Ledobták a cukiságbombát: újabb csemetékkel bővült a Szegedi Vadaspark

MTI   
  Megosztom
Ledobták a cukiságbombát: újabb csemetékkel bővült a Szegedi Vadaspark

Az intézet igazgatója, Veprik Róbert adott hírt arról, hogy három lámaféle, egy-egy vikunya, guanakó és alpaka kancacsikó született az elmúlt hetekben a Szegedi Vadasparkban.

A Szegedi Vadaspark gyűjteményének egyik különlegessége, hogy mind a négy dél-amerikai tevefélét bemutatja, a két vad forma, a vikunya (Vicugna vicugna) és a guanakó (Lama guanicoe) mellett a belőlük háziasított alpakát (Vicugna pacos) és lámát (Lama glama) is.

Bár nem először születnek csikóik, az ritka, hogy szinte egyszerre jöjjön világra három családban is utód. A látogatók valamennyijüket megtekinthetik a kifutójukban, hiszen anyjuk gondosan neveli őket, nem volt szükség gondozói beavatkozásra.

A tevefélék Észak-Amerikában fejlődtek ki, onnan terjedtek el az Óvilágban és Dél-Amerikában - pont az eredeti elterjedési területükön nem maradtak fenn ma is élő fajai. Valamennyi teveféle közös jellemzője, hogy rendkívül jól tűrik a szárazságot, hosszú ideig képesek víz nélkül is elleni, a legsilányabb takarmányon is elélnek, és kiváló minőségű szőrüknek köszönhetően a szélsőséges hideget és meleget egyaránt jól viselik. Sőt, az állatvilág legértékesebb szőrével a vikunyák rendelkeznek, ami majdnem kipusztításukhoz vezetett. Ma már az aktív védelemnek köszönhetően biztosított a fennmaradásuk.

A belőle háziasított alpakák szőre is kiváló minőségű, és egyre elterjedtebb háziállat Európában is. Az előző kettőhöz képest nagyobb termetű guanakó a láma őse. Szegeden a guanakók a pampanyúlnak is nevezett dél-amerikai rágcsálókkal, a nagy marákkal és a kontinens nyílt füves területein őshonos futómadarakkal, a nandukkal (Rhea americana) társbérletben laknak, a csikó így marakölykökkel is ismerkedhet, amelyek szép számmal születtek idén nyáron is.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szeged

szegedi vadaspark

vikunya

guanakó

alpaka

láma