5+1 bakancslistás téli túratipp: ezek most a Dunakanyar leghangulatosabb helyei

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
5+1 bakancslistás téli túratipp: ezek most a Dunakanyar leghangulatosabb helyei

Ha Pest megér egy estet, akkor nem csak a fővárost, hanem a környékét is érdemes télen is bebarangolnunk! A klasszikus látnivalókon túl a Dunakanyar megannyi apró titkot rejt: a szentendrei templomtornyok, a Visegrád környéki túraútvonalak csak egy-egy szelete annak a sok izgalmas helynek, amit télen is érdemes felfedezni.


 

Kezdjük a szárazabb tényekkel, a KSH mutatói szerint ugyanis a lesújtó inflációs adatokhoz és a szektort érintő gazdasági nehézségekhez képest 2022 őszén is meglepően jól teljesített a hazai turizmus és vendéglátás. Országos szinten a közép-magyarországi régió ért el kimagasló eredményt, azaz a vendéglátás-bevételek több, mint felét ez az egy régió adta. A járásokat illetően a gönci és a komáromi járás bevételeinek növekedése, a turisztikai térségek közül pedig a Balaton vendéglátás-bevételeinek csökkenése volt látványos – írta az igyutazunk.hu.

Jócskán emeltek az árakon a vendéglátósok is

A NAV online kasszás adatai alapján 2022. októberében a vendéglátás szektor 131 milliárd forint bevételt generált, mely 2021 azonos időszakához képest 23,2%-os, 2020-hoz képest 72%-os, 2019-hez képest pedig 42,8%-os növekedést jelent. Az előző hónaphoz viszonyított változást tekintve az látszik, hogy az előző évekhez képest idén októberben nőttek a vendéglátás-bevételek a legnagyobb mértékben. A NAV adatai alapján a szektor által októberben generált bevétel a teljes nemzetgazdasági bevétel 9%-át jelenti, mely 0,4 százalékponttal magasabb az előző év októberében mért értékhez képest.

Az adatoknál maradva, régiós szinten a vendéglátás-bevételek több, mint fele, 50,8% a közép-magyarországi régióból származott, a bevételek másik fele a többi hat régió között nagyjából egyenletesen oszlott el. E hat régió közül legnagyobb arányban, 9,5%-kal a Nyugat-Dunántúl, a legkisebb mértékben, 6.1%-kal pedig a Dél-Dunántúl járult hozzá az összes vendéglátás-bevételhez. Az előző év azonos időszakához mért növekedést tekintve a közép-magyarországi (+32,95%), a nyugat-dunántúli (+23,6%) és az észak-magyarországi (+20,2%) régió teljesített a legjobban.

Az előző év azonos hónapját vizsgálva az összes-megyében növekedtek a vendéglátás-bevételek. Legnagyobb mértékben Budapesten (+36,5%), Győr-Moson-Sopron (+26,3%) és Békés (+24%) megyében, legkisebb mértékben pedig Nógrád (+8,7%), Hajdú-Bihar (+14,5%) és Fejér (+14,8) megyében emelkedtek.

A turisztikai térségekben generált vendéglátás-bevételek az összes vendéglátás bevétel 42,5%-át tették ki. A kiemelt térségek közül legnagyobb arányban Budapest környéke (12,7%), Balaton (5,1%) és Mátra-Bükk térsége (4,2%) járult hozzá az összes vendéglátás-bevételhez. Az előző hónaphoz viszonyított növekedést tekintve a Mátra-Bükk (+7,6%) és Gyula térsége (+7,5%) érte el a legjobb eredményt, egyedül a Balaton térség bevételei csökkentek (-13,4%). Az előző év azonos időszakához képest Gyula térsége (+33,3%), Győr-Pannonhalma (+28,4%) és Sopron-Fertő (+26,5%) vendéglátás-bevételei nőttek a legnagyobb mértékben.

Hogy is áll a turizmussal Budapest környéke, tényleg ennyire népszerű?

