Újév napja: hol köszönt be először az újév, mikor van a kínai újév 2021 és a zsidó újév 2021

HelloVidék   
  Megosztom
Újév napja: hol köszönt be először az újév, mikor van a kínai újév 2021 és a zsidó újév 2021

Hol van először újév? Kínai újév mikor van, mikor van a zsidó újév 2021 során? Miért tartjuk az újév napját, mik az újévi szokások, miben más a zsidó újév és a kínai újév 2021?

A karácsony és a farsang mellett az újév napja a tél egyik legjelesebb ünnepe: búcsúztatjuk a régit, üdvözöljük az újat, fogadalmakat teszünk, hogy mit fogunk másképp, jobban csinálni, hogyan legyen a következő év jobb, mint az előző. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy 2020 a legtöbbünk számára igazán nehéz év volt: a koronavírus járvány és a vele járó gazdasági válság, a munkahelyek elvesztése, az oktatási rendszer megbolygatása és a kijárási korlátozás mind-mind megnehezítették az összes korosztály, család életét. Bízzunk benne, hogy a következő év jobb lesz, jómóddal, jövedelmező új állásokkal, családi nyaralásokkal, egészségben!

Cikkünkben eláruljuk, miért jeles ünnep az újév napja, mi a jelentősége ennek a dátumnak és milyen érdekes és izgalmas újévi szokások, babonák övezik az újév megünneplését. Azt is eláruljuk, hol köszönt be először az újév, mikor van a zsidó újév 2021 során és mikor van a kínai újév 2021 évben, amelyek szintén izgalmas hiedelmekkel és ünnepi szokásokkal járnak. Te hiszel az újévi babonákban, tartod az újév szabályait?

Újév napja: miért ünnepeljük?

Az újév napja világszerte elterjedt jeles nap, amelyet rendszerint családi és baráti összejövetelekkel, újévi bulikkal ünneplünk. Magyarországon és a Gergely-naptárat használó keresztény, nyugati kultúrákban, főleg az európai és amerikai országokban, újév napja a naptári újév legelső napjára esik (január 1.), ennek ünneplését az előző naptári év utolsó napján kezdjük (december 31.). Az újévi ünnepségek, bulik csúcspontja december 31-e éjfél, amikor percre pontosan véget ér az előző év, beköszöntve ezzel az újév napja.

Újév napja évezredek óta különleges dátum az emberiség számára, a legtöbb kultúrában az ókor óta ünneplik. Kezdetben az újév napja mindig valamilyen csillagászati vagy természeti jelenséghez kötődött, mint például a tavaszi nap-éj egyenlőség. A jelenlegi dátum, január 1-je az ókori rómaiaknak köszönhető, akik időszámításunk előtt 46-ban bevezették a Julián-naptárat. A római újév dátuma Krisztus után, a VI. században törlődött, a keresztény államokban ekkor más-más vallási ünnepekhez (például karácsonyhoz) kötötték az újév kezdetét. Január 1-je, mint újév napja XIII. Gergely pápának köszönhető, aki a Gergely-naptárat bevezetve visszaállította a rómaiak ősi dátumát (1582).

Az előző év elhagyása és az újév megünneplése szimbolikus jelentőségű pillanat, ami az új kezdetet és a tiszta lapot, jelképezi. Az újév megünneplése éppen ezért nagyszabású esemény minden országban: tűzijátékkal, pezsgővel, partik rendezésével örvendezünk; Magyarországon éjfélkor elénekeljük a Himnuszt is. Az ünneplő családok, barátok az újévi alkalomra kiöltöznek: ilyenkor közkedvelt divat a különféle csillogós ruhák, kalapok, vicces fejdíszek viselete a vidám hangulat érdekében.

Újévi tűzijáték, Budapest
Újévi tűzijáték, Budapest

Újévi babonák, magyar szokások

A magyaroknál az újév napjának népies elnevezése a kiskarácsony, amikor is szokás volt házról házra járva jókívánságokat mondani egymásnak, hogy a következő év a lehető legboldogabban teljen. A magyar népi hiedelmek szerint egész évünkre hatással vannak cselekedeteink, amelyeket újév napján végzünk: éppen ezért mindenki igyekezett segítséget nyújtani másoknak, főleg beteg, gyenge társainknak. Újév napja mindemellett számos szabályhoz van kötve, hogy a „rossz” tevékenységek szintén ne „ragadjanak át” az egész évre. Ezek az újév napi szabályok leginkább a munkavégzésről szólnak és az étkezéshez köthetőek:

Újév napján tilos…

 • olyan házimunkát végezni, mint a mosás, takarítás, ruhateregetés;
 • ollót használni, mert az „elvágja” a szerencsét;
 • halat enni, mert "elúszik" a szerencsénk;
 • veszekedni;
 • kölcsönkérni és kölcsön adni;
 • baromfit enni, ugyanis a baromfik „elkaparják” a szerencsét.

