A kertészkedés rejtelmeivel ismerkedhetnek a gyerekek: iskolakertet adtak át Leányfalun

MTI   
  Megosztom
A kertészkedés rejtelmeivel ismerkedhetnek a gyerekek: iskolakertet adtak át Leányfalun

Átadták az idei év első iskola- és óvodakertjét hétfőn Leányfalun. A pandémiás helyzet miatt adták át ebben az évben ősszel az Országos Iskolakert-fejlesztési Programban megvalósult első iskolakertet, valamint vele együtt a program első óvodakertjét.

Az egymás mellett található Leányfalui Móricz Zsigmond Általános Iskola és a Tündérkert Óvoda gyakorlókertjeinek átadásán Nagy István agrárminiszter kiemelte: csodálatos összefogás valósult meg Leányfalun, melynek a szülők is aktív részesei voltak. Számos helyszínhez hasonlóan a leányfalui kertnek is egyik fontos eleme az a - kis helyigényű - komposztáló berendezés, amely a komposztálás folyamatának elsajátításához nyújt segítséget.

A tárcavezető felidézte: az Agrárminisztérium 2018 őszén karolta fel az iskolakert-mozgalmat, mert az iskolakertek gondozása közben a gyerekek megtanulják a természeti környezet helyes és tudatos használatát, a gyakorlatban is kipróbálhatják a tanultakat, és alapvető természettudományos tapasztalatokra tesznek szert. Az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot tavaly hirdette meg a minisztérium, közösen az Iskolakertekért Alapítvánnyal, a Váci Egyházmegyei Karitásszal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK).

A kezdésként elindított Iskolakerti Alapozó Alprogramot rendkívül nagy érdeklődés kísérte, 334 pályázóval nyolcszoros volt a túljelentkezés. A felhívás nagy sikerére tekintettel a program 2019 őszén folytatódott, s a kimaradt pályázók közül újabb 17 iskola kapott támogatást. Nagy István beszámolt arról, hogy a programot kidolgozó szervezetek példaértékű szövetsége új taggal bővült, és idén már az Áder János köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány is aktívan segíti a program sikeres megvalósítását.

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy megnövelték a 2021. január végéig tartó program forrását, amelyből 100 kertet támogat a tárca mintegy 74 millió forinttal, hozzáfűzve, hogy ebben az évben már óvodakertekre is kiterjesztették a felhívást.

A tárcavezető emlékeztetett arra is, hogy az iskolakert-hálózat helyi pilléreiként kijelölt mentorkerteknek fontos szerepük van, többek között nyílt iskolakertként fogadják majd az érdeklődőket, a fenntartási időszak öt esztendeje alatt pedig évente egy iskolakerti szakmai műhelynapot is tartanak.

A világjárvány igazolta, hogy mennyire fontos az önellátás képessége

- mondta Csepreghy Nándor, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány igazgatója, kiemelve azt is, hogy a jövőt csak a gyerekeken, az oktatáson keresztül lehet elkezdeni.

Adorján András polgármester egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a két köznevelési intézmény szervesen együttműködve, ideális természeti környezetben alakította ki a tankerteket, nem messze Móricz Zsigmond hajdani kertészetétől.

Az eseményen jelen volt Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

iskolakert

óvoda

iskola

kertészkedés

pandémia