Ilyen még nem volt a magyar vidéken: páratlan és vadiúj állandó kiállításokkal csalogatnak

MTI   
  Megosztom
Ilyen még nem volt a magyar vidéken: páratlan és vadiúj állandó kiállításokkal csalogatnak

Több új állandó kiállítás is nyílik idén a szombathelyi Savaria Múzeumban és annak tagintézményeiben, például a Vasi Skanzenben és a Szombathelyi Képtárban - közölte a múzeum igazgatósága.


 


 

Ötven éve nyitotta meg kapuit Szombathelyen a Vasi Skanzen, a jubileum alkalmából állandó kiállítás nyílik a Géniusz Program 80 millió forintos támogatásával felújított Szima-malomban, amellyel a skanzen alapításában nagy szerepet játszó Bárdosi János néprajzkutatónak is emléket kívánnak állítani - írták a közleményen.

Az augusztus 20-án megnyíló állandó kiállítás a Vasi Skanzen területén található Csónakázó-tó partján álló malom három szintjén valósul meg A tudomány malma címmel.

A földszinten a Rába menti halászat emlékeit mutatják be Bárdosi János gyűjtéseire hagyatkozva, eredeti film- és hangfelvételeket felhasználva. Az első emeleten Bárdosi János munkájának sokszínűségét érzékeltetik, érintve a népi építészet, a népszokásokok, a népi gyógyászat és a népköltészet témakörét. A második emeleten pedig a Vasi Skanzen létrejöttének történetét, benne pedig Bárdosi János szerepét idézik fel.

A közlemény szerint szintén állandó tárlatként nyílik meg szeptember 23-án a Szombathelyi Képtárban Geszler Mária Kossuth-díjas keramikusművész életmű-kiállítása, amelyhez a művész 50 kerámiát ajándékoz a városnak. Ezeken kívül az intézmény kerámiagyűjteményében, a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban és a Geszler-Garzuly család magángyűjteményében megtalálható alkotásokra épül majd a kiállítás.

A Múzeumok éjszakáján, június 24-én nyílik a Savaria Múzeumban Az ötvös című, szintén állandó kiállítás, amely a szombathelyi Berger és Németh ötvösdinasztiának állít emléket, és amelynek műtárgyait és festményeit a Németh család ajánlotta fel a múzeumnak.

A közleményben kitértek arra is, hogy a Savaria Múzeum gyűjteménye nemrégiben páratlan dokumentummal gyarapodott: megvásárolták a szombathelyi születésű Blau Márta kéziratos soá memoárját.

A 63 oldalt kitevő, kockás füzetbe kézzel írt visszaemlékezés 1944. július 4-től idézi fel a történéseket, tárgyalja a deportálást megelőző helyi eseményeket, az Auschwitz-Birkenauban átélt szörnyűségeket, valamint az Allendorf-Münchmühle munkatáborban töltött időszakot és az 1945-ös szombathelyi visszatérést - írták.

Különösen értékessé teszi a szombathelyiek számára, hogy a különleges dokumentum annak a városnak a múzeumi közgyűjteményébe kerülhetett, ahol írója élt. Leltározását követően kezdetét veszi a dokumentum feldolgozása - tették hozzá a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

savaria

szombathely

kiállítás

helytörténeti gyűjtemény