Itt aztán bőven lesz mit nézni: kihalófélben lévő mesterségek alkotásaival várnak

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Itt aztán bőven lesz mit nézni: kihalófélben lévő mesterségek alkotásaival várnak

Tagjainak válogatott munkáit mutatja be a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület megalapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett kiállításán, amely szombaton nyílik Szekszárdon. A Babits Mihály Kulturális Központban november 13-ig látható tárlaton mintegy száz zsűrizett alkotást állítanak ki, többek között sióagárdi, sárközi hímzéseket, gyöngyfűzést, madocsai, sióagárdi népviseletet, sárközi fejdíszeket, bőrtárgyakat, bukovinai székely szőtteseket - mondta Komjáthiné Horváth Ágnes, az egyesület elnöke az MTI-nek.

A közönség láthatja mások mellett Rács Róbert fazekas népi kerámiáit, Nepp Dénes szíjgyártó, Könyvné Szabó Éva bőrműves, Say Istvánné csuhé- és gyékényfonó, valamint Kiss Mária kosárfonó alkotásait - tette hozzá.

Az elnök - aki szövő népi iparművész -, elmondta, hogy az egyesületet 1996-ban 35-en alapították, jelenleg 105-en tagjai, felük népi iparművész, és többen a népművészet mesterei, ifjú mesterei. A szervezet Tolna megye 40 településén van jelen, és minden Tolna megyei tájegységet képvisel; a Tolna megyei mesterek a nemezkészítés és a tojásírás kivételével a népművészet minden szakágát művelik.

A vászonszövés, amelynek Bogyiszlón és a Sárközben nagy kultúrája volt, jelenleg kihalófélben van Tolna megyében, csökkent a fafaragók száma, és alig van néhány fazekas, aki komoly munkával jelentkezik. A legnagyobb feladatuk az ifjúságnak átadni azt a tudást, amely az egyesület tagjainak birtokában van

- fogalmazott Komjáthiné Horváth Ágnes.

Azt is elmondta, hogy a Csoóri Sándor Program pályázatainak és a Hagyományok Háza hálózatának köszönhetően szakköröket tudnak indítani kistelepüléseken, ahol visszatanítják a tájegységre jellemző hímzést, szövést, gyöngyfűzést, csuhétárgykészítést.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szekszárd

tolna megye

tolna megyei népművészeti egyesület

kiállítás

évforduló

babits mihály kulturális központ.