Tömegek keresik fel ezt a gyógyító helyet idén télen: eláruljuk, mi a vidéki fürdő titka

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Tömegek keresik fel ezt a gyógyító helyet idén télen: eláruljuk, mi a vidéki fürdő titka

Hajdúszoboszló a magyar fürdőkultúra egyik fellegvára, a vidéki toplistát vezető fürdőkomplexum, a Hungarospa a város büszkesége. Rengetegen látogatják évente, nemcsak a magyarok, de a külföldi turisták is előszeretettel veszik igénybe az itteni szolgáltatásokat. Ezért is kerestük meg a Hungarospát, és kérdeztük őket, hogyan alakult a 2022-es évük, és milyen várakozásaik, terveik vannak a 2023-as évben. A fürdő nevében Mándi Viktória sajtóreferens válaszolt a HelloVidéknek.

A turisztikai térség egyik nagyágyúja: Hajdúszoboszló

Debrecen és térsége turisztikai térség már korábban is nevesített turisztikai térségként Magyarország egyik legkomplexebb turisztikai kínálatával rendelkező területe, mely jelentőségét tovább növeli a nemzetközi repülőtér.

A turisztikai térség által kínált kulturális, egészségturisztikai és aktív kikapcsolódási lehetőségek tartalmas programot képesek biztosítani hosszabb tartózkodási idő esetén is. Debrecen kiemelése, mint ideális citybreak helyszín, a városlátogatások szerepének növelését hangsúlyozzák, ezt egészítik ki a desztináció egyéb jelentős termékei, úgy mint a világörökségi helyszín Hortobágy, az aktív- és ökoturisztikai kínálati elemekben bővelkedő Tisza-tó, vagy a Hajdúszoboszlói Hungarospa

- közölte az MTÜ munkatársa.

A vidéki gyógy- és termálvizes fürdők toplistája

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi, a 2021-es évre vonatkozó idegenforgalmi-turisztikai statisztikája szerint a teljes vendégforgalom alapján Hajdúszoboszló és Hévíz követi Budapestet a vendégéjszakák száma alapján, aztán Zalakaros, Bükfürdő és Sárvár, a lista első hat helyén nincs változás a korábbi évhez képest, de Szeged megelőzte Gyulát, Debrecen pedig Egert, pedig 2020-hoz képest Gyula, Miskolc és Eger vendégéjszakaszáma is nőtt.

A külföldi vendégéjszakák számát tekintve továbbra is a főváros vezet, vidéken viszont az első Hévíz, Sárvár az összesített harmadik helyre ugrott az ötödikről, utána kis különbséggel Bükfürdő következett. A belföldi vendégéjszakák összesítésében is Budapest vezet 800 ezerrel, messze lemaradva követi Hajdúszoboszló 416 ezerrel, majd Zalakaros 339, Hévíz 314 ezerrel. Szeged a kilencedikről a hetedik helyre lépett elő, Bükfürdő megelőzte Egert, Debrecen pedig Nyíregyházát.

Bár a legtöbb vidéki fürdő nehezített pályán élte túl a Covid időszakát, és még csak most fordulna nyereségesre a működése, de akadt köztük néhány top hely, többek között Hajdúszoboszló népszerű fürdőkomplexuma, ahol a decemberi és a januári forgalom az energiaválság ellenére is növekedést mutatott. Nem meglepő tehát, hogy a város polgármestere, a korábbi fürdőigazgató kifakadt a Telex nemrég közölt híre olvastán, miszerint államosítással segítené a kormány a fürdők túlélését a válságban.

Hajdúszoboszló a fürdőjét nem adja soha! Reméljük, hogy a telexen megjelent mai hír csak hírlapi kacsa, de ha a kormánynak, vagy Nagy Mártonnak a fürdők államosítása a szándéka, akkor számoljon a szakma ellenállásával! A hajdúk soha nem adják fel függetlenségüket és ősi jussukat!

A legújabb fejlemény az ügyben, hogy január 24-én, kedd este a Gazdaságfejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta a Telexet, hogy:

a cikkben említett munkaanyag már nem aktuális, mert időközben a fürdők Brüsszel kérésére kikerültek az operatív programból.

