Veszélyeztetett fajjal gyarapodott a Debreceni Állatkert: fotókon az új jövevények

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélyeztetett fajjal gyarapodott a Debreceni Állatkert: fotókon az új jövevények

A téli időszakban is megannyi látnivalóval váró Debreceni Állatkert jelentős gyűjteményi bővülésről adhat hírt, miután november 20-án egy madagaszkári récepárt fogadott a Zürichi Állatkertből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében.

Ez a természetes élőhelyén veszélyeztetettnek számító faj világszerte mindössze 24 állatkertben látható, hazai intézményben pedig most először találkozhat vele a nagyközönség. A tavaly tavasszal kikelt gácsér és tojó már megtekinthető több másik récefaj társaságában, tavasszal pedig birtokba veszik majd a buja vízparti növényzettel és költőodúkkal rendelkező récés tavat.

A szigetország keleti részén endemikus madagaszkári récét (Anas melleri) a mindkét nemre jellemző foltos barna tollazata és fényes zöld szárnytükre miatt sokáig a közönséges tőkésréce-tojók egy sötétebb színváltozatának hitték, pedig viselkedéstana és genetikája alapján fejlődése viszonylag régen elválhatott rokonaiétól. A párok a párzási időszakban erősen territoriálisak a legtöbb közeli rokonfajjal ellentétben, és a fiókák önállóvá válásáig maradnak együtt.

Az élőhelyéül szolgáló mocsarak és tóvidékek drámai pusztulása miatt a faj mára kihalás szélére került, védelmét pedig egészen a közelmúltig nagyban hátráltatta téves rendszertani besorolása; 1994-ben még mérsékelten fenyegetett, 2000-ben azonban már veszélyeztetett besorolást kapott a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovdék

debreceni állatkert

veszélyeztetett faj

madagaszkári rece