5+1 toplistás adventi vásár vidéken: ahol a forralt bor mellett pompás forgatag is vár

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
5+1 toplistás adventi vásár vidéken: ahol a forralt bor mellett pompás forgatag is vár

Ilyentájt rengeteg magyar kerekedik fel, csak azért, hogy forralt bort vagy puncsot kortyolgasson az adventi forgatagban. Vasárnaponként sok vidéki városban tartanak közösségi gyertyagyújtásokat, de lehet már a főtereken sült gesztenyézni, közben vicces bögrék és rénszarvasos zoknik kavalkádjában ajándékok után kutatni. Összegyűjtöttük hát a legizgalmasabb és legnagyobb vidéki adventi helyszíneket, de azt is megnéztük, hol milyen árakon kóstolgathatunk!


 


 

Körbekérdeztünk, és a válaszokból az derült ki, idén jellemzően november utolsó hetében / hétvégéjén nyitottak meg az első vidéki karácsonyi vásárok, de van, ahol csak későbbre – december első napjaira hirdettek szabadtéri programokat. Tehát még semmiről sem maradtunk le, az adventi koszorún három gyertyagyújtás hátra van, és bár idén a vidéki önkormányzatok az óriási energiaár-emelkedés miatt takarékosságra kényszerültek, úgy tűnik, a legtöbb nagyvárosban az adventi vásár idén sem maradhat el. Több város viszont kénytelen volt meghúzni a nadrágszíjat, aminek az ünnepi programok látják a kárát. Az energiaválság miatt Sopronban például visszafogták az adventi fényeket, de Miskolcon is takarékoskodnak, idén ott sem lesz díszkivilágítás. Pár hónappal ezelőtt Székesfehérvár önkormányzata is jelezte, hogy csökkentett programmal fogják megtartani a belvárosi adventi vásárt.

A rezsicsökkentés jegyében Szombathelyen például idén nem lehet óriáskerekezni, a Fő térre se állították fel a mini korcsolyapályát, de azért az adventi kézműves vásárt megtartják. Lehet ajándékokat keresgélni, szaloncukrokat és díszeket vásárolni, a bódésorokon vásári csemegék után kajtatni, de a nagyszínpadnál szabadtéri programok is bőséggel várnak minden hétvégén. Majszolhatjuk közben a kürtőskalácsot, vagy szerencsésebb helyeken sült gesztenyét, hozzá pedig jöhet az elmaradhatatlan vásári forralt bor – mert azért, valljuk be őszintén, ezek nélkül nem is igazi a karácsonyi készülődés! Lecsekkoltuk a bódék kínálatát is:

Szombathelyen ebből fedezik a díszkivilágítást

Ahogy a HelloVidék a szombathelyi önkormányzattól megtudta, az idei szombathelyi Adventi Vásár 23,3 millió forintból valósul meg, ami a bérleti díjak és a beérkezett támogatások után nem igényel külön városi támogatást. Az elmúlt két évben Szombathelyen óriáskereket üzemelő vállalkozó az idei évben a költségeit mérlegelve döntött úgy, hogy nem állítja fel a szerkezetet.

Az idei vásár legnagyobb költség-megtakarítása abból adódott, hogy szombathelyi cégek, magánszemélyek és a vásár kerekedői közösségének adományai teljes egészében fedezték a díszkivilágítás kialakításának és áramfogyasztásának költségeit. Figyelünk a díszkivilágítás időbeliségére is: az időkapcsoló a közvilágítás bekapcsolásával indítja el az adventi fényeket (16.15 – 16.30 között), és 23.00 órakor kapcsolja ki.

- közölte kérdésünkre a város önkormányzata.

Az idei adventi vásárban a FÉHE (Fogyatékkal Élőket és Hajléktalannokat Ellátó Nonprofit Kft.) és a Karitász szervezetekkel együtt összesen 45 kereskedő és vendéglátós árulja portékáit. Valamivel több, mint az elmúlt években. A vásár mellett újdonságként megjelent a gyerekek legnagyobb örömére egy karácsonyi játszópark is

– tudatta lapunkkal Szombathely önkormányzata.

Az idén 5 hétig tart az adventi vásár.

