Hiába az aszályos időjárás: most ideális a Bodrog és a Tisza a vízisportok számára

HelloVidék   
  Megosztom
Hiába az aszályos időjárás: most ideális a Bodrog és a Tisza a vízisportok számára

A Bodrog és a Tisza vize az elmúlt hetek szárazsága alatt is ideális a vízisportok szerelmeseinek, azaz két méternél áll a vízmérce - derült ki a Belügyminisztérium Vízügyi Igazgatóságának jelentéséből. Részben a városban elviselhetetlen forróság, részben pedig a kiváló vízminőség és természeti értékek miatt új SUP és vízitúra paradicsom alakul a lassú folyása miatt is kedvelt Tiszán Tokajnál, illetve a Bodrog mentén is. A Tokaji régió új, “Tokaj-hegyaljai Nyár” elnevezésű eseménysorozata a térséghez fűződő kulturális és gasztronómiai értékeken túl a természetjáróknak (legyen az vízi vagy szárazföldi) is kedvez - nem utolsó sorban az értékálló vízkészlet miatt.

Idén sem kerülik el a hőségrekordok hazánkat, amelyek a vízállásban is megmutatkoznak. A vízisportok szerelmeseinek így körültekintően kell úticélt választania, ha nem szeretnének alacsony vízállással találkozni. Magyarország természeti kincseiben egyik leggazdagabb térsége, a Tokaji régió folyói ebben a kritikusan száraz időszakban is kedvezőek a vízisportok számára, ugyanis lassú folyása és kétméteres vízállása most ideális SUP-pal, kajakkal vagy kenuval túrázni indulóknak. A Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint Sárospataknál a Bodrog valaha mért legkisebb vízállás 13 cm, a legnagyobb pedig 740 cm volt, 500 cm magasságnál pedig már az árvízkészültség első fokra lép, így elmondható, hogy a jelenlegi vízszint egy kellemes középállapotnak felel meg.

Tokaj-Hegyalján is beköszöntött a nyári forróság, viszont a Tisza és a Bodrog épp most ideális a vízisportokhoz. Ezzel párhuzamosan tapasztaljuk, hogy a Bodrog egyre népszerűbb a vízisport kedvelők körében, legyen szó SUP-ról, kajakról vagy kenuról. Aki pedig inkább passzív pihenésre vágyna, nyaraló- és sétahajózás programokkal várjuk

- nyilatkozta Dévald István, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az idei “Tokaj-hegyaljai Nyár” rendezvénysorozat programjai a vízi sportok szerelmeseinek igényeit is számontartva született meg. A bőséges kulturális és gasztronómiai jellegű programok között feltűnnek olyan szabadidős programok is, mint az augusztus 8-ára kitűzött Omlás Dűlőtúra, vagy éppen az augusztus 20-i Ünnepi vizes programok, melynek Sárospatak ad otthont. Emellett növekvő számban szerveznek kerékpártúrákat is a térségben, terepen és országúton egyaránt. A régió keleti részén, Pálháza és Sárospatak között visz egy összefüggő kerékpárút, a környezetében lévő murvás, valamint kis forgalmú országutakon pedig akár egy szlovákiai kirándulást is betervezhetnek a látogatók.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vízisport

sup

kajak

kenu

sport

tisza

bodrog

aszály

alacsony vízállás