Itt aztán bőven lesz mit nézni: kihalófélben lévő mesterségek alkotásaival várnak

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Itt aztán bőven lesz mit nézni: kihalófélben lévő mesterségek alkotásaival várnak

Tagjainak válogatott munkáit mutatja be a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület megalapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett kiállításán, amely szombaton nyílik Szekszárdon. A Babits Mihály Kulturális Központban november 13-ig látható tárlaton mintegy száz zsűrizett alkotást állítanak ki, többek között sióagárdi, sárközi hímzéseket, gyöngyfűzést, madocsai, sióagárdi népviseletet, sárközi fejdíszeket, bőrtárgyakat, bukovinai székely szőtteseket - mondta Komjáthiné Horváth Ágnes, az egyesület elnöke az MTI-nek.

A közönség láthatja mások mellett Rács Róbert fazekas népi kerámiáit, Nepp Dénes szíjgyártó, Könyvné Szabó Éva bőrműves, Say Istvánné csuhé- és gyékényfonó, valamint Kiss Mária kosárfonó alkotásait - tette hozzá.

Az elnök - aki szövő népi iparművész -, elmondta, hogy az egyesületet 1996-ban 35-en alapították, jelenleg 105-en tagjai, felük népi iparművész, és többen a népművészet mesterei, ifjú mesterei. A szervezet Tolna megye 40 településén van jelen, és minden Tolna megyei tájegységet képvisel; a Tolna megyei mesterek a nemezkészítés és a tojásírás kivételével a népművészet minden szakágát művelik.

A vászonszövés, amelynek Bogyiszlón és a Sárközben nagy kultúrája volt, jelenleg kihalófélben van Tolna megyében, csökkent a fafaragók száma, és alig van néhány fazekas, aki komoly munkával jelentkezik. A legnagyobb feladatuk az ifjúságnak átadni azt a tudást, amely az egyesület tagjainak birtokában van

- fogalmazott Komjáthiné Horváth Ágnes.

Azt is elmondta, hogy a Csoóri Sándor Program pályázatainak és a Hagyományok Háza hálózatának köszönhetően szakköröket tudnak indítani kistelepüléseken, ahol visszatanítják a tájegységre jellemző hímzést, szövést, gyöngyfűzést, csuhétárgykészítést.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szekszárd

tolna megye

tolna megyei népművészeti egyesület

kiállítás

évforduló

babits mihály kulturális központ.