Tömegek keresik fel ezt a gyógyító helyet idén télen: eláruljuk, mi a vidéki fürdő titka

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Tömegek keresik fel ezt a gyógyító helyet idén télen: eláruljuk, mi a vidéki fürdő titka

Hajdúszoboszló a magyar fürdőkultúra egyik fellegvára, a vidéki toplistát vezető fürdőkomplexum, a Hungarospa a város büszkesége. Rengetegen látogatják évente, nemcsak a magyarok, de a külföldi turisták is előszeretettel veszik igénybe az itteni szolgáltatásokat. Ezért is kerestük meg a Hungarospát, és kérdeztük őket, hogyan alakult a 2022-es évük, és milyen várakozásaik, terveik vannak a 2023-as évben. A fürdő nevében Mándi Viktória sajtóreferens válaszolt a HelloVidéknek.

A turisztikai térség egyik nagyágyúja: Hajdúszoboszló

Debrecen és térsége turisztikai térség már korábban is nevesített turisztikai térségként Magyarország egyik legkomplexebb turisztikai kínálatával rendelkező területe, mely jelentőségét tovább növeli a nemzetközi repülőtér.

A turisztikai térség által kínált kulturális, egészségturisztikai és aktív kikapcsolódási lehetőségek tartalmas programot képesek biztosítani hosszabb tartózkodási idő esetén is. Debrecen kiemelése, mint ideális citybreak helyszín, a városlátogatások szerepének növelését hangsúlyozzák, ezt egészítik ki a desztináció egyéb jelentős termékei, úgy mint a világörökségi helyszín Hortobágy, az aktív- és ökoturisztikai kínálati elemekben bővelkedő Tisza-tó, vagy a Hajdúszoboszlói Hungarospa

- közölte az MTÜ munkatársa.

A vidéki gyógy- és termálvizes fürdők toplistája

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi, a 2021-es évre vonatkozó idegenforgalmi-turisztikai statisztikája szerint a teljes vendégforgalom alapján Hajdúszoboszló és Hévíz követi Budapestet a vendégéjszakák száma alapján, aztán Zalakaros, Bükfürdő és Sárvár, a lista első hat helyén nincs változás a korábbi évhez képest, de Szeged megelőzte Gyulát, Debrecen pedig Egert, pedig 2020-hoz képest Gyula, Miskolc és Eger vendégéjszakaszáma is nőtt.

A külföldi vendégéjszakák számát tekintve továbbra is a főváros vezet, vidéken viszont az első Hévíz, Sárvár az összesített harmadik helyre ugrott az ötödikről, utána kis különbséggel Bükfürdő következett. A belföldi vendégéjszakák összesítésében is Budapest vezet 800 ezerrel, messze lemaradva követi Hajdúszoboszló 416 ezerrel, majd Zalakaros 339, Hévíz 314 ezerrel. Szeged a kilencedikről a hetedik helyre lépett elő, Bükfürdő megelőzte Egert, Debrecen pedig Nyíregyházát.

Bár a legtöbb vidéki fürdő nehezített pályán élte túl a Covid időszakát, és még csak most fordulna nyereségesre a működése, de akadt köztük néhány top hely, többek között Hajdúszoboszló népszerű fürdőkomplexuma, ahol a decemberi és a januári forgalom az energiaválság ellenére is növekedést mutatott. Nem meglepő tehát, hogy a város polgármestere, a korábbi fürdőigazgató kifakadt a Telex nemrég közölt híre olvastán, miszerint államosítással segítené a kormány a fürdők túlélését a válságban.

Hajdúszoboszló a fürdőjét nem adja soha! Reméljük, hogy a telexen megjelent mai hír csak hírlapi kacsa, de ha a kormánynak, vagy Nagy Mártonnak a fürdők államosítása a szándéka, akkor számoljon a szakma ellenállásával! A hajdúk soha nem adják fel függetlenségüket és ősi jussukat!

A legújabb fejlemény az ügyben, hogy január 24-én, kedd este a Gazdaságfejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta a Telexet, hogy:

a cikkben említett munkaanyag már nem aktuális, mert időközben a fürdők Brüsszel kérésére kikerültek az operatív programból.

