Csak óvatosan a befagyott tavakon: egy kis szórakozás az életünkbe is kerülhet

HelloVidék   
  Megosztom
Csak óvatosan a befagyott tavakon: egy kis szórakozás az életünkbe is kerülhet

A fagyos időjárás miatt már több hazai tavunk vízfelszíne befagyott. A látszat azonban csal: ez a jég még komoly veszélyeket rejt, vastagsága nem alkalmas a sportolásra.

Mivel egyre többen bátorodnak fel és látogatnak ki a közeli tavakhoz korcsolyázni, csúszkálni, ezért érdemes tájékozódni, mielőtt valóban rászabadulunk a jeges felületekre. Kapás Mártont, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője szerint, fontos a korcsolyázásra, sportolásra alkalmas helyek körültekintő kiválasztása.

Befagyott állóvíz esetén a part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. Beszűküléseknél az áramlatok gyengíthetik a jeget, a meleg források különösen veszélyesek, mert nem mindig hoznak létre jégmentes helyeket, hanem csak elvékonyítják a jeget, és ez nem látható

- mondta el a szóvivő a nool.hu-nak. Mint mondta, a befagyott folyóvizek esetén kevésbé biztonságos a hójég, mivel a hóra esett eső vagy az olvadás hatására állaga kásássá válik. A legbizonytalanabb az üreges jég, amely lehet ugyan átlátszó, de a jég belsejében jól látható légbuborékok képződtek. Ennek a legkisebb a teherbírása.

A jégre lépés előtt vizsgáljuk meg annak minőségét! A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég. Legalább 8-10 centiméteres jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz, de 12 centiméteres jégvastagság esetén már biztonságban érezhetjük magunkat. A jég a tavakon vagy a nyílt vizeken soha nem egyforma vastagságú, ezért ne kíséreljünk meg rajtuk átkelni. Soha ne egyedül menjünk a jégre kikapcsolódni! Legalább ketten, de optimális esetben hárman együtt sportoljunk, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén. A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, mivel ha elesünk, akkor könnyebben beszakad a jég. Síbottal vagy bottal ellenőrizzük az előttünk lévő jég vastagságát és szilárdságát

- figyelmeztet a szóvivő.

Mit tehetünk, ha valaki alatt beszakad a jég?

A következő videó részletesen bemutatja az úgynevezett jégről mentést. Mindenképp érdemes megnézni, hogy ne érjen minket váratlanul és tehetetlenül a baj.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

jég

befagyott tó

befagyott tavak

befagyott víz

korcsolyázás

mentés

katasztrófavédelem