Régi-új hobbi hódít vidéken: felejtsd el a Tindert, így találnak párt a fiatal magyarok

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Régi-új hobbi hódít vidéken: felejtsd el a Tindert, így találnak párt a fiatal magyarok

A néptánc és népzene mélyen gyökereznek a magyar kultúrában, amit már a művészeti alapoktatásban is megtanítanak. A vidéki településeken élő gyerekek és fiatalok is részt vehetnek ebben, melynek minőségét, elérhetőségét és fenntarthatóságát több tényező határozza meg. A tanárok képzése, a támogatások forrásai, az új technológiák, közösségi platformok használata, a fiatalok közösséghez való tartozása, az új élmények szerzése, valamint a finanszírozási források fontos szempontok ebben a folyamatban. De vajon milyen kihívásokkal néznek szembe és hogyan oldják meg a felmerülő problémákat? Együttműködnek-e másik művészeti ágakkal a néptáncegyüttesek? Kérdéseinkkel felkerestük dr. Diószegi Lászlót, Martin György Néptáncszövetség elnökét, hogy megtudjuk mennyire népszerű a néptánc és népzene a vidéki Magyarországon.

HelloVidék: Hogyan biztosítható a néptánc és népzene oktatásának minősége, elérhetősége és fenntarthatósága a vidéki településeken?

dr. Diószegi László: A népzene és a néptánc a művészeti alapoktatás része lett, és a tanárok képzése is megoldódott. A Zeneakadémián van népzeneoktatás, a Táncművészeti Egyetemen pedig néptánc pedagógusképzés. Így diplomás néptánctanárok és népzenetanárok tanítják a gyerekeket a művészeti alapiskolákban országszerte. Nyugodtan állíthatom, hogy több tízezer gyerek jár országszerte néptánc és népzeneioktatásra, nemcsak a nagyvárosokban, hanem a legkisebb településeken is.

HelloVidék: Milyen változásokat hozott az urbanizáció és a modernizáció a magyar néptánc és a zene területén?

dr. Diószegi László: A néptánc és a népzene a paraszti kultúra része volt, de ez a kultúra a XXI. században már megszűnőben van, vagy nagyon veszélyeztetett. Csak néhány elzárt településen, főleg a határokon túl, Erdélyben él még hagyományos paraszti közösség, például a Gyimesekben, de ott is érezhető a változás. A néptánc és a népzene ma már inkább a városokban él tovább, az 1970-es években indult táncházmozgalom eredményeként. A városokból pedig visszakerülnek a falvakba, részben az említett művészeti alapoktatásnak köszönhetően. De ez már nem úgy működik, mint régen a paraszti közösségekben, hanem másképp. A szakemberek, a kutatók, a pedagógusok azok, akik megőrzik és továbbadják ezt a kultúrát, és vigyáznak annak értékeire.

HelloVidék: Hogyan vonzhatók be és tarthatók meg a fiatalok, a gyerekek és a családok érdeklődése a néptánc és a népzene iránt?

dr. Diószegi László: A globalizáció és az urbanizáció miatt a fiatalok életében nagyon hiányzik a közösséghez való tartozás fontos élménye.Különösen fontos ez a párválasztás idején, a nagykorúság első éveiben. A mai fiataloknak a felsőoktatás már nem kínál közösségi élményt, pedig a fiatalok nagyon vágynak erre.A néptáncegyüttesekben a fiatalok megtalálják ezt is. Ez csábítja őket, aztán az ott töltött évek során megtanulnak táncolni, megismerik a magyar néphagyományt, kultúrát és nem mellesleg hasznosan töltik el a szabadidejüket..

HelloVidék: Milyen problémákat tapasztalnak a néptánc és a népzene oktatásában vagy gyakorlásában vidéki Magyarországon. Milyen megoldásokat alkalmaznak ezekre a problémákra?

dr. Diószegi László: Nagyon fontos, hogy a néptánc és a népzene ne csak a hagyományőrzésről szóljon, hanem izgalmas és vonzó élményeket adjona fiataloknak. A néptánc és a népzene nem csak a múltról szól, hanem a jelenről és a jövőről is. A néptánc és a népzene nem csupán a kárpát-medencei kultúra része, hanem egy életérzés, önkifejezés és közösségteremtés is. A néptánc és a népzene nem csak művészeti forma, hanem élmény, öröm és játék is.

HelloVidék: Hogyan lehet kihasználni az új technológiákat, médiumokat és platformokat a néptánc és a népzene terjesztésére, bemutatására és megújítására?

dr. Diószegi László: A néptánc hagyományos kultúra, de ez nem jelenti azt, hogy ne alkalmaznánk az új technológiákat és technikákat. A közösségi oldalakon, mint például a Facebookon, nagyon aktívak a néptáncot kedvelő fiatalok. Használják is ezeket az oldalakat, például fölteszik és megnézik a különböző archív anyagokat és gyűjtéseket a Youtube-on vagy a Facebookon, és onnan is tanulnak.. Ez nagyon hasznos része a mai néptánc életnek. Nem tartunk ezektől a technológiáktól, nem látunk bennük veszélyt.

HelloVidék: Milyen forrásokból finanszírozzák a néptánc és a népzene tevékenységüket?

dr. Diószegi László: A művészeti alapiskolák állami finanszírozással működnek. A néptánc és a népzene mozgalomnak pedig a legfőbb forrása a Csoóri Sándor program, amely 2017-től működik, és az egész Kárpát-medencére kiterjed. Kezdetben 5 milliárd, most már csak 3 milliárd forintos éves támogatást biztosít. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ez több tízezer fiatalra , több száz táncegyüttesre, népzenei együttesre oszlik el. Nem szabad elfelejteni a kézműveseket sem, akiknek az egyesületeit is támogatja ez a forrás.

HelloVidék: Hogyan működnek együtt más művészeti ágakkal, szervezetekkel vagy közösségekkel?

dr. Diószegi László: A néptáncegyüttesek ritkán működnek együtt más művészeti ágakkal. Van néhány néptáncegyüttes, amelyik rendszeresen részt vesz színházi előadásokban, de nem ez a jellemző. A Kárpát-medence népművészetének kincsestára olyan gazdag, hogy ennek megismerése és művelése óriási feladat, nagyon nagy munka, nem igen van idő és energia más művészeti ágak felé kacsingatni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

néptánc

néptáncegyüttes

néptáncosok