Gigantikus építkezés folyik a vidéki várnegyedben: ezt a látványt kár lenne kihagyni!

HelloVidék   
  Megosztom
Gigantikus építkezés folyik a vidéki várnegyedben: ezt a látványt kár lenne kihagyni!

A 2020-2025 között zajló, állami támogatásból megvalósuló beruházás 18 épületet, mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad területet érint. Ilyen mértékű, „város a városban” fejlesztés legutóbb 250 éve, a barokk korban zajlott a veszprémi várnegyedben. A nagyszabású műemlékvédelmi fejlesztés kivitelezése március 8-án lesz egy éve, hogy megkezdődött.

Sűrű, munkával teli egy év áll a Veszprémi Érsekség mögött. Február közepéig 245 munkanap alatt, 680 ezer munkaórát dolgoztak a kivitelezők, naponta mintegy 70 tonna anyagot mozgattak meg, és eddig nagyságrendileg 5000 tonna építőanyagot építettek be. Az idén záruló első ütem munkái során megújul valamennyi, felújításban érintett épület homlokzata, jelenleg a készültség közel 70 százalékos.

Részletes, több szakmai területet érintő feltárással, kutatással kezdődött a 2020-2025 között zajló fejlesztés és műemlékvédelmi munka, amely egyszerre hitéleti, turisztikai és jelentős munkahelyteremtő beruházás. Hozzájárul a helyi közösség megerősödéséhez, Veszprém regionális szerepének és nemzetközi ismertségének megerősödéséhez. A megújítás teljes folyamatát áthatja a Veszprémi Főegyházmegye mottója, amely a várnegyedben található Gizella Kápolna kőtábláján olvasható: Őseink hite a jövő reménye.

A beruházás előkészítő fázisát egy évvel ezelőtt a kivitelezés váltotta fel, azonban a projekt sajátossága, hogy az előkészítés, kutatás, tervezés, kivitelezés párhuzamosan zajlott/zajlik, az egyes tervelemek, dokumentációk egymásra hatnak. A fejlesztés keretében ez idáig mintegy 100 kutatói dokumentáció készült. Az átfogó adatrögzítésnek kiemelt fontossága van, hiszen korábban hiányos dokumentumok álltak rendelkezésre a várnegyed épületei és korokon átívelő történetük, átalakításuk kapcsán. Most ezen a téren is sikerült igen komoly szakmai munkát elvégezni.

A projekt teljes befejezése 2025. A várnegyed lokációja és a beruházás összetettsége különösen komplex megoldásokat igényel a kivitelezők részéről. Így például az itt dolgozó személyzet bejutását a várba egy egyedülállóan nagyméretű térállványrendszer segíti.

A beruházás felelőse a Veszprémi Érsekséghez tartozó Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság. A Veszprémi Érsekség a Főegyházmegyei Gyűjteménnyel együttműködve különleges programot szervez 2023-ban. A májustól látogatható Work in Progress 2023 kiállítássorozat különleges betekintést ad a veszprémi várnegyed megújításába és a műemlékvédelmi munkáiba.

Látogathatóak lesznek 2023 májusától az Érseki Palota egyes részei, valamint megnyitja kapuit a Körmendy Ház és a Biró-Giczey Ház. A látogatók interaktív kiállítás és vezetett túrák keretében bepillantást nyerhetnek a kulisszák mögé. Megtudhatják, hogyan zajlanak a kutatások, restaurálások, az építészeti tervezés. Az idei év további eseménye a várban, hogy a húsvéti feltámadási szentmisét a megújult Szent Mihály Főszékesegyházban tartják meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

veszprém

veszprém megye

várnegyed

felújítás