Mozipremierek a Tagore sétányon: közel negyven magyar filmet láthatunk az óriás kivetítőn

MTI   
  Megosztom
Mozipremierek a Tagore sétányon: közel negyven magyar filmet láthatunk az óriás kivetítőn

Mozipremierekkel várják az érdeklődőket az első Veszprém-Balaton filmpikniken, a szeptember 3-5. között zajló programokon Balatonfüreden és Veszprémben, öt helyszínen mintegy negyven magyar filmet nézhet meg ingyenesen a közönség - közölték a szervezők.

A balatonfüredi Balaton moziban a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum bemutatójaként tartják az egyik legelső, 1961-ben Marton Endre által rendezett színes-szélesvásznú magyar film, a Katonazene című alkotás restaurált verziójának mozipremierjét. A bemutató előtt köszöntik a filmet fényképező, 91 éves Kossuth-díjas Hildebrand Istvánt, aki olyan klasszikusok operatőre volt, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, a Psyché vagy a piknik programjában is szereplő A Pogány Madonna

- olvasható a közleményben.

Mint írják, a filmben olyan színészóriások lesznek láthatók, mint Bara Margit, Básti Lajos, Szirtes Ádám és Kállai Ferenc. A Nemzeti Filmintézet által a Filmarchívum Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Programjának keretében végzett értékmentő munkának köszönhetően tökéletes kép- és hangminőségben lesz látható a filmalkotás.

Marton Endre ritkán látható filmje a magyar filmművészet egyik titkos kincse. Finoman kimunkált módon, hagyományosan, de részletgazdagon, érzékeny portrékat rajzolva mesél egy szerelmi háromszög-dráma apropóján az összeomló Osztrák-Magyar Monarchia utolsó éveiről, társadalmáról és értékrendjéről. A film vége felé néhány percre fekete-fehérbe vált a színes-szélesvásznú kép - aki végig nézi, megérti, miért, és katartikus percek szemtanúja lehet

- idézi a közlemény Muszatics Pétert, a Filmpiknik művészeti igazgatóját. A vetítés után beszélgetés lesz a Filmarchívum munkatársaival, többek között Ráduly György igazgatóval.

A veszprémi Hangvillában Buvári Tamás közösségi finanszírozásban megvalósult Magdolna című alkotását premier előtt láthatja a közönség. A filmben a Nagy Katica által megformált Bódi Magdi 1933-ban rejtélyes üzenetet kap, amely megváltoztatja sorsát. 12 évvel később, a II. világháború egyik utolsó napján egy orosz katona megöli őt, miközben magát és társait védelmezi. A Magdolna fényképezéséért Tóth Zsolt idén elnyerte a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díját. A vetítés után a közönség találkozhat az alkotókkal.

Balatonfüreden, a Tagore sétányon óriás kivetítőn nézhetik meg az érdeklődők a szintén a balatoni városban forgatott akcióvígjátékot, A Pogány Madonnát. Bujtor István a Bud Spencer-filmek receptje alapján 1981-ben készítette el a filmet, amely hatalmas közönségsikert aratott. A film előtt látható lesz egy 1985-ös, Balatonfüredet bemutató rövidfilm, A Pogány Madonna vetítése előtt pedig Till Attila beszélget Bujtor István feleségével és fiával

- áll az összegzésben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mozipremier

mozi

veszprém

balaton

balatonfüred

filmpiknik

film

programok