Idén sem marad el a buli: hatalmas fesztivált rendeznek Szegeden

MTI   
  Megosztom
Idén sem marad el a buli: hatalmas fesztivált rendeznek Szegeden

A műfaj számos irányzatával találkozhat és nagyszerű koncertek részese lehet a közönség a Szegedi Jazz Napokon, amelyet, mint mindig, idén is novemberben rendeznek meg - közölték a szervezők.

Közleményük szerint az öt évtizedes múltra visszatekintő Szegedi Jazz Napok minden évben a műfaj kiemelkedő hazai eseménye, melyet az élő dzsessz valódi értékei, a minőségi koncertek, a virtuóz muzsikusok tettek ismertté. A koncerteknek az IH Rendezvényközpont ad helyet november 11-én és 12-én.

Hagyomány, hogy a fesztivál nyitónapján, pénteken egy Szegedhez kötődő együttes lép elsőként színpadra. A 2014 novemberében, a Tisza-parti városban alakult Geometro zenekar öndefiníciója szerint organikus városi zenét játszik. Stílusukra egyaránt hatással volt az északi dzsessz, az electro, a rock vagy a rap csakúgy, mint a komolyzene.

A második koncertet a hamarosan új albummal jelentkező Bacsó Kristóf Triád adja. A szaxofonművész 2013-ban alapította - Tálas Áron billentyűssel és Juhász Márton dobossal - a háromtagú formációt. Lionel Loueke gitáros közreműködésével készült Pannon Blue című lemezük 2017-ben elnyerte a Gramofon magazin az Év jazz albuma díját.

Az est zárásaként a mai magyar dzsessz kimagasló alakja, Dresch Mihály lép színpadra, aki az amerikai fekete dzsessz harmóniavilágát és improvizációs technikáját az autentikus magyar népdalkinccsel ötvöző kvartettjével, Lukács Miklós cimbalmos, Gyányi Marcell bőgős és Csízi László dobos társaságában érkezik Szegedre.

A fesztivál második napját a rendkívül sokoldalú előadó, médiaművész, komponista, Szemző Tibor kezdi, akinek alkotásaira az avantgárd éppúgy hat, mint az ambient vagy a minimalista, repetitív zene. Színpadi produkcióiban a zene mellett fontos szerepet játszanak a beszélt szövegek, a filmek vagy más médiumok.

A legendás, újvidéki születésű zeneszerző és előadóművész, Boris Kovac kvartettje élén lesz a fesztivál vendége. A szaxofonon és melodionon játszó művész a kamara- és világzene között húzódó munkássága mélyen kortárs és egyszerre időtlen, a hagyományos délkelet-európai zene autentikus aláfestésével, és nagy teret enged a személyes kreativitásnak.

A fesztivál zárásaként az idén harmincéves Dél-alföldi Szaxofonegyüttes koncertezik. Repertoárjukban népzenei feldolgozások, népi hangszeres darabok mellett olyan variációk is szerepelnek, melyek a népi és dzsesszritmusok világához illeszkednek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

szeged

szegedi jazz napok

jazz

jazz napok

szórakozás

programok