Elképesztő római kori leletet találtak a vidéki ásatáson: hamarosan a turisták is láthatják

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő római kori leletet találtak a vidéki ásatáson: hamarosan a turisták is láthatják

A napokban egy ókori épület maradványait tárják fel Nagyvázsonynál: egy 4. századi szarkofágos sírt is találtak a három másik, szintén kiépített sír mellett. A leleteket hamarosan Nagyvázsonyba szállítják, ahol olyan helyen állítják ki, hogy azokat a turisták is megtekinthessék, magát az épületet pedig visszatemetik.

Az eseményekről Győrffy-Villám Zsombor, a Janus Pannonius Múzeum régésze nyilatkozott a VEOL-nak:

Most éppen egy épület maradványait tárjuk fel, de egymás mellett két hasonló sírépítménnyel. Azt, hogy római kori építési törmelék van a felszínen, még 2009-ben, szántás után vette észre egy múzeumi kolléga, Pálffy Sándor. 2018-ban jutottunk el oda, hogy talajradaros felmérést csinálhattunk. Akkor előkerült ennek a két épületnek az alaprajza.

Az ásatás során kiderült, hogy egy olyan kétosztatú épületet találtak, amelynek van egy előtere, ahol a belső részben 40–50 centiméter magasan álló falak találhatóak. A sírokat teljesen kifosztották, eddig emberi csontokat is csak szórványosan találtak. Jelenleg nem tudni, hogy a települést hogyan hívhatták, és hogy milyen státusza lehetett, az eddigi információk alapján kijelenthetjük azonban, hogy egy római kori, viszonylag nagy méretű, úgynevezett villagazdaságnak a temetőjében dolgoznak a szakemberek, melyhez az EKF egyik pályázata is segítséget nyújtott.

A sírkamrarészben magában, de valahol majdnem két méter mélyen maradtak meg a falak. A római kori épületek sorában ez azt jelenti, hogy különleges építmény lelőhelyén vagyunk, mert ilyen magasan álló római falakkal szinte sosem találkozunk ásatáson. Az apróbb tárgyak mellett valójában maga az épület az érdekes. Az építési és az a temetkezési mód, ahogy ezt használták, mert az Pannóniának ezen a részén teljesen szokatlan.

Miután a szakemberek befejezték a munkát, az eredményeket kiértékelik, feldolgozzák, ezután valószínűsíthetően komplexebb képet alkothatnak az ókori épületről. Ezt követően egy újabb tervezési folyamat következhet, ami az épület bemutatására fókuszál - utóbbi egyelőre álom, de szeretnének egyszer odáig eljutni. A nagyvázsonyi ásatásról és a lelőhelyről a későbbiekben tartanak majd egy előadást, emellett Pétervári Tamás régésszel megírják az ásatás eredményeit a nagyközönség számára érthető formában is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

történelem

szórakozás

ásatás

régészek

sírfeltárás

római kor