Elképesztő dolog derült ki az orfűi óriásharcsáról: kutyákra vadászott a gigahal

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő dolog derült ki az orfűi óriásharcsáról: kutyákra vadászott a gigahal

Múlt héten söpört végig a hazai sajtóban a hír, hogy egy harcsa szájában találták meg egy eltűnt kiskutya csontvázát Kiskunlacházán. Most előkerültek hasonló hírek a régmúltból. Rikárd Pfeifer, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetségnek (RDHSZ) halőrzési és horgászturisztikai ágazatvezetője egy Facebookon közzétett posztban leírta, hogy már többször hallotta, hogy harcsák ragadják el a víz tetején úszkáló kutyákat, azonban ő még nem találkozott ilyennel a valóságban, eddig csakis apróbb rágcsálókat talált a halak szájában.


 


 

A bama.hu fellapozta a Dunántúli Napló archívumát, és előkerült egy 1995-ös eset, amikor Orfűn hasonló hírek borzolták a kedélyeket, írja a Pecaverzum.

Dr. Kovács Zoltán, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének egykori elnöke a Naplónak nyilatkozva elmondta, hogy egy német horgász korábban már radarkészülékével bemérte a halat. Az így kapott kép alapján állapították meg, hogy hosszabb lehet két méternél.

Egy horgász egy alkalommal meg is akasztotta a harcsát, de az a zsinórról leszakadt. Az elnök szerint mindennapos dolog, hogy a harcsa a vízen úszó apró madarakat megeszi, így év végére alig marad kis vadkacsa a tavon. Sőt, ő még azt is látta, amikor az óriásharcsa a víz fölé repülő fecskéket támadta meg – akkor sikertelenül.

Az elnök akkor azt állította, hogy kölyökkutyákat is elkaphat az óriáshal. Az áldozat testtömege azért meghatározó, mert a harcsa egészben szippantja be zsákmányát, nem harapja, nem rágja meg. Vannak ugyan egészen apró, 1 milliméter nagyságú fogai – félkörben a száján –, de ezekkel komoly sérülést nem tud okozni. Tehát csak azt tudja megenni, ami a száján befér.

Arra a kérdésre, hogy emberre veszélyes lehet-e a harcsa, azt válaszolta a korabeli cikkben, hogy nem tud az emberből kiharapni semmit, hiszen nincsenek akkora fogai, hogy ezt megtehetné. Arról is csak a nagyon régi legendák mesélnek, hogy fürdőző gyerekeket nyelt volna el a harcsa. Élő ember ilyen esetre nem emlékszik, s más hazai halfajok sem jelentenek életveszélyt. Csak arra kell ügyelni, nehogy a csuka szájába dugjuk az ujjunkat, mert előfordulhat, hogy leharapja.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

harcsa

kutya

dr. kovács

rdhsz

rikárd pfeifer

gigahal