Szeged azon szerencsés városok egyike, ahol – számolt be róla a Telex - a korábbiaknál nagyobb, 50 méteres, fényárban úszó óriáskerékről is gyönyörködhetünk az adventi forgatagban. (2500 forintos felnőtt- és 2000 forintos kedvezményes árú jegyért cserébe összesen három teljes kört tehetünk meg.) Itt is fabódék sora árasztja a finom illatokat, és kínálja étellel, itallal a bámészkodót:

Kicsit odébb a sült hurkát-kolbászt kenyérrel és mustárral fogyaszthatják az éhes vásárlók, mindemellett a lepények széles választéka is itt foglal helyet, 1900-tól 3200 forintig. Az ételeken és italokon túl számos karácsonyi témájú kézműves- és ajándéktárgy is kelleti magát, a szokásos giccsektől kezdve a mikulásos–angyalkás zoknikon, kézműves szappanokon át a téli ruhákig minden van.

Európa 20 legszebb karácsonyi vására között a debreceni

A Travelmag magazin Európa legbájosabb tereit és vásárait vette sorra, és rendezte őket 20-as listára, melyen Debrecen és a Debreceni Advent is helyet kapott. A listát néhány kritérium szerint állították össze. Csak a kisebb, 40 és 100 bódéval rendelkező vásárokat vették figyelembe, és országonként csak egy vásárt határoztak meg. A minőségi termékeket és a helyi vagy regionális szezonális különlegességeket egyaránt árusító standok megfelelő kombinációját helyezték előtérbe, a festői környezetet, az ünnepi szórakoztató programokat és az ünnepi hangulatot is díjazták.

A Debreceni Advent fergeteges programokkal: gólyalábasokkal, görkorcsolyázó zongoristákkal, 24 mini karácsonyfával díszített “minivárossal”, valamint kézművesekkel és helyi művészek előadásaival várja az érdeklődőket. Ha pedig a klasszikus karácsonyi hangulatot fokozni szeretnénk, akkor ne hagyjuk ki a 750 négyzetméteres szabadtéri korcsolyapályát.

Pécsi Advent 2022

Pécsett a Dzsámi látványos fényfestése koronázza meg a XI. Adventi Kézműves és Mesevásárt november 25. - december 24. között. A meghitt koncertek, mesék, programok mellett vadonatúj 3D-s karácsonyi fotóelemek és az adventi vásár több mint félszáz kitelepülője gondoskodik az ünnepi hangulatról.

Programokból sem lesz hiány, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. főszervezésében minden pénteken, szombaton és vasárnap karácsonyváró koncertek segítenek az ünnepre hangolódásban. Fellép többek között a Szűcs Gabi Quartet, a Szőke Niki Quartet, Tamás Éva és barátai, Csemer Boglárka (Boggie), a Four Fathers és a Fool Moon acapella együttes.

A Mesekuckóban pécsi színészek – Bogárdi Aliz, Matta Lóri, Stenczer Béla, Köles Ferenc, Herczeg Adrienn, Czéh Dániel, valamint a pécsi meseíró, Czirják Erika – olvassa fel kedvenc adventi meséit minden hétvégén. Szombatonként a Pécsi Nemzeti Színház erkélykoncertjeit élvezheti a közönség, december 2-án pedig a Művészetek és Irodalom Házában feltárul az adventi verskalendárium. December 6-án a Mikulás tesz látogatást az adventi vásárban, míg december 18-án bárki csatlakozhat az Adventi felvonuláshoz. A Mária és József szálláskeresését megelevenítő menet 15.30-kor indul a Magtártól a Széchenyi térig.

Szombatonként az ökumené jegyében más-más felekezet képviselőjével zajlik a központi adventi koszorú gyertyagyújtása a Széchenyi téren.

Hétfőtől csütörtökig a Rotary Club Pécs szervezésében diákokból álló művészeti csoportok produkciója színesíti a vásárt.

A Dzsámi animált, ünnepi fényfestéséről idén is LaLuz Visual Studio gondoskodik, míg hétvégente az Adventi Épületfestő Gyerekrajz Pályázat legszebb alkotásai láthatók a homlokzaton.

Újdonság a Kossuth térre érkező 4 db, hatalmas, 3 dimenziós ünnepi fotóelem. A szelfi mackó garantáltan a gyerekek kedvence lesz, a rénszarvasszánba pedig a felnőttek is nyugodtan beülhetnek, hogy egy kicsit elrepüljenek a varázslat birodalmába. Emellett egy léghajó és egy óriási ajándékdoboz várja a fotózkodni vágyókat a Biokom NKft. jóvoltából.