A Budapest környéki turisztikai térséghez tartozó települések közül a legnagyobb szálláshelyi forgalmat - a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint –Visegrádon tapasztalták (14%), ezt követi Székesfehérvár, Gárdony, Esztergom, Velence, Vecsés, Komárom és Ráckeve. Ez a nyolc település adja a teljes turisztikai térség szálláshelyi forgalmának 61%-át.

Pest megye kereskedelmi szálláshelyein (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 2022 I. félévében 566 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek, ebből a belföldivendég-éjszakák száma több mint 391 ezer, a külföldivendég-éjszakáké több mint 174 ezer volt. Előbbiek száma 2,3-szerese, utóbbiaké 3,6-szerese lett az előző év azonos időszaki értéknek. A vendégéjszakák száma összességében 2,6-szeresére nőtt a járványügyi korlátozásokkal érintett 2021. I. félév értékéhez képest.

A klasszikus látnivalókon túl a Dunakanyar megannyi apró titkot rejt: a szentendrei templomtornyok, a Duna szigetei, a Visegrád környéki túraútvonalak, Pest legendás kertjei és az Etyeki borvidék csak egy-egy szelete annak a sok izgalmas, helynek, amit télen is érdemes felfedezni.

A téli szünetben is megér egy kiruccanást Budapest környéke

Szentendre csupán egy ugrásnyira van a fővárostól: HÉV-vel vagy akár hajóval is elérhető. A városka szűk macskaköves utcáin lépten-nyomon tetten érhető a magyar történelem. Érdemes télen is felfedezni Esztergomot, Magyarország korábbi fővárosát, de még mínuszokban is megér egy túrát a Dunakanyar csodás látványa, ami a visegrádi királyi palotából tárul elénk. De Gödöllő is méltán népszerű választás: a királyi kastély hazánk egyik legcsodálatosabb épületet, már csak mérete miatt is. Ez ugyanis a világ egyik legnagyobb barokk kastélya. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején ez volt Erzsébet királyné (Sissi) nyári rezidenciája.

5+1 top látnivaló a Dunakanyarban

 • Visegrádi Királyi Palota: a történelmi levegőjű Visegrád egyik ékköve a felújított királyi palota, benne a híres Herkules-kúttal.
 • Nagymaros: azt mondják, Visegrád Nagymarosról a legszebb. De a város önmagában is gyönyörű – a Fő téri gesztenyefákkal, a hajóállomással, vendéglátóhelyeivel és a szombatonkénti piaccal.
 • Esztergom, Szent Anna-templom: ahogy közkedvelt nevén nevezik, a Kerektemplom egyes források szerint a Bazilika elődjének tekinthető, alaprajza teljesen kör alakú. Az épület ezüstből készült makettje is megtekinthető.
 • Esztergomi dzsámi: nemcsak az épület tarthat számot az érdeklődésre, hanem a város török kori történetét is bemutatja. Időszakos kiállításokat és különböző előadásokat is tartanak az egykori imatérben.
 • Esztergom- Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház: itt, a magyar történelem meghatározó színhelyén, az ország legnagyobb egyházi épületének a helyén koronázhatták meg István királyt. A Kincstárban látható a legtöbb olyan tárgy, melyeket a koronázás alkalmával használtak.
 • Váci Diadalív (Kőkapu): a Dunakanyarnak is van diadalíve, amit a köznyelv Kőkapunak nevez. Az országban egyedülálló építményt Migazzi püspök építtette Mária Terézia fogadására, az akkori Vác határában.

