Folytatódik a hulladékvadászat: különleges hajóval gyűjtik a szemetet a Bodrogon

HelloVidék   
  Megosztom
Folytatódik a hulladékvadászat: különleges hajóval gyűjtik a szemetet a Bodrogon

A PET Kupa szervezői az elsősorban a kárpátaljai területekről származó – főleg műanyag – palackokat és más kidobott használati tárgyakat gyűjtik ki erre a célra átalakított hajójukkal, a Petivel - írta meg a boon.hu.

Az a hulladékmennyiség érkezett el a Bodrog magyarországi szakaszára, amely két héttel ezelőtt gyűlt össze az áradás nyomán a Latorcán Munkácsnál. Ugyan kárpátaljai barátaik, főleg önkéntesek igyekeztek kigyűjteni a hulladék nagy részét a vízből, ám egy komoly mennyiség mégis eljutott Szlovákián át Magyarországra. A PET Kupa önkéntesei három napja dolgoznak Olaszliszkánál. Beszámolójuk szerint az első nap rengeteg hulladékot gyűjtöttek ki a folyóból, amelynek mennyisége tegnapig fokozatosan csökkent

- mondta a portálnak Molnár Attila Dávid, a Természetfilm.hu Egyesület elnöke, a PET Kupa egyik ötletgazdája. Hozzátette, hajójuk számtalan innovációt, ötletet felvonultat, amely hatékonnyá és környezetbaráttá teszi tevékenységüket.

A különleges vízi jármű ugyanis a folyó sodrását használja ahhoz, hogy a szembe érkező palackokhoz lehessen irányítani a csápjait, vagyis a motort ritkán indítják be. A kiszedett hulladékot már a hajón, egy – ugyancsak a vízből kihalászott – valamikori fagyasztószekrényből átalakított tárolóban anyag és szín alapján különválogatják, az alapján derül ki, melyek hasznosíthatók újra. A PET Kalózok útjukra indítottak három GPS-szel ellátott palackot is, amelyek a hulladék útjáról és „életéről” adnak majd hasznos információkat

- számolt be róla a lap.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bodrog

olaszliszka

pet kupa

latorca

hulladék

hulladékgyűjtés

munkács