Gyönyörű helyeken szánkózhatsz, síelhetsz itthon: addig menj el a családdal, amíg lehet

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Gyönyörű helyeken szánkózhatsz, síelhetsz itthon: addig menj el a családdal, amíg lehet

A napokban még van rá lehetőségünk, hogy hódoljunk itthon is a téli örömöknek, azaz szánkózhassunk vagy épp síelhessünk egy jót, az időjárás a héten ugyanis lehetőséget ad erre, hiszen maradnak a mínuszok egyelőre. Mutatjuk, hol lehet az országban szánkózni és síelni, de sajnos rossz hírünk is van: három, korábban népszerű sípálya az idei szezonban zárva tart. 

Csütörtökön országszerte derült, napos időben lesz részünk, felhő sehol sem lesz az égen. Északnyugaton megélénkülhet a délies szél. Hajnalban -11, -6, a fagyzugokban néhol -15, napközben 1-5 fok várható. Pénteken is sok napsütésre, száraz időre számíthatunk, csak időnként jelenhetnek meg felhők az égen. A nyugatias szél az ország északi felén többfelé megélénkülhet. A reggel ismét erősen fagyos lesz. Napközben 3 és 7 fok közé melegedhet a levegő, írja az Időkép.

Ezeken a helyeken szánkózhatsz itthon

1. Normafa

Szánkózni lehet a Normafánál, a hétvégére ismét télies idő várható, tehát valószínűleg lehet síelni néhány magyarországi síterepen. A Normafa Park üzemeltetői a hétvégén be tudták indítani a hóágyúkat, amelyek segítségével behavazták a szánkó-, illetve a sífutópályát. Mostantól mindkét pálya este 10-ig világítás mellett használható

A Normafa Park tájékoztatása szerint a klasszikus és skating nyomot is fektettek. A teniszpályán megszokott gyakorló csíkok is vannak, a pályát este 10-ig kivilágítják. Mindenkit kérnek, hogy kizárólag sífutó felszerelésben használják a sífutópályát! Szánkóval, csúszkával a játszótér alatti szánkópálya használható.

2. Dobogókő

Ugyan ide főként síelők jártak, de van olyan terület, ahol szánkózni is lehet. Erre megfelelő lejtő például a sípályán túli átjátszóállomástól a sípálya tetejéig vezető, nagyjából 200 m hosszú szakasz és az Ady Endre útról induló lejtő is.

3. Visegrád

150 m-es szánkópálya van a síelők számára fenntartott kezdőpálya mellett, és a Déli oldalon is van egy 300 méteres a bobpálya mellett.

4. Mátrafüred

Mátrafüreden két szánkópálya található: a központból a sárga háromszög jelzésen elindulva, mintegy 1,7 km-re található az egyik. A pálya legmagasabb pontja tengerszint felett 450 m-re, a legalacsonyabb 380 m-re található. A központból a sárga sáv jelzésen déli irányba (Gyöngyös irányába) haladva, a kisvasút nyomvonalát keresztezve lehet eljutni el a Pipis-hegy északi oldalára, mintegy 1450 métert megtéve. Itt található a másik szánkózásra alkalmas terep. Mátraházán pedig a parkolóból a sárga háromszög jelzésen 330 métert haladva juthatunk el a szánkópályáig, melynek legmagasabb pontja 710 m tengerszint feletti magasságban van.

5. Kékestető

Kékestetőn, az Angyalok tisztásán 60-80 m hosszú pályán vagy a Déli sípálya alján, közel 1 km-es szakaszán csúszhatunk. A sípálya idén nem üzemel.

6. Zebegény

A 2012 óta nem üzemelő sípályán korábban elkülönített szánkópálya is volt, de szánkózásra most is alkalmas, kellő körültekintéssel használható.

7. Kőszeg

A Szabó-hegyen külön szánkópálya várja a szánkózókat, persze ha megfelelő mennyiségű hó esik.

8. Börzsöny

Királyréten van kialakítva külön szánkópálya, a Nagy-Hideg-hegyen a turistaház és a Cseresznyés parkoló között is lehet csúszkálni.

9. Bánkút

A bánkúti sípálya Észak-Magyarország egyik legszebb részén fekszik a Bükki Nemzeti Park területén. A bánkúti Sí Klub összesen 7 húzóliftet üzemeltet, melyből 4 tányéros, 3 pedig tolókaros. Itt mindenki megtalálja a neki való pályát, ugyanis a pályarendszer 6 különböző nehézségű lesikló pályából és 2 könnyebb tanulópályából áll.

