Nem mindennapi látványban lehet részed: megmutatják az összes húsevő növényt

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Nem mindennapi látványban lehet részed: megmutatják az összes húsevő növényt

Vasárnap rendezik a rovarfogó növények napját a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, az érdeklődőknek több mint hatvan szárazföldi húsevő fajt és fajtát mutatnak be - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

A botanikus kert rovarfogó gyűjteményében a szárazföldi húsevő növények minden képviselője megtalálható: az Ázsia trópusi részén előforduló kancsókák, az észak-amerikai kürtvirágok, a Vénusz légycsapója, valamint a valamennyi kontinensen elterjedt harmatfüvek, melynek csaknem száz faja közül a kereklevelű és a hosszúlevelű harmatfű Magyarországon is őshonos.

A rovarfogó növények a növényvilág bámulatos alkalmazkodóképességének iskolapéldái. Tápanyagszegény élőhelyeket hódítottak meg úgy, hogy állatok fogságba ejtésével és megemésztésével egészítik ki tápanyagszükségletüket. Ezek a különleges növények Charles Darwin érdeklődését is felkeltették, aki már az 1870-es években átfogó művet írt életmódjukról. Az egyedi felépítésű növények népszerűek a kertészek körében, a nemesítésnek köszönhetően számos szín- és formaváltozatuk létezik. Szobai tartásuk kis odafigyeléssel sikeresen megvalósítható.

Akik otthonukban szeretnének rovarfogó növényt nevelni, a helyszínen vásárolhatnak ilyet, és tartásukról szakemberektől kaphatnak segítséget. A vállalkozó szelleműek akár be is rendezhetik saját, a növény számára optimális viszonyokat biztosító floráriumukat, üvegbe zárt minikertjüket.

A vendégeknek érdemes ellátogatniuk az arborétum trópusilepke-kertjébe is, amely szeptember 30-ig tart nyitva. Szeptember elején érkezett Szegedre Costa Ricából az idei utolsó, 280 bábból álló szállítmány, melyből folyamatosan kelnek ki a pillangók.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szeged

szegedi tudományegyetem

füvészkert

botanikus kert

húsevő növények

kiállítás

trópusilepke-kert