

Békéscsaba:

Az aktuális film az esemény honlapján megtekinthető.

Jegyár: 5.000 Ft/autó
Popcorn, nachos és egyéb mozis snackek a helyszíni büfében vásárolhatók.

A szervezők azt kérik az autósoktól, hogy ellenőrizzék le, működik-e az autó rádiója és annak hangszórója, hiszen ezen keresztül fogják hallani a filmet!

Debrecen:

  • Július 23., csütörtök, 20.30 óra: Dirty Dancing
  • Július 30., csütörtök, 20.30 óra: Joker
  • Augusztus 6., csütörtök 20.30 óra. A szürke 50 árnyalata
  • Augusztus 13., csütörtök 20.30 óra: Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk

A belépés előre megváltott jeggyel lehetséges, amit a bevásárlóközpont Camel márkaboltjában, valamint online lehet megvásárolni. Az 5 ezer forintos jegyet nem személyenként, hanem autónként kell kifizetni. Popcorn, nachos és egyéb mozis snackek a helyszíni büfében vásárolhatók.

Nyergesújfalu:

  • 2020. július 18., 20:45: Csillag Születik

Autónként mindössze 1 db érvényes jegyre van szükséged, amely autóba annyian ültök be, amennyien csak akartok, de az igazi élmény csak az első sorból élvezhető. Belépéskor autónként ajándékba kaptok 2 db üdítőt is, hogy teljes legyen a moziélmény! A parkolás érkezési sorrendben történik, úgyhogy azt javasoljuk, érkezz minél előbb! A városi terepjáróval érkező vendégeknek speciális helyeket biztosítanak hogy ne takarják ki mások elől a kilátást, így ők jellemzően oldalt vagy hátul kapnak helyet.

Pilisvörösvár:

Nyáresti élmény az egész családnak a Művészetek Háza szervezésében. A hivatalos weboldalon mindig megtalálod az aktuálisan vetített filmet.

Időpontok:

  • július 25. szombat 20:30; 23:00
  • augusztus 14. péntek 20:00; 22:30

Tatabánya:

Ugyan a 60-as, 70-es években élték fénykorukat, Tatabánya szeretnének egy hangulatos autósmozit hozni újra az országba. Tatabánya az első helyszín, ahol 15 év után ismét lehetőséget biztosítanak mindenki számára, hogy az autója kényelmével kombinálja a mozizás élményét. A videotékák és multiplexek megjelenésével egyre inkább háttérbe szorult a drive-in retro élménye talán ismét csillogni fog.

  • július 18. szombat 18: 00 Vissza a jövőbe
  • július 18. szombat 18: 00 Kéjlak

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

autósmozi

nemzeti média és hírközlési hatóság

film

filmezés

mozizás

érintésmentes