Ezen az estén szem nem marad szárazon: különleges sztárvendég vezet tárlatot Békéscsabán

MTI   
  Megosztom
Ezen az estén szem nem marad szárazon: különleges sztárvendég vezet tárlatot Békéscsabán

Dolák-Saly Róbert gyerekeknek szóló zenés műsorával és exkluzív tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján. Az előadóművész és humorista a megújult állandó Munkácsy-kiállításon és a Terrakotta hadsereg - Az első császár üzenete című időszaki kiállításon is tart különleges, abszurd humorral fűszerezett tárlatvezetést.

1974-ben Csianban egy földműves fedezte fel kútásás közben az első agyagkatonákat, melyek az első kínai császár, Csin-si Huang-ti sírját őrizték. Mára 8000 harcost, a kiszolgáló személyzetet, lovakat, illetve fegyverek tízezreit tártak fel, emiatt nevezik a világ 8. csodájának is.

Békéscsabán 47 katona, két ló, két harci szekér modell, valamint fegyverzetek valósághű másolatát lehet megtekinteni az október 30-ig látogatható kiállításon. A koronavírus-járvány és a katonák folyamatosan romló állapota miatt Kína az utóbbi időben nem, vagy csak nagyon ritkán engedi utaztatni a kincset, ezért egy kínai befektető élethű, az eredetivel teljesen azonos technológiával és anyagból, az eredeti helyszínen készült másolatokat készíttetett a leletről.

Bácsmegi Gábor, a múzeum igazgatója a csütörtökön nyílt kiállításon elmondta, még ezek utaztatása is kihívás volt, ugyanis a katonák súlya 150-180 kilogramm, a lovaké eléri a 600 kilogrammot.

Felföldi Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem régészeti tanszékének adjunktusa a megnyitón elmondta, a kínai történeti évkönyvek szinte hiánytalanul fennmaradtak, így a régészek ismerik Csin-si Huang-ti császár - máig feltáratlan - sírjának pontos kinézetét, ám a történetírás egyetlen szóval nem említette a több ezer darabos agyaghadsereg létét. A lelet alapján feltérképezhető volt az ókori kínai hadsereg szerkezete, a ruha- és hajviselet, a nyílhegyek fejlődési sorrendje.

A kiállítás betekintést nyújt az első kínai császár életébe, a korabeli országegyesítési folyamatba is. Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere kuriózumnak nevezte a viharsarki városban nyílt tárlatot, amely "kétezer évvel röpít minket vissza az időben".

Lonovics László képzőművész műtárgyat ajándékoz a múzeumnak, ahol lesz népi játszóház, fajáték-készítés, régészeti kincskeresés, látványnyomda, valamint népzenei koncert és táncház, valamint valamennyi kiállításán kurátori tárlatvezetés is június 25-én.

A felújítás után hamarosan megnyíló békéscsabai Munkácsy Emlékházban a Magyar-Finn Baráti Kör közreműködésével finn dalokat lehet tanulni; lesz nyári napfordulós játszóház és Szent Iván éji kvíz.

A Csabagyöngye Kulturális Központ előtti stégen fellép a Diabolus in musica és a Lackás akusztik. Békéscsabán emellett felavatják a felújított Kiss Ernő utcai hidat, ahol tűzzsonglőr show és fényjáték is lesz.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

múzeumok éjszakája

programok

program

békéscsaba

munkácsy mihály múzeum