Élnek, mint hal a vízben: élénk színekben pompáznak a vidéki állatkert körömnyi apróságai

HelloVidék   
  Megosztom
Élnek, mint hal a vízben: élénk színekben pompáznak a vidéki állatkert körömnyi apróságai

A jelek szerint remekül érzi magát a Debreceni Állatkert Viktória-, Tanganyika- és Malawi-tavi sügércsapata, amelynek háza tájáról idén már második alkalommal szolgálhatnak örömhírrel; legutóbb január 24-én kelt ki 18 indigósügér (Pseudotropheus johannii) a Pálmaház kulisszái mögött. Az alig körömnyi méretű apróságok egyelőre mind citrom- és narancssárga színben pompáznak, a hímek azonban idővel kialakuló kék-fekete csíkos színezetükkel jól megkülönböztethetővé válnak nőstényektől.

Az utóbbi évek fejlesztései és gyűjteményi bővülései nyomán a Debreceni Állatkert látogatói az édesvízi halvilág egyre több jeles képviselőjével találkozhatnak: a jávai lövőhalaknak otthont adó Paludárium 2016-os, illetve a pirája-akvárium 2017-es átadása után a 2020-as Állatkertek Éjszakája alkalmából összesen 15 afrikai sügérfaj egyedei költöztek be a Pálmaházba, majd a tavalyi évben további hat fajjal bővült az állomány.

Az afrikai sügéreket életmódjuk alapján két nagy csoportra, mbuna és nem mbuna sügérekre oszthatjuk. A kisméretű, fajtársaikkal és sokszor a nagyobb termetű halakkal szemben is agresszív mbuna sügérek – köztük a Malawi-tóban őshonos indigósügérek – a part menti köves-sziklás területek lakói, és elsősorban növényekkel táplálkoznak. Ezzel szemben a nyílt, homokos aljzatú területeket kedvelő nem mbuna sügérek nagyobb termetűek és nyugodtabb viselkedésűek; többségük mindenevő, de ragadozók is tartoznak közéjük.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debreceni állatkert

afrikai sügér

szaporulat

hal

állat