Hiába az aszályos időjárás: most ideális a Bodrog és a Tisza a vízisportok számára

HelloVidék   
  Megosztom
Hiába az aszályos időjárás: most ideális a Bodrog és a Tisza a vízisportok számára

A Bodrog és a Tisza vize az elmúlt hetek szárazsága alatt is ideális a vízisportok szerelmeseinek, azaz két méternél áll a vízmérce - derült ki a Belügyminisztérium Vízügyi Igazgatóságának jelentéséből. Részben a városban elviselhetetlen forróság, részben pedig a kiváló vízminőség és természeti értékek miatt új SUP és vízitúra paradicsom alakul a lassú folyása miatt is kedvelt Tiszán Tokajnál, illetve a Bodrog mentén is. A Tokaji régió új, “Tokaj-hegyaljai Nyár” elnevezésű eseménysorozata a térséghez fűződő kulturális és gasztronómiai értékeken túl a természetjáróknak (legyen az vízi vagy szárazföldi) is kedvez - nem utolsó sorban az értékálló vízkészlet miatt.

Idén sem kerülik el a hőségrekordok hazánkat, amelyek a vízállásban is megmutatkoznak. A vízisportok szerelmeseinek így körültekintően kell úticélt választania, ha nem szeretnének alacsony vízállással találkozni. Magyarország természeti kincseiben egyik leggazdagabb térsége, a Tokaji régió folyói ebben a kritikusan száraz időszakban is kedvezőek a vízisportok számára, ugyanis lassú folyása és kétméteres vízállása most ideális SUP-pal, kajakkal vagy kenuval túrázni indulóknak. A Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint Sárospataknál a Bodrog valaha mért legkisebb vízállás 13 cm, a legnagyobb pedig 740 cm volt, 500 cm magasságnál pedig már az árvízkészültség első fokra lép, így elmondható, hogy a jelenlegi vízszint egy kellemes középállapotnak felel meg.

Tokaj-Hegyalján is beköszöntött a nyári forróság, viszont a Tisza és a Bodrog épp most ideális a vízisportokhoz. Ezzel párhuzamosan tapasztaljuk, hogy a Bodrog egyre népszerűbb a vízisport kedvelők körében, legyen szó SUP-ról, kajakról vagy kenuról. Aki pedig inkább passzív pihenésre vágyna, nyaraló- és sétahajózás programokkal várjuk

- nyilatkozta Dévald István, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az idei “Tokaj-hegyaljai Nyár” rendezvénysorozat programjai a vízi sportok szerelmeseinek igényeit is számontartva született meg. A bőséges kulturális és gasztronómiai jellegű programok között feltűnnek olyan szabadidős programok is, mint az augusztus 8-ára kitűzött Omlás Dűlőtúra, vagy éppen az augusztus 20-i Ünnepi vizes programok, melynek Sárospatak ad otthont. Emellett növekvő számban szerveznek kerékpártúrákat is a térségben, terepen és országúton egyaránt. A régió keleti részén, Pálháza és Sárospatak között visz egy összefüggő kerékpárút, a környezetében lévő murvás, valamint kis forgalmú országutakon pedig akár egy szlovákiai kirándulást is betervezhetnek a látogatók.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vízisport

sup

kajak

kenu

sport

tisza

bodrog

aszály

alacsony vízállás