Méregdrága hobbi lesz a horgászat: jelentős áremelésekre készülhetnek a pecások

HelloVidék   
  Megosztom
Méregdrága hobbi lesz a horgászat: jelentős áremelésekre készülhetnek a pecások

Drágult a hal ára, többe kerülnek a működési költségek, ezért áremelkedésre számíthatnak 2022-től a horgászok, ráadásul egyéb többletkiadásokra is készülni kell.

Nagy valószínűséggel, tudta meg a Pecaverzum, 2022-től emelkedi fog az Egységes Szövetségi Hozzájárulás (ESZH) összege. Ez a horgászok által az állami jegyért fizetett összeg azon része, amelyet a megyei szövetségek kapnak.

A Pecaverzum az egyesületi vezetőktől úgy tudja, hogy a több mint tíz éve változatlan, 2000 ezer forintos ESZH 2020-től 3000 forintra emelkedik, ami 50 százalékos drágulást jelent. Tudnak olyan megyéről az országban, ahol ezt már kész tényként közölte a küldöttgyűlésen tagjaival a megyei szövetség. Ugyanakkor elviekben az ESZH-ről a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) választmánya hivatott meghozni a végső döntést.

Ebben a kérdésben a Mohosznak nincs kompetenciája, a mindenkori érvényes árakat az Agrárminisztérium határozza meg évente. A lap kereste Nagy István agrárminisztert, hogy megkérdezzék, mikor születik döntés a 2022-es díjakról, és hogy várható-e emelkedés. Választ egyelőre nem kaptak.

A horgászatért fizetett összegek jelentősebb része a területi jegy, amelynek árát a szövetségek határozzák meg saját hatáskörben. A Pecaverzum úgy tudja, várhatóan több lesz az országban az olyan egyesület, amelyik áremelésre kényszerül majd, mint amelyik nem.

A költségek ugyanis folyamatosan növekednek, a hal ára egy év alatt 27 százalékkal lett drágább. A legolcsóbb takarmány, a tritikálé tonánkénti ára is 45 ezer forintról 69 ezerre nőtt, ami több mint 50 százalékos drágulás. Ez azt jelenti, hogy akár saját maga termeli a halat egy egyesület, akár termelőtől vásárolja, mindenképpen jobban a zsebébe kell nyúlnia, ha tartani akarja a korábban telepített mennyiségeket. Ha ezt nem teszi meg, kevesebb hal lesz a vízben, és csökkenek a fogási esélyek

- írják.

A Pecaverzumnak nyilatkozó egyesületi vezetők elmondták azt is, hogy a tagsági díjat is emelniük kell, hiszen az egyéb költségek (mint például munkabérek) is növekednek. Azt, hogy ezekről mikor születik döntés, egyesületenként eltérő. Van, ahol már meghatározták az új árakat, míg másutt még csak tervezik azokat.

A Mohosz és az Agrárminisztérium a korábbi évek gyakorlata alapján várhatóan december előtt nem hoz döntést a 2022-es árakról.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

horgászat

sport

sporthorgászat

drágulás