Ilyen még nem volt a magyar vidéken: páratlan és vadiúj állandó kiállításokkal csalogatnak

MTI   
  Megosztom
Ilyen még nem volt a magyar vidéken: páratlan és vadiúj állandó kiállításokkal csalogatnak

Több új állandó kiállítás is nyílik idén a szombathelyi Savaria Múzeumban és annak tagintézményeiben, például a Vasi Skanzenben és a Szombathelyi Képtárban - közölte a múzeum igazgatósága.


 


 

Ötven éve nyitotta meg kapuit Szombathelyen a Vasi Skanzen, a jubileum alkalmából állandó kiállítás nyílik a Géniusz Program 80 millió forintos támogatásával felújított Szima-malomban, amellyel a skanzen alapításában nagy szerepet játszó Bárdosi János néprajzkutatónak is emléket kívánnak állítani - írták a közleményen.

Az augusztus 20-án megnyíló állandó kiállítás a Vasi Skanzen területén található Csónakázó-tó partján álló malom három szintjén valósul meg A tudomány malma címmel.

A földszinten a Rába menti halászat emlékeit mutatják be Bárdosi János gyűjtéseire hagyatkozva, eredeti film- és hangfelvételeket felhasználva. Az első emeleten Bárdosi János munkájának sokszínűségét érzékeltetik, érintve a népi építészet, a népszokásokok, a népi gyógyászat és a népköltészet témakörét. A második emeleten pedig a Vasi Skanzen létrejöttének történetét, benne pedig Bárdosi János szerepét idézik fel.

A közlemény szerint szintén állandó tárlatként nyílik meg szeptember 23-án a Szombathelyi Képtárban Geszler Mária Kossuth-díjas keramikusművész életmű-kiállítása, amelyhez a művész 50 kerámiát ajándékoz a városnak. Ezeken kívül az intézmény kerámiagyűjteményében, a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban és a Geszler-Garzuly család magángyűjteményében megtalálható alkotásokra épül majd a kiállítás.

A Múzeumok éjszakáján, június 24-én nyílik a Savaria Múzeumban Az ötvös című, szintén állandó kiállítás, amely a szombathelyi Berger és Németh ötvösdinasztiának állít emléket, és amelynek műtárgyait és festményeit a Németh család ajánlotta fel a múzeumnak.

A közleményben kitértek arra is, hogy a Savaria Múzeum gyűjteménye nemrégiben páratlan dokumentummal gyarapodott: megvásárolták a szombathelyi születésű Blau Márta kéziratos soá memoárját.

A 63 oldalt kitevő, kockás füzetbe kézzel írt visszaemlékezés 1944. július 4-től idézi fel a történéseket, tárgyalja a deportálást megelőző helyi eseményeket, az Auschwitz-Birkenauban átélt szörnyűségeket, valamint az Allendorf-Münchmühle munkatáborban töltött időszakot és az 1945-ös szombathelyi visszatérést - írták.

Különösen értékessé teszi a szombathelyiek számára, hogy a különleges dokumentum annak a városnak a múzeumi közgyűjteményébe kerülhetett, ahol írója élt. Leltározását követően kezdetét veszi a dokumentum feldolgozása - tették hozzá a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

savaria

szombathely

kiállítás

helytörténeti gyűjtemény