Ijesztő relikviák lapultak a padláson: ilyen önkényuralmi gyűjtemény sem minden nap kerül elő

MTI   
  Megosztom
Ijesztő relikviák lapultak a padláson: ilyen önkényuralmi gyűjtemény sem minden nap kerül elő

Faulhaber András és családja elrejtett, második világháborús tárgyaival bővült a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. A tárgyak egy részének restaurálása és a családdal történtek felkutatása most veszi kezdetét - mondta Bácsmegi Gábor igazgató hétfőn sajtótájékoztatón.

A tárgyakra egy eleki ház 2019-es felújításakor bukkant Resetár András tulajdonos, a padlás padlója alá rejtett Waffen SS-es egyenruha tartozékok, egy 1942-ben kiadott Mein Kampf könyv, egy németül írt frontnapló, emellett fényképek, iskolai tanszerek, szótár- és dolgozatfüzetek, gyorsírás tankönyvek kerültek elő. Resetár András azonnal értesítette a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumot, amely most tudta megvásárolni tőle a tárgyakat.

Faulhaber Andrást 1942 áprilisában az orosz frontra került. Egy évig vezetett német nyelven egy kicsi naptárban naplót, amelyen rögzítette, hány kilométert meneteltek naponta; szerepelnek benne településnevek, és nem egyszer a partizánvadászat szó is. Ez a múzeum számára legértékesebb műtárgy, ugyanis betekintést ad a front mindennapjaiba

- mondta az igazgató.

A relikviák között vannak sosem használt, tökéletes állapotban megmaradt pótgombok és felvarrók, egy pót sapkadísz, valamint két Reinhard Heydrich-karszalag. Mint a múzeumigazgató elmondta, Reinhard Heydrich SS-katona, a Gestapo egyik vezetője volt; a brit titkosszolgálat által szervezett támadásban vesztette életét; halála után ezt a karszalagot csak néhány egység hordhatta. Találtak kiváló állapotú úgynevezett sportfelvarrót is, amelyet testedzések alatt, a trikókon használtak.

Bácsmegi Gábor úgy fogalmazott, véleménye szerint a múzeumnak feladata az élet "nem napos oldalainak" a bemutatása is, a tárgyak egy részét egy jövő évre tervezett második világháborús kiállításon szeretnék bemutatni, amely A mi háborúnk munkacímet viseli.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

második világháború

tárgyak

feltárás

békéscsaba

hellovidék