Megdőlhet a rekord? Meglehet a 200 ezredik induló az idei Balaton-átúszáson

MTI   
  Megosztom
Megdőlhet a rekord? Meglehet a 200 ezredik induló az idei Balaton-átúszáson

Augusztus elsején 38. alkalommal rendezik meg Magyarország egyik legismertebb tömegsportrendezvényét, a Lidl Balaton-átúszást, amelyre idén is több ezer résztvevőt várnak a szervezők.

Itt az amatőrök is profik. Hatéves gyermek és 80 fölötti úszó is volt már a mezőnyben, ami azt mutatja, hogy mindenkit lehet motiválni

- emelte ki Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kifejtette, Magyarország a koronavírus-járvány megjelenésekor utolsóként zárta be sportlétesítményeit, és az első országok között volt, amelyek kinyitották azokat.

Máth István versenyigazgató elmondta, az idei újdonság a Lidl Balaton-átúszás Féltáv, azaz a 2600 méteres rövidebb táv, amely Balatonboglárról indul. A résztvevők beúsznak 1300 métert, majd visszafordulnak, és azonos pályán érnek célba az átúszókkal.

Márciusban bezártak az uszodák, így úszással nem lehetett készülni a megméretésre. A féltávval így szeretnénk lehetőséget adni azoknak a régi úszóinknak, akik nem érzik magukat elég felkészültnek ebben az évben. Az előzetes jelentkezés szerdán kezdődött el, és máris több mint 1500-an regisztráltak

- jelentette ki. Tavaly 9724-en vettek részt az eseményen, mely az összes évet beleszámítva már 194 002 főnél tart, így idén jó esély van arra, hogy elérjék a 200 ezer indulót. Rossz időjárás esetén az idei esőnap augusztus 2., 8., 9., 15. vagy 16. lehet.

Máth István felidézte, hogy az első lejegyzett Balaton-átúszás Szekrényessy Kálmán sportlap-alapító nevéhez fűződik, aki 140 éve 7 óra alatt tette meg a Siófok és Balatonfüred közötti 14 kilométeres távot.

Az eddigi 37 átúszás legjobb ideje a férfiaknál Papp Márk (58:30 perc), a nőknél pedig Risztov Éva (1:00:58 óra) nevéhez fűződik.

Elhangzott még, hogy az 1979-ben kezdődött versenysorozatban eddig összesen a résztvevők 1 008 810 km-t úsztak, vagyis két és félszer tették meg a Föld és a Hold közötti távolságot.

A verseny rajtja ezúttal is a révfülöpi labdarúgópályán lesz 8 órától 12 óráig, míg a cél a balatonboglári Platán-strand. Az úszók biztonságára a mintegy 130 vitorlásból, 7 kishajóból és 4 motorcsónakból álló úszófolyosó mellett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szakemberei ügyelnek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

balaton-átúszás

verseny

résztvevők

augusztus

rendezvény