Ez most a helyzet a magyarországi sípályákon

Jelenleg 9 hazai sípályán van működőképes felvonó, ezek közül három helyen idén nem nyitnak ki, nem lesz síszezon, de ennek oka nem az energiaárak drágulása - írja a Síelők.hu.

1. Kékestető: a sícentrum technikai okok miatt nem üzemel

Ahogy a lap megjegyezte, a történet hosszú és szövevényes, de a lényeg, hogy nem tudják megoldani a a Kékestetőn a hóágyúk vízellátását, ezáltal a sípályák behavazását. A mátrai síterep már a 2021-22-es szezonban sem tudta fogadni a síelni vágyókat, csak a síiskola mini köteles felvonója üzemelt fenn a Toronynál.

Kékestető sítérképe: csak az 5-ös számmal jelzett tanulólift fog működni.

Végtelenül szomorú ez, ismerve a hely kivételes adottságait. Az 1014 méteres Kékestető az ország csúcsa, innen indult egykor hazánk leghosszabb, és sokak szerint a legjobb sípálya, melyen egykor a Veronika-réten túl egészen Mátraházáig csúszhattunk. Ez sajnos már úgy tűnik, örökre a múlté.

- írták.

2. Dobogókőn sem várják a síelőket

Dobogókő évek óta hóhiánnyal küzd, a síelés lehetőségét csak intenzív hóágyúzással lehetne újrateremteni. Jelenleg átmeneti állapot van, a régi liftet már megszüntették, de új építése még nem kezdődött meg, tehát itt biztosan nem lesz idén síszezon. A régi tányéros felvonó oszlopai még állnak, de a drótkötélpályát és a fordítókorongot lebontották. A közeljövőben ülőlift építését, hóágyúrendszer üzembe helyezését és további fejlesztéseket terveznek itt.

3. Szilvásváradon sem lesz síelés a szezonban

A szilvásváradi kis sípálya sem fog megnyitni 2022/23 telén. A többi hazai sípálya várja a síelőket továbbra is. Szerencsére azonban maradt néhány hazai sípálya, ahol továbbra is várják a hó és a lejtő szerelmeseit. Íme:

4. Eplény

A Síaréna Vibe Park a Bakony szívében, festői erdei környezetben biztosítja a feltöltődést és az életre szóló élményeket egész évben az idelátogatóknak. A téli szezonban elsősorban a sportok szerelmeseié a hegy, hiszen az Eplényben található Vibe Park Magyarország legnagyobb és legmodernebb síkomplexuma is egyben. A park területén összesen 7908 méter hosszú pályarendszeren, 16 különböző sípályán hódolhatnak szenvedélyüknek a síelők, snowboardosok. Teljesen kezdőktől a profikig mindenkinek kínál élménydús kalandokat a Síaréna.

A hazai síközpontok közül talán itt a leghosszabb a szezon, ugyanis a modern és hatékony hógyártó kapacitásnak köszönhetően eredményesen ki tudják nyújtani a szezont akkor is, amikor éppen nem fedi természetes hótakaró hazánkat. A kezdőktől a haladókon át a profikig mindenkinek ideális környezetet nyújt az eplényi pályarendszer: a kezdőknek egy 100 méter hosszú, kék jelölésű pálya áll rendelkezésre, a gyakorlott síelők pedig a piros vagy a fekete jelölésű pályákat választhatják. Eplényben akár sötétedés után is lehet síelni, ugyanis 4 kilométer hosszan kivilágított sípálya várja a látogatókat.

5. Mátraszentistván

02.08-án, szerdán nyit a FIS 1-es sípálya! A kiváló hóviszonyok miatt 8:30-tól EARLY BIRD reggel szombat és vasárnap, AJÁNDÉK 1 óra síelés a korán érkezőknek és ESTI SÍELÉS pénteken és szombaton 20h-ig!

A Mátraszentistváni Sípark a Felső-Mátrában található, Galyatetőtől 6, Budapesttől pedig alig 100 km-re. A sípark 6 sípályájának hossza összesen 4300 métert tesz ki, melyek több mint 9 hektáros területen fekszenek. Többféle nehézségi fokozattal találkozhatnak az idelátogatók, az elmúlt évek fejlesztéseinek és a sok szolgáltatásnak köszönhetően pedig valódi családi sítereppé vált. A pályák közelében található víztározónak köszönhetően egész szezonban biztosított a hóágyúk vízszükséglete. Mátraszentistvánban egy síovoda, valamint egy tanulólift is kialakításra került, de itt található a Mátra egyik legmeredekebb sípályája is. A sípark egyik legjobb előnye, hogy rendkívül csodálatos panoráma tárul a síelők szeme elé, valamint éjszakai világítással is rendelkezik. A Mátraszentistváni Síparkban a felnőtt napijegy 7500 forintba, a gyermek napijegy 5500 forintba kerül.

