Híres magyar alkotó műveit állítják ki: 8 múzeum működik közre ebben

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Híres magyar alkotó műveit állítják ki: 8 múzeum működik közre ebben

A közönség a Rippl-Rónai a színek bűvöletében című, a Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpontban berendezett tárlaton 90 képet láthatnak az érdeklődők 8 magyarországi múzeum gyűjteményébő - áll a Rippl-Rónai Múzeum sajtóközleményében. Rippl-Rónai József minden korszakából mutat jellemző és jellegzetes alkotást a festőművész nevét viselő múzeum legújabb időszaki kiállítása, amely október 18-án nyílik Kaposváron.

Kiemelt kép a Szüleim negyvenévi házasság után (1897) című kettős portré, amellyel a fiatal művész tisztelgett imádott szülei előtt

- emelték ki. Hozzátették: az érdeklődők emellett megcsodálhatják a vibráló fény-árnyék hatásának köszönhetően jelentős, a Rippl-életműben ritka, impresszionista hangvételű Akt teraszon (1908), az emblematikus, polgári hatású Lajos és Ödön (1918), valamint a Reggeliző asztal, a Maszkos csendélet (1910), a Kastély a parkban és egyebek mellett a Sárga kastély című festményt is.

A magyar festészet napján nyíló és december 10-ig látogatható kiállítással szeretnék megismertetni a somogyi vármegyeszékhely közönségét más vidéki intézményekben őrzött Rippl-Rónai-festményekkel, továbbá felhívni a figyelmet Rippl-Rónai József értékeire, a festőnek a magyar képzőművészet kánonjában elfoglalt kiemelt helyére

- hangsúlyozták a szervezők. A Rippl-Rónai Múzeum utalt rá: a haláláig Kaposváron élő és alkotó művész Róma-hegyi villája 1978-tól emlékmúzeumként működik.

Mindez annak is köszönhető, hogy Rippl-Rónai egyik fogadott fia, Martyn Róbert megőrizte az épület eredeti bútorait, lakberendezési tárgyait és relikviáit, a festő testvére, a műgyűjtő Rippl-Rónai Ödön, és a kaposvári múzeum szakemberei jelentős Rippl-Rónai-képgyűjteményt hoztak létre több évtizedes gyűjtőmunkával - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

festészet

rippl-rónai

kiállítás

kaposvár

szórakozás

hellovidek