Hihetetlenül cuki párocska: menyasszony érkezett a vidéki állatkert fiú tamarinjához

HelloVidék   
  Megosztom
Hihetetlenül cuki párocska: menyasszony érkezett a vidéki állatkert fiú tamarinjához

Fiatal nőstény aranykezű tamarin érkezett Csehországból Debrecenbe a napokban. Az élőhelyét veszélyeztető erdőirtások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján. Az új jövevény kétéves korára válik majd ivaréretté, így a remények szerint az intézmény a közeljövőben ismét utódokat köszönthet majd.

Az elmúlt hónapokban a Debreceni Állatkert gyűjteménye nemcsak a tavaszi bébibumm, hanem állatszállítások nyomán is dinamikusan gyarapodott. Számos, korábban soha nem tartott faj mellett potenciális pár is érkezett több jól ismert lakóhoz, köztük az aranykezű tamarinokhoz is az Európai Törzskönyvi Program (EAZA ESB) keretében.

A csehországi Brno állatkertjéből származó fiatal nőstényt az érkezés utáni karanténidőszakot és fokozatos összeszoktatást követően örömmel befogadta a Trópusi házban élő apa-fia páros, Gordiusz és Midasz, így már együtt láthatók bemutatójukban.

A karmosmajmok alcsaládjába tartozó aranykezű tamarinok Dél-Amerika északi erdőségeiben őshonosak. 4-15 fős csoportokban élnek, melyeken belül a domináns nőstény joga a hímekkel való párosodás. Sötétbarna vagy fekete testszőrzetüktől jól elüt narancssárga-arany kezük és lábfejük, amelyről nemcsak magyar elnevezésüket, hanem tudományos nevüket is kapták: Saguinus midas.

Ez utóbbi az ókori görög mitológiából ismert Midász királyra utal, aki érintésével mindent arannyá változtatott. Az élőhelyét veszélyeztető erdőirtások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

Címlapkép és fotó: Nagyerdei Kultúrpark

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tamarin

majom

állatkert

frigy

debrecen

nagyerdei kultúrpark

természet

bébibumm

karmosmajmok alcsaládja

hajdú-bihar megye