Itt aztán bőven lesz mit nézni: kihalófélben lévő mesterségek alkotásaival várnak

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Itt aztán bőven lesz mit nézni: kihalófélben lévő mesterségek alkotásaival várnak

Tagjainak válogatott munkáit mutatja be a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület megalapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett kiállításán, amely szombaton nyílik Szekszárdon. A Babits Mihály Kulturális Központban november 13-ig látható tárlaton mintegy száz zsűrizett alkotást állítanak ki, többek között sióagárdi, sárközi hímzéseket, gyöngyfűzést, madocsai, sióagárdi népviseletet, sárközi fejdíszeket, bőrtárgyakat, bukovinai székely szőtteseket - mondta Komjáthiné Horváth Ágnes, az egyesület elnöke az MTI-nek.

A közönség láthatja mások mellett Rács Róbert fazekas népi kerámiáit, Nepp Dénes szíjgyártó, Könyvné Szabó Éva bőrműves, Say Istvánné csuhé- és gyékényfonó, valamint Kiss Mária kosárfonó alkotásait - tette hozzá.

Az elnök - aki szövő népi iparművész -, elmondta, hogy az egyesületet 1996-ban 35-en alapították, jelenleg 105-en tagjai, felük népi iparművész, és többen a népművészet mesterei, ifjú mesterei. A szervezet Tolna megye 40 településén van jelen, és minden Tolna megyei tájegységet képvisel; a Tolna megyei mesterek a nemezkészítés és a tojásírás kivételével a népművészet minden szakágát művelik.

A vászonszövés, amelynek Bogyiszlón és a Sárközben nagy kultúrája volt, jelenleg kihalófélben van Tolna megyében, csökkent a fafaragók száma, és alig van néhány fazekas, aki komoly munkával jelentkezik. A legnagyobb feladatuk az ifjúságnak átadni azt a tudást, amely az egyesület tagjainak birtokában van

- fogalmazott Komjáthiné Horváth Ágnes.

Azt is elmondta, hogy a Csoóri Sándor Program pályázatainak és a Hagyományok Háza hálózatának köszönhetően szakköröket tudnak indítani kistelepüléseken, ahol visszatanítják a tájegységre jellemző hímzést, szövést, gyöngyfűzést, csuhétárgykészítést.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szekszárd

tolna megye

tolna megyei népművészeti egyesület

kiállítás

évforduló

babits mihály kulturális központ.