Újév napján szerencsét hoz…

 • disznót enni, mert a malacok „előtúrják” a szerencsét;
 • édeset enni, hogy az egész év édes legyen;
 • a kamrát feltölteni, hogy egész évben tele legyen;
 • minél több lencsét (szilveszteri lencsefőzelék), rizst, kölest enni, ugyanis ezek gazdagságot hoznak;
 • ha az első érkező látogató férfi, főleg, ha jókedvű, mert ezzel örömet hoz;
 • ha minél nagyobb fénnyel és zajjal vagyunk, ugyanis az elűzi a rosszat;
 • ha éjfélkor kitárjuk az összes ajtót, hogy távozhasson az óév;
 • csókot kapni és adni, hogy szerelmes és szerencsés legyen az újév.

Az újévi babonák közé tartoznak mindemellett olyan népi hagyományok, mint:

 • az a lány megy férjhez először, akinek a kocsonyacsontját elsőnek viszi el a kutya;
 • szerencsét hoz újév reggelén megmosakodni a kútnál, elsőként vizet húzni a családnak;
 • a csillagos ég rövid telet ígér;
 • a napos idő egész évre jó időt jósol;
 • a pirosló hajnal szeles évet jelent.
Újévi part
Újévi part

Újévi jelképek, újévi szimbólumok

A nyugati országok újévi szimbólumai közé tartozik a négylevelű lóhere, a szerencsét előtúró malac, a lópatkó és a kéményseprő, amelyek mind-mind szerencsét, jólétet ígérnek a következő évre vonatkozóan. A tűzijáték fénye és a hangos trombitaszó elűzi a rosszat.

Hol köszönt be először az újév?

Érdekesség, hogy az újév napja Földünkön legelőször a csendes-óceáni szigetvilágban köszönt be, a mindentől távol eső Szamoa és Kiribati térségében, amelyek apró, trópusi paradicsomok a „világ végén”. Ezután újév napja fokozatosan „nyugatra tart”, ahogy a kelő nap sugarai érik a forgó bolygót. Újév napja először Ausztráliát és a Távol-Keletet éri el, utána Európát és Afrikát, végül Észak- és Délamerikát. Újév napja legvégül szintén a Csendes-óceán térségét éri el: az Amerikától nyugatra eső Hawaii-szigeteket és a Midway-szigeteket éri utoljára, ahol majdnem egy egész nappal később ünneplik a szilvesztert.

Kínai újév, utcai fesztivál
Kínai újév, utcai fesztivál

Kínai újév: mikor van a kínai újév 2021 során?

A kínai újév, másnéven Holdújév nem csak Kínában, hanem egész Kelet-Ázsiában a világ egyik legnagyobb ünnepe, amelyen az egész emberiség negyede részt vesz. A kínai újév (tavaszünnep) időpontját bonyolult számításokkal határozzák meg, ennek köszönhetően a kínai újév dátuma évről évre más napra esik. Európai szemmel a kínai újév napja mindig január 21. és február 21. között van, a február 4-hez legközelebb eső újhold napján. Az ünnep a tavasz és az újév kezdetéről szól: ekkor a nagycsaládok összegyűlnek és együtt búcsúztatják az óévet, megajándékozva egymást. A kínai újév ünnepe a következő időpontokra esik:

 • 2020. január 25. – A Patkány éve (az előző kínai újév napja)
 • 2021. február 12. – A Bivaly éve (az aktuális kínai újév napja)
 • 2022. február 1. – A Tigris éve (a következő kínai újév napja)
Kínai újév
Kínai újév

