Különös lénnyel bővült a Debereceni Állatkert: fotókon mutatjuk az új jövevényt

HelloVidék   
  Megosztom
Különös lénnyel bővült a Debereceni Állatkert: fotókon mutatjuk az új jövevényt

Mint arról tavaly augusztusban hírt adtak, a Debreceni Állatkertben ismét látható a fehérajkú tamarin az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében, az akkor érkezett egyed pedig a napokban társat kapott egy másik fiatal hím személyében.

A csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből származó jövevény hamar összeszokott fajtársával, így közös bemutatójukban tekinthetők meg az egzotikus Trópusi házban. Igen barátságos, az őt figyelő látogatók iránt kezdettől fogva élénken érdeklődik. A remények szerint a későbbiekben nőstény is érkezik hozzájuk, így a Park hozzájárulhat majd az európai állomány gyarapodásához.

Fotó: Debreceni Állatkert
Fotó: Debreceni Állatkert

Az Amazonas-medence brazíliai és bolíviai részén őshonos fehérajkú vagy vöröshasú tamarin (Saguinus labiatus) köznapi elnevezéseit a fekete vagy sötétbarna alapszínétől markánsan elütő száj és orr körüli, illetve hasi szőrzetéről kapta. A lombkoronaszintet lakja kisebb rokoni csoportokban, amelyeken belül az utódgondozás a szoptatást leszámítva jórészt az apa feladata, bár az idősebb testvérek is segítenek a kölykök hordozásában. Mindenevőként különféle növényi részek és fanedvek mellett ízeltlábúakat és kisebb gerinceseket is elfogyaszt.

Fotó: Debreceni Állatkert
Fotó: Debreceni Állatkert

Az élőhelyéül szolgáló esőerdők pusztulása miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében viszonylag ritkának számít, mivel Debrecen mellett csak Nyíregyházán és Miskolcon találkozhatunk vele.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debreceni állatkert

fehérajkú tamarin

állatkert