Elképesztő dolog derült ki az orfűi óriásharcsáról: kutyákra vadászott a gigahal

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő dolog derült ki az orfűi óriásharcsáról: kutyákra vadászott a gigahal

Múlt héten söpört végig a hazai sajtóban a hír, hogy egy harcsa szájában találták meg egy eltűnt kiskutya csontvázát Kiskunlacházán. Most előkerültek hasonló hírek a régmúltból. Rikárd Pfeifer, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetségnek (RDHSZ) halőrzési és horgászturisztikai ágazatvezetője egy Facebookon közzétett posztban leírta, hogy már többször hallotta, hogy harcsák ragadják el a víz tetején úszkáló kutyákat, azonban ő még nem találkozott ilyennel a valóságban, eddig csakis apróbb rágcsálókat talált a halak szájában.


 


 

A bama.hu fellapozta a Dunántúli Napló archívumát, és előkerült egy 1995-ös eset, amikor Orfűn hasonló hírek borzolták a kedélyeket, írja a Pecaverzum.

Dr. Kovács Zoltán, a Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetségének egykori elnöke a Naplónak nyilatkozva elmondta, hogy egy német horgász korábban már radarkészülékével bemérte a halat. Az így kapott kép alapján állapították meg, hogy hosszabb lehet két méternél.

Egy horgász egy alkalommal meg is akasztotta a harcsát, de az a zsinórról leszakadt. Az elnök szerint mindennapos dolog, hogy a harcsa a vízen úszó apró madarakat megeszi, így év végére alig marad kis vadkacsa a tavon. Sőt, ő még azt is látta, amikor az óriásharcsa a víz fölé repülő fecskéket támadta meg – akkor sikertelenül.

Az elnök akkor azt állította, hogy kölyökkutyákat is elkaphat az óriáshal. Az áldozat testtömege azért meghatározó, mert a harcsa egészben szippantja be zsákmányát, nem harapja, nem rágja meg. Vannak ugyan egészen apró, 1 milliméter nagyságú fogai – félkörben a száján –, de ezekkel komoly sérülést nem tud okozni. Tehát csak azt tudja megenni, ami a száján befér.

Arra a kérdésre, hogy emberre veszélyes lehet-e a harcsa, azt válaszolta a korabeli cikkben, hogy nem tud az emberből kiharapni semmit, hiszen nincsenek akkora fogai, hogy ezt megtehetné. Arról is csak a nagyon régi legendák mesélnek, hogy fürdőző gyerekeket nyelt volna el a harcsa. Élő ember ilyen esetre nem emlékszik, s más hazai halfajok sem jelentenek életveszélyt. Csak arra kell ügyelni, nehogy a csuka szájába dugjuk az ujjunkat, mert előfordulhat, hogy leharapja.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

harcsa

kutya

dr. kovács

rdhsz

rikárd pfeifer

gigahal