A Pécsi Püspökség a hagyományokhoz híven 2022-ben is minden korosztályt megszólító adventi programokkal várja az érdeklődőket, hogy méltó módon várakozzunk és készüljünk a Megváltó Jézus születésének ünnepére. A vasárnapok kivételével minden nap hajnali 6.00 órakor roráté szentmisét celebrálnak a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban. Az adventi hétvégéken templomi idegenvezetési alkalmak, hangversenyek, tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint kerámia festöde várják az érdeklődőket. December 17-én, advent IV. vasárnapján Felföldi László pécsi megyéspüspök gyújtja meg Pécs város adventi koszorúján a szeretetet szimbolizáló negyedik gyertyát.

Győr meghúzta a nadrágszíjat, de lesz minden, mi szem-szájnak ingere

November 25-én már kezdetét vette a Győri Adventi Vásár, mely Közép-Európa egyik leghangulatosabb karácsonyi vására. A Széchenyi téren idén azonban minimális ünnepi kivilágítás lesz, azonban a hangulat és az ünnepi programok ugyanolyanok lesznek, mint az előző években. A közel 10 méter magas karácsonyfa ékessége a térnek, e köré építették meg a hangulatos faházakat, amelyekben forralt borokat, forró teát vagy forró csokit, valamint édes és sós finomságokat kóstolhatnak. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is van dodzsem és óriáskerék is a Dunakapu téren. A Széchenyi téren kisvasút és díszes körhinta várja a gyerekeket, a fajátékokkal pedig ügyességüket tehetik próbára. Az adventi gyertyákat minden vasárnap 17 órakor gyújtják meg a Széchenyi téren.

További városok, ahol még érdemes lesz adventkor vásárba menni

  • Zalaegerszegen november 24. és december 24 között kerül megrendezésre az Egerszegi Advent. A vásár a Dísz tértől egészen a Mindszenty térig tart, ahol faházak sokasága, bennük árusok várnak. Karácsonyi világítás és díszek teszik még hangulatosabbá a tereket és a környéket.
  • A nyíregyházi karácsonyi vásár helyszíne idén is a főtér, ahol jégcsap motívummal és fényhálóval díszített faházak ragyogják be a vásárt. A fenyőfa hagyományosan a Takarékpalota előtt díszíti a teret. A közel 16 méter magas, negyven éves lucfenyőt több, mint 2000 méter hosszú fényfüzér, világító csillagok és aranyszínű gömbök dekorálják. A Kossuth téren 50 vendéglátó és árus kínálja finomságait és portékáit. A tér kávézói fűtött teraszaikkal mindig kiveszik részüket a nyíregyházi adventi forgatagból.
  • A város főterén álló római katolikus templom tornyában kilátót alakítottak ki. A toronyba 94 lépcsőfok vezet, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a belvárosra. A látogatók minden nap 9 és 17 óra között 29 méteres magasságból élvezhetik nappal a város szépségét, este pedig a naplementét és a karácsonyi fényeket.
  • Baja a hagyományoknak megfelelően minden évben gyönyörűen kivilágított és feldíszített utcákkal, terekkel vár. Így lesz ez idén is, az ünnepi hangulattal büszkélkedő belváros utcái nem csak faházak sokaságával, hanem gyermekek, kórusok és alapítványok által előadott színpadi produkciókkal kedveskednek az idei érkező vendégeknek.
  • Miskolc városában a 2022-es adventi időszak kissé másként telik majd, mint az eddig megszokottak. A gyönyörű világítást és a korábbi mesevilágot az idén nélkülözniük kell a helyieknek, azonban a gyertyagyújtás kisebb programokkal nem maradhat el, a vásár pedig igazán egyedi módon kerül majd megrendezésre. Az idei adventi időszak itt leginkább az összefogás és egymás támogatásának jegyében telik majd, hiszen a helyi vállalkozók a sétálóutcában üzleteik elé kitelepülve kínálhatják áruikat a látogatóknak, illetve üzleteik kirakatának díszítésével megteremthetik a kellemes ünnepi hangulatot. A 2022-es év újabb különlegességeként utcai zenészek, táncosok, művészek és bábosok szórakoztathatják az arra járókat, ezzel is bemutatkozva a helyi közönségnek és természetesen tovább emelve az adventi vásár színvonalát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

advent

szombathely

szeged

debrecen