Élnek, mint hal a vízben: élénk színekben pompáznak a vidéki állatkert körömnyi apróságai

HelloVidék   
  Megosztom
Élnek, mint hal a vízben: élénk színekben pompáznak a vidéki állatkert körömnyi apróságai

A jelek szerint remekül érzi magát a Debreceni Állatkert Viktória-, Tanganyika- és Malawi-tavi sügércsapata, amelynek háza tájáról idén már második alkalommal szolgálhatnak örömhírrel; legutóbb január 24-én kelt ki 18 indigósügér (Pseudotropheus johannii) a Pálmaház kulisszái mögött. Az alig körömnyi méretű apróságok egyelőre mind citrom- és narancssárga színben pompáznak, a hímek azonban idővel kialakuló kék-fekete csíkos színezetükkel jól megkülönböztethetővé válnak nőstényektől.

Az utóbbi évek fejlesztései és gyűjteményi bővülései nyomán a Debreceni Állatkert látogatói az édesvízi halvilág egyre több jeles képviselőjével találkozhatnak: a jávai lövőhalaknak otthont adó Paludárium 2016-os, illetve a pirája-akvárium 2017-es átadása után a 2020-as Állatkertek Éjszakája alkalmából összesen 15 afrikai sügérfaj egyedei költöztek be a Pálmaházba, majd a tavalyi évben további hat fajjal bővült az állomány.

Az afrikai sügéreket életmódjuk alapján két nagy csoportra, mbuna és nem mbuna sügérekre oszthatjuk. A kisméretű, fajtársaikkal és sokszor a nagyobb termetű halakkal szemben is agresszív mbuna sügérek – köztük a Malawi-tóban őshonos indigósügérek – a part menti köves-sziklás területek lakói, és elsősorban növényekkel táplálkoznak. Ezzel szemben a nyílt, homokos aljzatú területeket kedvelő nem mbuna sügérek nagyobb termetűek és nyugodtabb viselkedésűek; többségük mindenevő, de ragadozók is tartoznak közéjük.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debreceni állatkert

afrikai sügér

szaporulat

hal

állat