Őrületes programokkal várnak országszerte: felejthetetlen élményekben lehet részünk

HelloVidék   
  Megosztom
Őrületes programokkal várnak országszerte: felejthetetlen élményekben lehet részünk

A nyitó hévégével kezdetét veszi a 15. Magyar Nemzeti Parkok Hete. A közönség a tíz nemzeti park igazgatóság kínálatával és különleges természeti értékeivel ismerkedhet meg Gödöllőn, a Királyi Kastély területén szeptember 10. és 12. között. Ezt követően egész héten különleges programokkal és kedvezményes lehetőségekkel invitálják a nemzeti parkok a látogatókat.

Magyarország 10 nemzeti park igazgatósága kiemelt szerepet tölt be a hazai ökoturizmusban, hiszen ők üzemeltetik az ökoturisztikai létesítmények felét, emellett az állandó kínálatukon felül összesen mintegy 1600 programmal: például tanösvénytúrákkal, szakvezetésekkel, gyerekeknek szóló környezeti nevelési programokkal és különböző rendezvényekkel várják a látogatókat egész évben – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

Nemzeti parkjaink ismertsége és népszerűsége folyamatosan nő, az igazgatóságok létesítményei évente 1,6 millió látogatót vonznak. Az érdeklődőket összesen 65 bemutatóhely, 34 látogatóközpont, 4 arborétum, 6 tájház és 40 idegenforgalmi hasznosítású barlang várja. Emellett ugyanennyire fontos a védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeit bemutató 194 darab, csaknem 1000 km hosszú tanösvény-hálózat. A Barlangok és Karsztok nemzetközi éve alkalmából a Magyar Nemzeti Parkok Hetén is kiemelt figyelmet kapnak az élettelen természeti értékeink. Magyarországon 40 látogatható barlang van, népszerűségüket jól mutatja, hogy a nemzeti parkokat felkereső vendégek harmada valamelyik barlangba vált jegyet.

Fotó: Korbély Barnabás
Fotó: Korbély Barnabás

A Magyar Nemzeti Parkok Hete országos rendezvény nyitó hétvégéjét most már hagyományosan a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivállal közösen, Gödöllőn tartják. Az eseményen az érdeklődők megismerkedhetnek a nemzeti parkok tevékenységével, egész éves kínálatával, a területükön található természeti értékekkel, növény-és állatfajokkal. Az igazgatóságok izgalmas természetismereti és ügyességi játékokkal, kiállításokkal várják a látogatókat, a gyerekek például egy utazó barlang segítségével kipróbálhatják, hogy hogyan birkóznának meg egy szűk barlangi járat kihívásaival.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete idei kiemelt vendége a 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a gödöllői nyitó hétvégén természetismereti programokkal készülnek, a látogatók megismerhetnek tradicionális halászati, valamint az ormánsági hagyományos gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközöket, de bemutatják a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen zajló régészeti-antropológiai kutatások eredményeit is. Az idei fesztiválra is elhozza nemzeti parki védjegyes termékeit több termelő. Csak ebben az évben 28-an nyerték el ezt a címet, velük együtt országszerte 250 termelő összesen 1000 terméke viselheti a nemzeti parki termék védjegyet, ami garanciát jelent arra, hogy az adott áru jó minőségű, helyben készült és környezetkímélő módon állították elő.

Fotó: Szilágyi Attila
Fotó: Szilágyi Attila

Szeptember 13. és 19. között a nemzeti parkok már saját területükön, különleges programokat, kedvezményes, akár ingyenes lehetőségeket kínálnak a látogatóknak. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság lovas szekerezéssel, fazekas bemutatóval és különböző túrákkal készül. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság például ökojátszóházzal, kézműves foglalkozással, filmvetítéssel várja az érdeklődőket, emellett kirándulás keretében egy 70 éve védett területre, az úrkúti őskarszt különleges sziklavilágába kalauzolnak el. Izgalmas túrákat indít a Fülöpházi-buckavidéken, a Rákosivipera-védelmi Központba és a Kiskőrösi Turjánosba a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A vállalkozó kedvűek megfigyelhetik a madárvonulást a Péteri-tónál, de a legkülönlegesebb mégis a Tőserdőbe vezető családi bátorságtúra, ahol sötétedés után, a holdfényben fedezhetjük fel az erdőt. A kedvezményes barlangtúrák mellett az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság őszi különlegességekkel: szarvasbőgés- és őszi erdőtúrával készül. Egyedülálló élményt ígérnek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság hajnali és alkonyati daruleső túrái is, a Tiszakürti Arborétumban a Tisza mente változatos rovarvilágába pillanthatunk be, míg a Bihari-síkon vezetett túrák segítségével a bivalygulyát és a nyílt víz madarait figyelhetjük meg. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az ország tetejére, a Kékesre szervez túrát, melynek különlegessége, hogy érinti hazánk egyetlen őserdejét, a Kékes Észak Erdőrezervátumot, emellett önkéntes természetvédelmi akcióra is hívnak a Szomolyai Kaptárkövekhez.

Aggtelek
Aggtelek

A Maros-ártér természeti kincsei, őszirózsa-virágzás, régi magyar háziállatok bemutatása, kerékpártúra, medertúra és szarvasbőgés – ezek az érdekességek várják azokat, akik ellátogatnak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság programjaira a Magyar Nemzeti Parkok Hetén. A Dömösi Zöld Forgatag kreatív és játékos foglalkozásai mellett lovaskocsizás, állatsimogató és szakvezetéssel egybekötött túrázás is szerepel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kínálatában. A Pilisi Len Látogatóközpontban pedig kódfejtő játékkal fedezhetjük fel a Szénások kincseit.

A 30 éves Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság színes programokkal várja szeptember 18-án a vendégeket az Öntésmajorban. A rendezvényen bemutatkoznak a kézműves, védjegyes és helyi őstermelők, emellett tárlatvezetésen, lovaskocsizáson, kerékpártúrán, játszóházi- és kézműves foglalkozáson vehetnek részt a látogatók. A 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is egyedülálló élményeket kínál: kalandozásra hív a Havi-hegyen, a Pintér-kert Arborétumban pedig kamarakoncert csendül fel.

Címlapkép: AM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nemzeti parkok

magyar nemzeti parkok hete

országszerte