Ijesztő relikviák lapultak a padláson: ilyen önkényuralmi gyűjtemény sem minden nap kerül elő

MTI   
  Megosztom
Ijesztő relikviák lapultak a padláson: ilyen önkényuralmi gyűjtemény sem minden nap kerül elő

Faulhaber András és családja elrejtett, második világháborús tárgyaival bővült a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. A tárgyak egy részének restaurálása és a családdal történtek felkutatása most veszi kezdetét - mondta Bácsmegi Gábor igazgató hétfőn sajtótájékoztatón.

A tárgyakra egy eleki ház 2019-es felújításakor bukkant Resetár András tulajdonos, a padlás padlója alá rejtett Waffen SS-es egyenruha tartozékok, egy 1942-ben kiadott Mein Kampf könyv, egy németül írt frontnapló, emellett fényképek, iskolai tanszerek, szótár- és dolgozatfüzetek, gyorsírás tankönyvek kerültek elő. Resetár András azonnal értesítette a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumot, amely most tudta megvásárolni tőle a tárgyakat.

Faulhaber Andrást 1942 áprilisában az orosz frontra került. Egy évig vezetett német nyelven egy kicsi naptárban naplót, amelyen rögzítette, hány kilométert meneteltek naponta; szerepelnek benne településnevek, és nem egyszer a partizánvadászat szó is. Ez a múzeum számára legértékesebb műtárgy, ugyanis betekintést ad a front mindennapjaiba

- mondta az igazgató.

A relikviák között vannak sosem használt, tökéletes állapotban megmaradt pótgombok és felvarrók, egy pót sapkadísz, valamint két Reinhard Heydrich-karszalag. Mint a múzeumigazgató elmondta, Reinhard Heydrich SS-katona, a Gestapo egyik vezetője volt; a brit titkosszolgálat által szervezett támadásban vesztette életét; halála után ezt a karszalagot csak néhány egység hordhatta. Találtak kiváló állapotú úgynevezett sportfelvarrót is, amelyet testedzések alatt, a trikókon használtak.

Bácsmegi Gábor úgy fogalmazott, véleménye szerint a múzeumnak feladata az élet "nem napos oldalainak" a bemutatása is, a tárgyak egy részét egy jövő évre tervezett második világháborús kiállításon szeretnék bemutatni, amely A mi háborúnk munkacímet viseli.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

második világháború

tárgyak

feltárás

békéscsaba

hellovidék