A kínai újév szokásai, szimbólumai

A kínai újév ünneplése a hazai karácsonyhoz hasonlít: a család már a kínai újév napja előtti hetekben elkezdi az ünnepi készülődést: kitakarítják a házat, hogy az spirituális értelemben megtisztuljon az előző év ártalmaitól, nagy sütés-főzést rendeznek, ajándékokat vásárolnak a rokonságnak. A hazai szokásokhoz hasonlóan a kínai újév előtt is ki kell takarítani (a szoba belseje felé kell söpörni, majd óvatosan kivinni a szemetet, hogy megmaradjon a szerencse), ám újév napján már nem szabad házimunkát végezni. A kínai újév ünneplése során mindenki behajtja az adósságokat, hogy az ne vonatkozzon az egész évre, a betegek felkelnek, mindenki ünneplő ruhába öltözik és törekedik a jókedélyű ünneplésre – lehetőleg nagy hanggal és sok fénnyel.

A kínai újév napján nem szabad negatív kifejezéseket (kísértetek, halál, óév) kiejteni és a 4-es szám kimondása is tiltott, mert kínai nyelvű kiejtése a „halál”-hoz hasonlít. Tilos a kínai újév napján sírni, mert az egész évre bánatot hoz, ezért a rossz gyerekeket sem szabad bántani. Ajándékozás gyanánt minden családnál előkerül egy-egy piros boríték, amibe a felnőttek a gyerekeknek és a nőtlen férfiaknak pénzt csomagolnak.

A kínai újév szerencse- és gazdagság-hozó szimbólumai a piros szín (piros zászlók, képek, lampionok), és a narancs. A földimogyoró fogyasztása jó egészséget, hosszú életet hoz, emellett számtalan különböző csemegének megvan az ünnepi jelentése (például a lótuszvirág fogyasztása fiúgyermeket eredményez). Tilos azonban tofuval kínálni bárkit is, mert a fehér étel a halál szimbóluma, ugyanis a kínaiak velünk ellentétben a fehér színnel gyászolnak.

Zsidó újév, ünnepi ételek
Zsidó újév, ünnepi ételek

Zsidó újév 2021: miben más, mint a keresztény újév?

A zsidó újév merőben más, mint a keresztény, a zsidók a zsidó naptár szerint ugyanis 4 újévet tartanak számon. Az újév köszöntése, másnéven Rós Hásána egy kétnapos ünnep, amikor az ember teremtésének évfordulóját dicsőítik, ilyenkor megújítjuk az ember Istennel kötött szövetségét. A kétnapos zsidó újévvel kezdődik egy tíznapos böjt, melynek célja a bűnbánat tanúsítása. Ennek a tíznapos ünnepnek a záróeseménye a Jom Kipur, azaz az Engesztelőnap, amikor a zsidók 25 órán keresztül böjtölnek.

Ezek a böjttel és bűnbánattal telt napok után a zsidóknál is eljön az öröm ideje, amit úgy hívnak, Szukot, másnéven a Sátrak ünnepe, ami nyolc napig tartó mulatozást ígér a közösség tagjai számára. Ennek a nyolcnapos ciklusnak a záróünnepe a Smini Áceret, amikor vidám hangulatú vallási szertartáson vesznek részt, amelyet szintén emelkedett hangulatú, örömteli ének és tánc kísér. Ezt az ünnepséget követve újra kezdődik a Tóra egy éven át tartó felolvasása, ami a zsidó közösségek meghatározó vallási szertartásait kíséri.

A zsidó újév ünneplése során is szimbolikus jelentésű étkezési szabályokat kell követni: az étkezést fonott kaláccsal kezdik, majd mézbe mártott brácheszt fogyasztanak, hogy az újév édes és gazdag legyen. A héberek a zsidó újév során tartózkodnak a dió fogyasztásától, az étel negatív hangzása miatt. Ugyanígy rituális a datolya, a tök, a cékla (jelentésük a gyűlölőik elpusztítása, eltüntetése) és a gránátalma (a Tóra parancsolatjait jelképező magok) fogyasztása is. Az állati fejek fogyasztása is nagy jelentőséggel bír: aki elfogyasztja, az az új év során a „fej”, vagyis vezető lesz, nem pedig a „farok”, akit vezetnek.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

újév napja

újév

kínai újév

zsidó újév

zsidó újév 2021

újévi szokások

újévi babonák

kínai újév mikor van

hol köszönt be először az újév

hol van először újév

mikor van a zsidó újév

mikor van a kínai újév 2021