Hiánypótló adatbázis született: elkészült Magyarország madáratlasza

HelloVidék   
  Megosztom
Hiánypótló adatbázis született: elkészült Magyarország madáratlasza

Élővilágunk sokszínűségének és tájaink változatosságának megőrzéséhez széleskörű összefogásra van szükség, amelynek kézzelfogható eredménye a most elkészült madáratlasz – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette, az Agrárminisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) együttműködésében egy kiemelten fontos adatbázis és hiánypótló szakirodalom született meg.

A 800 oldalas madáratlasz bemutatja a Magyarországon megfigyelt 420 madárfaj előfordulási adatait. Balczó Bertalan beszédében kitért arra, hogy a 2016-ban indult, a tárca által koordinált KEHOP finanszírozású projekt keretében harminc szakember 635 mintaterület felmérését végezte el, ami jelentősen hozzájárult a Magyarországon fészkelő madárfajok országos elterjedésének feltérképezéséhez. Az atlasz 30 millió adatrekordot dolgoz fel, és tartalmazza valamennyi madárfajt, amelyet 2019-ig akár csak egyszer is észleltek hazánkban.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a természetvédelmi munkához, érdekképviselethez és döntéselőkészítéshez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű adat, a társágazatok számára is biztosítani szükséges a kellő adatbázisokat, módszertanokat, ebben is segítséget nyújt a madáratlasz. Az Agrárminisztérium 2016-ban indította el azt az 1 milliárd forintból megvalósuló programot, amely a természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégiájának hazai megvalósítását célozta. Ennek egyik eleme volt Magyarország madáratlaszának elkészítése, de ebbe a sorba tartozik hazánk első ökosztisztéma alaptérképe (amely a madártani adatok elemzésében is fontos szerepet játszott), vagy éppen a zöld infrastruktúra alaptérkép is.

Balczó Bertalan emlékeztetett arra, hogy a tárca 2016-ban kötött együttműködési megállapodást az MME-vel, amelynek olyan fontos elemei vannak, mint az országos madármonitorozási programok és adatbázisok működtetése, a hazai madárgyűrűzés és a Madárgyűrűzési Központ működtetése, az illegális madárpusztítás elleni közös fellépés, vagy éppen a magasfeszültség okozta madárpusztulások megakadályozása. Emellett a nemzeti park igazgatóságok a szervezettel közösen együttműködve olyan veszélyeztetett fajok állományát tudták stabilizálni, mint a túzok, a parlagi sas vagy a kerecsensólyom.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

magyar madártani és természetvédelmi egyesület

agrárminisztérium

madáratlasz