El sem hisszük, mi történik a vadregényes vidéken: minden természetet kedvelő érintett

HelloVidék   
  Megosztom
El sem hisszük, mi történik a vadregényes vidéken: minden természetet kedvelő érintett

Belső-Somogy homoki tölgyesei, égeresei, Külső-Somogy cseresei vagy a már hegyvidéki viszonyokat idéző Zselic tölgyesei és ezüsthársas bükkösei hatalmas értéket képviselnek hazánkban. A térség erdeit fenntartó SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. az elmúlt 5 évben több mint 226 hektár erdőtelepítést hajtott végre, míg a megyei szociális tűzifa programhoz 81,5 ezer m3 fával, a településfásítási programhoz pedig több mint 1500 faegyeddel járult hozzá.

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt., közkedvelt nevén a „SEFAG” 2020-ban ünnepelte alapításának 50. évfordulóját. Az általa kezelt rendkívül változatos, közel 90 ezer hektárnyi erdőterület döntően Somogy megyében, kisebb részben pedig Baranya megye észak-nyugati részén helyezkedik el. Fenntartható, ökológiailag is eredményt mutató gazdálkodására garancia, hogy Magyarországon az elsők között vezették be az FSC erdőtanúsítási rendszert, amely igazolja, hogy a cég környezettudatosan gazdálkodik.

A komplexum része többek között a csillagvizsgáló, a 25 méter magas kilátó, számos gyalogos, kerékpáros és lovas túraútvonal – amelyek például a népszerű éjszakai csillagnéző túrák útvonalát is adják – és több erdei pihenőhely. Utóbbiak közül a legnépszerűbb a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát is érintő Ropolyi pihenőhely, ahol egy tájház, valamint két lovas kikötőhely is található. A Kaposvárhoz közeli közkedvelt Deseda Parkerdőben várja a természetkedvelő látogatókat a Deseda Kalanderdő erdei tanteremmel, tanösvényparkkal, játszóterekkel és madármegfigyelővel.

A rinyabesenyői erdő mélyén megbúvó Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola a megye legrégebbi erdészeti erdei iskolája, főként az általános iskolás korosztály természeti és környezeti nevelésének kedvelt színtere. A Kaposvár belvárosában működő Erdők Háza Látogatóközpont közelebb hozza az erdők világát és az erdész szakma szépségeit kicsikhez és nagyokhoz egyaránt, miközben élményszerűvé teszi az interaktív tanulás folyamatát. A SEFAG Zrt. területén még számos további létesítmény gazdagítja a somogyi erdőt, mint például két arborétum (Ágneslak, Deseda), parkerdők, erdei pihenőhelyek, tanösvények, gyalogos- és kerékpáros turistautak, horgásztavak, erdei szálláshelyek (Hotel Kardosfa, valamint vadászházak és kulcsosházak).

Nagy az érdeklődés a jeles napok alkalmából zajló kisebb rendezvények iránt is, mint például az Erdők Nemzetközi Napja, a Madarak és Fák Napja, vagy az Erdők Hete rendezvénysorozat. Legnépszerűbb azonban a zselici erdőrengetegben zajló Erdei Vándortábor program, amely évente több mint 700 lelkes diákkal ismerteti meg az erdő csodáit. Látogasson el Ön is a somogyi erdőkbe!

Szavazzon az Agrárminisztérium Facebook oldalán a SEFAG Zrt. legszebb területére! Találjuk meg együtt Magyarország legvonzóbb erdejét!

Az Agrárminisztérium 2023. február 11-én indult sorozatában hetente bemutat egy állami erdőgazdaságot, illetve a Facebook oldalán megoszt 8 helyszínt az adott állami erdőgazdaság területén, amelyre a közösségi oldalon voksolni lehet. A szavazók között hetente sorsolunk ki nyereményeket. Erdeink természeti kincsei minden évszakban csodálatosak, így bármikor érdemes meglátogatni őket!

Címlapkép, fotó: AM Sajtó

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

somogy

zselic

sefag

hegyvidék

kaposcár

zselici csillagpark