A vidék vezető fürdőkomplexuma: Hungarospa Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló és a Hungarospa fürdőkomplexum a Magyarországi fürdőkultúra megkerülhetetlen része, derül ez ki a fenti számokból is, hiszen a főváros után ide látogatnak el a legtöbben mind belföldről, mind külföldről, hogy a gyógyvíznek hódoljanak, különböző gyógyászati kezeléseken vegyenek részt, vagy egyszerűen csak kikapcsolódjanak a termál- vagy épp az élményfürdőben. Ezért felkerestük őket, és rákérdeztünk, hogyan alakult a 2022-es évük, valamint milyen várakozásaik, terveik vannak a 2023-as évben. A fürdő nevében Mándi Viktória válaszolt:

HelloVidek: Milyen volt a 2022-es év a fürdőkomplexum számára, milyen évet zártak így a válság árnyékában?

Mándi Viktória: A Hungarospa az idei évben túlszárnyalta az üzleti tervben kitűzött céljait, bevételei meghaladták a három évvel ezelőtti, covid járvány előtti bevételeket. Az eredményeket az ismert nehéz körülményék ellenére sikerült elérni. Az év elején még a pandémia éreztette hatását, majd az orosz-ukrán háború kitörése után az orosz piac teljesen kiesett, az év közepétől pedig az energia árak emelkedése és az infláció jelentették a legnagyobb kihívást. A fürdőkomplexum 2022. évi jó teljesítményéhez segítséget jelentett a jó idő, de hozzájárult a hatékony promóció révén a külföldi, elsősorban lengyel, szlovák és román vendégforgalom visszaépülése is.

Történtek-e, ha igen, milyen változások a nyitvatartásban, kihasználtságban tavaly és most az ünnepek után?

Az Árpád Uszoda 2023. 01. 09-től várhatóan 2023. február 28-ig karbantartás miatt zárva tart. A többi egység a megszokott nyitvatartási időben várja a vendégeket.

Melyek voltak a 2022-es év legfontosabb mérföldkövei, történtek-e újabb fejlesztések, felújítások?

A tavalyi évben a nemrégiben átadott Prémium Zóna -szabadtéri wellness fürdő - számított még mindig újdonságnak és úgy gondoljuk, hogy ebben az évben sem lesz másképp.

Hogyan várják a 2023-as esztendőt, mire számítanak, milyen terveik vannak?

Idén olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amelyek segítik a fürdő gazdaságos és energiatakarékos üzemelését. Többek között naperőművet és napelemeket szerzünk be.

Milyen a fürdő látogatottsága most január végén, és mi várható? Tapasztaltak-e vendégszám-csökkenést, vagy épp ellenkezőleg? Mi a helyzet most januárban a termálfürdővel és az élményfürdővel, esetleg kicsit visszafogottabban üzemelnek, vagy teljes a kihasználtság?

Január első hetében a Gyógyfürdőben 57%-kal, az Aqua-Palace Élményfürdőben 80%-kal volt több a vendégek száma a tavalyi év azonos időszakához hasonlítva. A kihasználtság teljes, bízunk benne, hogy így is marad.

Mennyire játszik fontos szerepet a hajdúszoboszlói fürdőkomplexum a térség fürdőkultúrájában?

Meghatározó szerepet játszik, hiszen a tavalyi évben az 1 millió vendég éjszakák számát is meghaladta Hajdúszoboszló. A város vonzerője nem csak a fürdő, hanem a szép, rendezett környezet (újonnan átadott modern Mátyás király sétány), a programok, koncertek.

Hogyan változtak a jegyáraik a tavalyi év folyamán és most januárban? Szükség volt-e, milyen mértékben emelésekre az energiaválság, infláció vagy egyéb miatt?

Az áramköltségek, mind a gáz költségek igen jelentős mértékben növekednek társaságunknál 2023-ban, és akkor még nem beszéltünk a bérköltségekről. Jövőre egy egyensúlyi üzleti tervet igyekszünk készíteni, melyhez a takarékos működés mellett elkerülhetetlen, hogy a költségek emelkedését érvényesítsük a fürdőbelépő árakban, így idén 20- 25%-kal emeltük a belépő árakat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hajdúszoboszló

fürdő

hungarospa

fürdőkomplexum

gyógyvíz

gyógyfürdő

termálfürdő

fürdőkultúra