Csak óvatosan a befagyott tavakon: egy kis szórakozás az életünkbe is kerülhet

HelloVidék   
  Megosztom
Csak óvatosan a befagyott tavakon: egy kis szórakozás az életünkbe is kerülhet

A fagyos időjárás miatt már több hazai tavunk vízfelszíne befagyott. A látszat azonban csal: ez a jég még komoly veszélyeket rejt, vastagsága nem alkalmas a sportolásra.

Mivel egyre többen bátorodnak fel és látogatnak ki a közeli tavakhoz korcsolyázni, csúszkálni, ezért érdemes tájékozódni, mielőtt valóban rászabadulunk a jeges felületekre. Kapás Mártont, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője szerint, fontos a korcsolyázásra, sportolásra alkalmas helyek körültekintő kiválasztása.

Befagyott állóvíz esetén a part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. Beszűküléseknél az áramlatok gyengíthetik a jeget, a meleg források különösen veszélyesek, mert nem mindig hoznak létre jégmentes helyeket, hanem csak elvékonyítják a jeget, és ez nem látható

- mondta el a szóvivő a nool.hu-nak. Mint mondta, a befagyott folyóvizek esetén kevésbé biztonságos a hójég, mivel a hóra esett eső vagy az olvadás hatására állaga kásássá válik. A legbizonytalanabb az üreges jég, amely lehet ugyan átlátszó, de a jég belsejében jól látható légbuborékok képződtek. Ennek a legkisebb a teherbírása.

A jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét! A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég. Legalább 8-10 centiméteres jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz, de 12 centiméteres jégvastagság esetén már biztonságban érezhetjük magunkat. A jég a tavakon vagy a nyílt vizeken soha nem egyforma vastagságú, ezért ne kíséreljünk meg rajtuk átkelni. Soha ne egyedül menjünk a jégre kikapcsolódni! Legalább ketten, de optimális esetben hárman együtt sportoljunk, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén. A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, mivel ha elesünk, akkor könnyebben beszakad a jég. Síbottal vagy bottal ellenőrizzük az előttünk lévő jég vastagságát és szilárdságát

- figyelmeztet a szóvivő.

Mit tehetünk, ha valaki alatt beszakad a jég?

A következő videó részletesen bemutatja az úgynevezett jégről mentést. Mindenképp érdemes megnézni, hogy ne érjen minket váratlanul és tehetetlenül a baj.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

jég

befagyott tó

befagyott tavak

befagyott víz

korcsolyázás

mentés

katasztrófavédelem