Ezeket mindenképp látnod kell: felbecsülhetetlen értékű alkotásokkal bővül a miskolci múzeum

HelloVidék   
  Megosztom
Ezeket mindenképp látnod kell: felbecsülhetetlen értékű alkotásokkal bővül a miskolci múzeum

A miskolci közönség büszkén üdvözli a Herman Ottó Múzeum lenyűgöző Képtárát, melynek megnyitása új és izgalmas élményeket kínál azok számára, akik érdeklődnek a művészet és a város gazdag történelme iránt. A Képtár két új állandó kiállítást hoz a közönség elé: „A titkos és a publikus" és „Miskolc anno" címmel - adta hírül a miskolci önkormányzat sajtóirodája.

„A titkos és a publikus” nevet viselő kiállítás két műgyűjtő, Kövesi István és dr. Petró Sándor – egymással párhuzamba állítható – képzőművészeti gyűjteményeit mutatja be. Az egyéni életutak a történelmi és műgyűjtéstörténeti háttéreseményekkel párhuzamosan, dokumentumfotókkal illusztrált idővonal mentén követhetők végig.

Kövesi István gyűjteménye

Kövesi István, budapesti mészárosmester képgyűjteménye az 1960-as és 1970-es évekbeli magyar műgyűjtés kiemelkedő teljesítménye, amelynek meglétét hosszú évtizedeken át homály övezte, majd az örökösök döntésére 2013-ban került nyilvánosság elé. A gyűjtemény elzártságát Kövesi István életének eseményei, személyes tapasztalatai magyarázzák. A 115 műből álló gyűjteményének – mely főként a magyar mesterek alkotásaira koncentrált – tekintélyes része a 20. század első felének szerteágazó irányzatait képviseli. A gyűjteményt a Magyar Nemzeti Bank 2015-ben megvásárolta, majd a Herman Ottó Múzeum számára letétbe adta. A Miskolcon történő elhelyezés mellett több érv is szólt, köztük a múzeum által kezelt Petró-gyűjteménnyel, a szocializmus kori műgyűjtés másik reprezentánsával való közeli rokonság.

A Petró-gyűjtemény

Dr. Petró Sándor, miskolci orvos azon kevesek közé tartozott, akik a szocializmus idején korszerű és hiánytalanul felszerelt magánrendelőt működtettek. Érdeklődése elsősorban a magyar képzőművészet emlékeire irányult. Felbecsülhetetlen értékű gyűjteménye az 1700-as évektől kezdődően a nemzeti festészet és szobrászat 250 éves időszakát fogja át. Petró Sándor sohasem rejtette el gyűjteményét, inkább szívesen megmutatta, a kiállításokra kölcsönkért műveket örömmel rendelkezésre bocsátotta. Kollekciójának kiemelkedő darabjait 1963-ban és 1970-ben Miskolcon önálló tárlatokon is bemutatta.

Az új Képtárat 2023. december 30-án adják át ünnepélyes keretek között.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kiállítás

képtár

miskolc

képek

hellovidek