Eszméletlen, mennyire cukik: három kölyök is született ebben a vidéki állatkertben

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Eszméletlen, mennyire cukik: három kölyök is született ebben a vidéki állatkertben

Szibériai tigriskölykök születtek a Kecskeméti Vadaskertben. A két hím és az egy nőstény ivarú kölyök az anya féltő gondoskodását élvezi, egyelőre még az állatházban tartózkodnak, így a közönség számára várhatóan csak egy hónap múlva lesznek láthatóak. A kicsik és az anya is jól vannak.

Szibériai tigriskölykök (Panthera tigris altaica) születtek a Kecskeméti Vadaskertben, közölte az állatkert vezetése az MTI-vel.

A kis tigrisek és az anya is jól vannak, a kicsik szépen fejlődnek, a születéskori 900-1000 gramm súlyuk öt hetes korukra 4700 és 5100 grammra gyarapodott. A stresszhatások miatt és az egyedi érzékenységek okán a vadállatok utódgondozása igen kockázatos, főként az első napok kritikusak, kérdéses, hogy az anya elfogadja-e a kölyköket, ha igen, akkor lesz-e elég teje a kicsik neveléséhez.

A tigris Ázsia nagy részén, a Közel-Kelettől a Távol-Keletig megtalálható volt. Mára azonban számuk és elterjedési területük tragikusan lecsökkent, jelenleg már csak Kínában, Tibetben, Szibériában, Mongóliában, Malajziában, Thaiföldön, Nepálban és Indiában lelhetőek fel. Megritkulásuk legfőbb oka a tigrisekre és táplálékállataikra, zsákmányaikra, a szarvasokra, antilopokra, bivalyokra és vaddisznókra irányuló vadászat, orvvadászat, valamint a természetes élőhelyek pusztulása

A tigris faj kilenc alfaja közül három már kipusztult, a ma élő hat közül Kecskeméten a legnagyobb testű szibériai tigris alfaj egyedei láthatóak. A szibériai tigrisek is majdnem a kihalás szélére kerültek, ma már 400-500 példány él szabadon. A szibériai tigris a legnagyobb nagymacska a világon, megelőzve az oroszlánt. A hímek tömege akár a 300 kilogrammot is elérheti

- mondta el Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert ügyvezető igazgatója.

A szülőpár három éves kora óta lakik a vadaskertben, és hét év után, idén március 31-én jött világra a három egészséges tigriskölyök. A tigrisek az állatkertben télen egyedenként 10-12 kilogramm húst kapnak, ez a mennyiség nyáron a felére csökken. Az étrendjük változatos módon csirkehúst, pulykahúst, egész nyulat, marhát és lovat, növényevő vadak húsát tartalmazza. Az öthetes kölykök azonban még kizárólag anyatejet fogyasztanak

- folytatta Zomboryné Polyák Irén, a Kecskeméti Vadaskert igazgatóhelyettese

Az állat kizárólag az eddig megszokott gondozóit viseli el maga körül rövid ideig. A kölykök védelmezése miatt az anya igen érzékeny bármilyen stresszhatásra, ami ideges, feszült viselkedést, "tombolást", a kölykök indokolatlan hurcolását válthatja ki az állatnál - tette hozzá.

A Kecskeméti Vadaskertben az anyaállatot, illetve a két hím és a nőstény kölyköt az apától egyelőre elzártan helyezték el, de rácson keresztül látják és szokják egymást. A szülőpár napi néhány órát már együtt tölt a kifutóban, a kicsiket addig elkülönítik. Az apaállat és a tigriskölykök összeszoktatása hosszabb folyamatot igényel, ezt fokozatosan végzik majd az állatok gondozói.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kecskeméti vadaskert

szibériai tigriskölyök

tigris

kölyök

hármasiker

állatkert

vidék