Rekordméretű halszörny akadt horogra: fotókon mutatjuk a ritka matuzsálemet

HelloVidék   
  Megosztom
Rekordméretű halszörny akadt horogra: fotókon mutatjuk a ritka matuzsálemet

Rekordméretű fekete amurt fogott Maczik Pál a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körösből. A koros, 40,73 kg-os, 107 cm-es góliát méretű hal nagyságában egyedülálló, és ritkaság a hazai vizekben. Fogásával magyar rekordot állított be a horgász: az eddigi legnagyobb fekete amurt a dabasi kavicsbánya-tóban fogták ki 2018-ban, a 31.34 kilós és 156 centis példányt jócskán lekörözte a mostani.

Rekordméretű fekete amur került terítékre a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körösből. A képek alapján is láthatóan koros, 40,73 kg-os, 107 cm-es góliát méretű hal ugyan nagyságában egyedülálló, de a holtágból már nem egy termetes példánya került elő ennek a fajnak. A fekete amur, a horgászok által közismert „fehér” rokonával ellentétben kevés horgászvízben található meg országszerte, így sokak által még ma is meglepetéssel konstatálják, hogy egyáltalán létezik ilyen halfaj hazánkban, ami nem azonos a jól ismert, szinte minden horgászvízben megtalálható, náddézsmáló „torpedókkal”, írja a khesz.hu

Az óriás termetű halmatuzsálemet a 75 éves szarvasi Maczik Pál kapta botvégre:

Este fél 8-kor vetettem be a saját öntésű szívószálas zsinórsüllyesztő-ólmos, 0,40-es főzsinórral, fonott előkével ellátott szereléket a szokott helyre, egy fa alá átdobva, 3 szem kukoricával csalizva, hungarocellel megemelve. Körülbelül 20 perc után megpillantva először azt gondoltam, hogy egy hatalmas pettyes busa van a horgomon, de aztán kiderült, hogy egy óriási fekete amur, amit a tévéműsoroknak köszönhetően felismertem, bár ilyen halat még sohasem fogtam. A hatalmas haltestre úgy rá volt csavarodva a zsinór, hogy nem fejjel, hanem farokkal előre bukkant elő a vízből. Esélye sem volt elszabadulni. 60 éve horgászom, de ilyet még nem láttam. Fogtam már itt a holtágban 22 kilós pontyot és szintén 22 kilós amurt, illetve 15 kilós harcsát is, de ilyen óriási hallal még nem tudtam megbirkózni.

A fekete amur a Szovjetunióból kapott egyéb növényevő halak programjával együtt került be az országba valamikor a 1980-as években, lárvaként. Feltehetően ebből a szaporított állományból szöktek ki fiatal egyedek a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körösbe. A kákafoki fekete amurok idegenhonos múlt századi halszökevények, tény, hogy horgászélményként időnként egy-egy feledhetetlen epizóddal öregbítik a vízterület hírnevét. Szaporodása folyóvízhez kötött, így sikeres ívással, holtági körülmények között nem kell számolni.

A Magyar Országos Horgász Szövetség adatai szerint az eddigi legnagyobb fekete amur a dabasi kavicsbánya-tóban fogták ki 2018-ban. A 31.34 kilós és 156 centis példányt lekörözte a mostani fogás, ezzel magyar rekordot állított be. A halat a fotózás és mérés után visszaengedték a vízbe.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

horgász

holt-körös

fekete amur

rekordfogás

hal

halszörny

matuzsálem

szarvas

békésszentandrás

körös vidéke

horgászegyesület