Síterep adatok

 • magasság: 676 - 821 m
 • szintkülönbség: 145 m
 • sípályák hossza: 4,3 km
 • liftek száma: 8

- Működő pályák: FIS 1, 3, 4, 4B, 5, 5B, 6, 7, 8

- Működő liftek (9:30-16:30): Panorámalift H, C, D, E, F, G, R

- Szolgáltatások: Hütte, Kölcsönző, Síiskola

- ESTI SÍELÉS: pénteken és szombaton 20h-ig.

- EARLY BIRD reggel: szombat és vasárnap 8:30-tól (ilyenkor a Panorámalifttel indulunk, ajándék 1 óra a 3 órás jegyre nem érvényes)!

- FŐSZEZONI árak vannak érvényben

6. Visegrád

A Visegrádi sípálya túlzás nélkül Magyarország egyik legszebb fekvésű síterepe, ugyanis a lejtőről gyönyörű kilátás nyílik a Fellegvárra és a Dunára. A pálya a füves talajnak köszönhetően már kevés hómennyiség esetén is jól sízhető. Kiválóan alkalmas tanulóknak, mivel a pálya enyhe lejtésű, de dinamikus sízők is szeretik, mert elég széles a gyakorláshoz.

Visegrádon műanyag pálya, síiskola, szánkópálya és bobpálya is található, de tubing pálya és hóágyúk is várják a látogatókat. A 9 darab felvonó 4080 főt képes óránként szállítani. További előnye, hogy könnyen megközelíthető, büfé és melegedő szolgálja a látogatók kényelmét, ingyenes parkolást biztosítanak, továbbá sí- és snowboardkölcsönző, síoktatás is rendelkezésre áll.

Síterep adatok

 • magasság: 240 - 370 m
 • szintkülönbség: 130 m
 • sípályák hossza: 1,7 km
 • liftek száma: 9

7. Sátoraljaújhely

A sátoraljaújhelyi Magas-hegy hosszú sítörténeti múlttal büszkélkedhet, hiszen számos úttörőolimpia és alpesi verseny helyszíne volt. Jelenleg itt üzemel az ország leghosszabb és legszélesebb műanyag sípályája, ami 330 méter hosszan biztosítja a négyévszakos síelést. A pályán igény esetén esti sízésre is van lehetőség, a téli szezonban hóágyúzott pályaként üzemel.

A pályák mellett melegedő, hideg-meleg konyhás büfé várja a vendégeket, valamint az ország első és egyetlen símúzeuma. Síiskola, kölcsönző, öltözők és zuhanyzók is várják a látogatókat, valamint jégkorcsolya pályával is csalogatják a téli sportok szerelmeseit. A sípályákhoz való feljutást megkönnyíti Magyarország leghosszabb libegője, melynek középállomása a Magas-hegyen, a sícentrumnál található.

Síterep adatok:

 • magasság: 320 - 487 m
 • szintkülönbség: 167 m
 • sípályák hossza: 2 km
 • liftek száma: 5

8. Bánkút

A bánkúti sípálya Észak-Magyarország egyik legszebb részén fekszik a Bükki Nemzeti Park területén. A bánkúti Sí Klub összesen 7 húzóliftet üzemeltet, melyből 4 tányéros, 3 pedig tolókaros. Itt mindenki megtalálja a neki való pályát, ugyanis a pályarendszer 6 különböző nehézségű lesikló pályából és 2 könnyebb tanulópályából áll.

A pálya jól megközelíthető: Miskolcról a 15-ös jelzésű autóbusz végállomásáig kell menni, majd egy jó kis túrával lehet elérni a sárga kereszt turistajelzésen keresztül a síparadicsomba. Aki az autót választaná, az Miskolcról Lillafüred, Szentlélek, majd Bánkút felé veheti az irányt.

Síterep adatok:

 • magasság: 770-935 méter
 • szintkülönbség: 165 méter
 • sípályák hossza: 3,3 km
 • liftek száma: 7

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

síszezon

sípályák

szánkózás

szánkópályák

síelés

tél