A vidék vezető fürdőkomplexuma: Hungarospa Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló és a Hungarospa fürdőkomplexum a Magyarországi fürdőkultúra megkerülhetetlen része, derül ez ki a fenti számokból is, hiszen a főváros után ide látogatnak el a legtöbben mind belföldről, mind külföldről, hogy a gyógyvíznek hódoljanak, különböző gyógyászati kezeléseken vegyenek részt, vagy egyszerűen csak kikapcsolódjanak a termál- vagy épp az élményfürdőben. Ezért felkerestük őket, és rákérdeztünk, hogyan alakult a 2022-es évük, valamint milyen várakozásaik, terveik vannak a 2023-as évben. A fürdő nevében Mándi Viktória válaszolt:

HelloVidek: Milyen volt a 2022-es év a fürdőkomplexum számára, milyen évet zártak így a válság árnyékában?

Mándi Viktória: A Hungarospa az idei évben túlszárnyalta az üzleti tervben kitűzött céljait, bevételei meghaladták a három évvel ezelőtti, covid járvány előtti bevételeket. Az eredményeket az ismert nehéz körülményék ellenére sikerült elérni. Az év elején még a pandémia éreztette hatását, majd az orosz-ukrán háború kitörése után az orosz piac teljesen kiesett, az év közepétől pedig az energia árak emelkedése és az infláció jelentették a legnagyobb kihívást. A fürdőkomplexum 2022. évi jó teljesítményéhez segítséget jelentett a jó idő, de hozzájárult a hatékony promóció révén a külföldi, elsősorban lengyel, szlovák és román vendégforgalom visszaépülése is.

Történtek-e, ha igen, milyen változások a nyitvatartásban, kihasználtságban tavaly és most az ünnepek után?

Az Árpád Uszoda 2023. 01. 09-től várhatóan 2023. február 28-ig karbantartás miatt zárva tart. A többi egység a megszokott nyitvatartási időben várja a vendégeket.

Melyek voltak a 2022-es év legfontosabb mérföldkövei, történtek-e újabb fejlesztések, felújítások?

A tavalyi évben a nemrégiben átadott Prémium Zóna -szabadtéri wellness fürdő - számított még mindig újdonságnak és úgy gondoljuk, hogy ebben az évben sem lesz másképp.

Hogyan várják a 2023-as esztendőt, mire számítanak, milyen terveik vannak?

Idén olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amelyek segítik a fürdő gazdaságos és energiatakarékos üzemelését. Többek között naperőművet és napelemeket szerzünk be.

Milyen a fürdő látogatottsága most január végén, és mi várható? Tapasztaltak-e vendégszám-csökkenést, vagy épp ellenkezőleg? Mi a helyzet most januárban a termálfürdővel és az élményfürdővel, esetleg kicsit visszafogottabban üzemelnek, vagy teljes a kihasználtság?

Január első hetében a Gyógyfürdőben 57%-kal, az Aqua-Palace Élményfürdőben 80%-kal volt több a vendégek száma a tavalyi év azonos időszakához hasonlítva. A kihasználtság teljes, bízunk benne, hogy így is marad.

Mennyire játszik fontos szerepet a hajdúszoboszlói fürdőkomplexum a térség fürdőkultúrájában?

Meghatározó szerepet játszik, hiszen a tavalyi évben az 1 millió vendég éjszakák számát is meghaladta Hajdúszoboszló. A város vonzerője nem csak a fürdő, hanem a szép, rendezett környezet (újonnan átadott modern Mátyás király sétány), a programok, koncertek.

Hogyan változtak a jegyáraik a tavalyi év folyamán és most januárban? Szükség volt-e, milyen mértékben emelésekre az energiaválság, infláció vagy egyéb miatt?

Az áramköltségek, mind a gáz költségek igen jelentős mértékben növekednek társaságunknál 2023-ban, és akkor még nem beszéltünk a bérköltségekről. Jövőre egy egyensúlyi üzleti tervet igyekszünk készíteni, melyhez a takarékos működés mellett elkerülhetetlen, hogy a költségek emelkedését érvényesítsük a fürdőbelépő árakban, így idén 20- 25%-kal emeltük a belépő árakat.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hajdúszoboszló

fürdő

hungarospa

fürdőkomplexum

gyógyvíz

gyógyfürdő

termálfürdő

fürdőkultúra