Különös lénnyel bővült a Debereceni Állatkert: fotókon mutatjuk az új jövevényt

HelloVidék   
  Megosztom
Különös lénnyel bővült a Debereceni Állatkert: fotókon mutatjuk az új jövevényt

Mint arról tavaly augusztusban hírt adtak, a Debreceni Állatkertben ismét látható a fehérajkú tamarin az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében, az akkor érkezett egyed pedig a napokban társat kapott egy másik fiatal hím személyében.

A csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből származó jövevény hamar összeszokott fajtársával, így közös bemutatójukban tekinthetők meg az egzotikus Trópusi házban. Igen barátságos, az őt figyelő látogatók iránt kezdettől fogva élénken érdeklődik. A remények szerint a későbbiekben nőstény is érkezik hozzájuk, így a Park hozzájárulhat majd az európai állomány gyarapodásához.

Fotó: Debreceni Állatkert
Fotó: Debreceni Állatkert

Az Amazonas-medence brazíliai és bolíviai részén őshonos fehérajkú vagy vöröshasú tamarin (Saguinus labiatus) köznapi elnevezéseit a fekete vagy sötétbarna alapszínétől markánsan elütő száj és orr körüli, illetve hasi szőrzetéről kapta. A lombkoronaszintet lakja kisebb rokoni csoportokban, amelyeken belül az utódgondozás a szoptatást leszámítva jórészt az apa feladata, bár az idősebb testvérek is segítenek a kölykök hordozásában. Mindenevőként különféle növényi részek és fanedvek mellett ízeltlábúakat és kisebb gerinceseket is elfogyaszt.

Fotó: Debreceni Állatkert
Fotó: Debreceni Állatkert

Az élőhelyéül szolgáló esőerdők pusztulása miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében viszonylag ritkának számít, mivel Debrecen mellett csak Nyíregyházán és Miskolcon találkozhatunk vele.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

debreceni állatkert

fehérajkú tamarin

állatkert