Rekordszámú fiatal járt ki a zöldbe: így alakultak a nyári vándortáborok

HelloVidék   
  Megosztom
Rekordszámú fiatal járt ki a zöldbe: így alakultak a nyári vándortáborok

Igazi sikersztorivá vált a Vándortábor Program. 2021-ben ötödik alkalommal indultak el a Vándortáborok, ahol az iskolás gyerekek kedvezményes nyári táborokban, aktívan fedezhették fel az ország legszebb részeit. A Programot az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda hívta életre partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (MAKETUSZ), a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ), illetve a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájával.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos 2017-ben egy régi hagyományt felélesztve indította útjára a Vándortábor Programot, melyben felső tagozatos és középiskolás diákok fedezhetik fel az aktív kikapcsolódás örömét és hazánk szépségeit. 2018-tól az erdei és vízi mellett már kerékpáros táborokat is választhattak a diákok, 2020-tól pedig zarándoktáborokkal egészült ki a programkínálat. A táborokban eddig összesen több mint 40 ezer diák és közel 3 ezer pedagógus vehetett részt.

Az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében lezajlott erdei vándortáborokban idén 6500 felső tagozatos és középiskolás diák, valamint pedagógus vett részt. A 11 útvonalon 33, az állami erdőgazdaságok bevonásával biztosított táborhely várta vándortáborozókat.

Erdei vándortábor
Erdei vándortábor

Az Erdei Vándortábor Program egy hetes turnusaiban a diákok és kísérő tanáraik a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-hegyhát, a Zemplén, a Zselic és a Vértes, valamint a Bükk erdeit járhatták be az állami erdőgazdaságok bevonásával kialakított útvonalakon. A különleges kihívást keresők pedig az idei évben először egy kombinált, erdei és vízi vándortábor útvonalat járhattak be, amelyen a dél-zalai erdőket, majd a Mura magyarországi szakaszát ismerhették meg.

Az év legzöldebb hetében a diákok személyes élményeiken keresztül ismerhetik meg hazánk természeti és kulturális értékeit, miközben a környezettudatos életmód gyakorlati fogásait is megtanulhatják. Az erdei vándortáborok egyik kiemelt célja, hogy a résztvevőknek a tábor egy hete alatt legyen a legkisebb az ökológiai lábnyoma az évben. Ennek egyik alappillére, hogy az táborhelyeket az Országos Erdészeti Egyesület az állami erdőgazdaságokkal közösen úgy alakította ki, hogy azok minél kisebb környezeti terheléssel fenntarthatók legyenek, de emellett az is fontos, hogy a vándortáborok programjában a környezeti nevelés konkrét eszközei is megjelennek.

A kombinált táborok mellett idén további újdonság volt a VándorViadal, ahol középiskolás csapatok mérték össze a tudásukat és a rátermettségüket, néha elgondolkodtató, máskor ügyességet és bátorságot igénylő kihívások során. A Viadalon négyfős, 2 fiú és 2 lány tagból álló csapatok küzdöttek meg egymással, de az esemény nemcsak a versenyzésről, hanem életre szóló kalandok és élmények gyűjtéséről is szólt. A VándorViadal döntőjét a Zemplénben rendezték meg, az esemény összefoglalóit a TV2 csatornán lehetett követni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vándortábor

zarándoktábor

nyári táborok

gyerekek

vándortábor program