Ezek a legmenőbb turistacélpontok:

 • Prédikálószék: a fővárostól mindössze egy ugrásra, Dömös településhez közel a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő területlen bújik meg az egyedülálló panorámát nyújtó Prédikálószék és a kilátó. A csúcsra érve hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a Dunakanyarral, a Börzsönnyel, valamint Nagymarossal és Visegráddal kiegészülve. A kilátó a legközelebbi településtől is bő 2 órányi gyalogútra található, havonta több mint háromezren másszák meg a 12 méter magasba nyúló lépcsősorait.
 • Remete-barlang: nem könnyű elérni, de amit itt látunk, meghökkentő és lenyűgöző: maga a fenséges Dunakanyar, háttérben a hegyekkel. Néha úgy tűnik, ma is halljuk az angyalok hárfázását.
 • Rám-szakadék: szinte kötelező penzum, de csak gyakorlott túrázóknak! A kirándulást kapaszkodók, láncok és létrák segítik. Sapkát és némi innivalót mindig vigyünk magunkkal!
 • Strázsa-hegy: itt találjuk a megye egyetlen látogatható barlangját. Mivel a terület katonai lőtérként funkcionált, szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit. Egy óra alatt bejárható az itt lévő - idén felújított - tanösvény, amelynek megtekintését érdemes a Kökörcsin Házban kezdeni. A Kis-Strázsa-hegy tetején álló kilátóból pedig csodálatos panoráma tárul elénk.
 • Nagy-Hideg-hegy: az oda vezető utunkat páfrányok és csobogó víz hangja kísérik egészen a megpihenésre csábító turistaházig. Innen vezet az út a Csóványosra, ahová kilátótornyot építettek.
 • Naszály: a Dunakanyart őrző hatalmas, magányos, mészkőbányával megsebzett Naszály (652 m) tetejéről elképesztő panoráma tárul elénk. A Naszály jellegzetes hegytömbje a Cserhát legnyugatibb, egyben legmagasabb vonulata. Egy kissé kiesik a Dunakanyarba látogató turisták fő sodrából, de egy rövid, közepesen megerőltető túrával meghódítható, és az egyedi perspektívájú panoráma, valamint a hegy szépsége megéri a fáradságot. A Naszály csúcsát három oldalról lehet megközelíteni, északról a varázslatos Gyadai-rét felől egy meglehetősen hosszú, egész napos túrával, délről a legrövidebb út a Vác fölött lévő Gombás pihenőből, ez a variáció a legrövidebb, egyben a legmeredekebb útvonal, a legkönnyebb és szintén rövid csúcstúra a Kosd falu mellett lévő Kosdi pihenőtől indul. Véleményünk szerint ez a legkényelmesebb módja a Naszályra tett túrának.
 • Visegrád, Zsitvay-kilátó: itt aztán pompás körpanoráma nyílik a Dunakanyarra! A Zsitvay-kilátót 1933-ban építették a 378 méter magas Nagyvillám tetejére, majd 2005-ben műemlékké is nyilvánították. Nevét Zsitvay Tiborról kapta, aki a múlt század egyik közismert személyisége, egyebek mellett igazságügyi miniszter, a Nemzetgyűlés és a Magyar Turista Szövetség elnöke volt. A kilátó és a Nagyvillám térsége a kiránduló- és turistaélet egyik fontos központja, tiszta időben a fővárost és 100 kilométeres környezetét is belátni, a Mátrától a Pilisen keresztül egészen és Zsámbéki-medencéig, sőt a Dunakanyar akár felhős időben is szabad szemmel látható. A jól azonosítható látnivalók irányát a kilátószinten ábrák és feliratok is jelzik.

+2 ötlet, amit a télben ki nem hagynánk!

 • Mária Valéria híd: azt mondják, hogy Esztergom Párkányból nézve a legszebb, de 50 évig kellett várni, hogy a hídon átsétálva ezt meg tudjuk tenni. Sokáig Csonka híd volt a neve, felújítása után, 2001-ben kapta vissza a Mária Valéria nevet.
 • Visegrádi sípálya: Minden évszakban használható sípálya – különösen azoknak, akik gyerekkel jönnek. Kiváló gyakorló- és hóágyúzható pálya, esténként kivilágítva, ráadásul ingyenes parkolással.A legfrissebb hírek szerint még karácsony előtt, hamarosan nyitnak is:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dunakanyar

túra

túraajánlat

bakancslista