Ötven éves a híres vidéki fesztivál: ők lesznek a koncertsorozat sztárfellépői

MTI   
  Megosztom
Ötven éves a híres vidéki fesztivál: ők lesznek a koncertsorozat sztárfellépői

Emléktábla-avatással, plakátkiállítással és neves előadók koncertjeivel emlékeznek meg Nagykanizsán arról, hogy ötven évvel ezelőtt indult a városban a nemzetközi rangú dzsesszfesztiválok sorozata.

Horváthné Mikola Mária, a szervező Kanizsai Kulturális Központ igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón felidézte, hogy 1973 novemberében az akkori Úttörőház és a Fegyveres Erők Klubja - ma Honvéd Kaszinó - adott helyszínt az első nemzetközi dzsesszhétvégének. Két lokálpatrióta, Beke Árpád és Pék Pál alapította meg egy évvel korábban Nagykanizsán a dzsesszklubot, amely Kiss Imrével, a Magyar Rádió egykori szerkesztőjével közösen állt a dzsesszhétvége ötlete mögé. Így hozták tető alá az 1973-as rendezvényt, amelyen bécsi, vilniusi és berlini előadók mellett olyan magyar zenészek léptek fel, mint Pege Aladár, a Tomsits Kvartett vagy a Molnár Dixieland.

Valódi hírességek léptek fel

A hétvégéből az 1990-es évekre nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát a rendezvény, amelyen világhírű muzsikusok léptek fel, köztük John Patitucci, Steve Coleman, Art Farmer, Don Cherry vagy az utolsó, 2015-ös fesztivál előadója, Kurt Elling. A sorozat azóta ugyanis kisebb rendezvénnyé változott, JazzKanizsa néven fut évente egy-egy napos eseményként, de november 10-11-én újból két napon át szól a dzsessz Nagykanizsán - jelezte az igazgató.

Halász Gyula, a Magyar Jazz Szövetség nagykanizsai tagja arról számolt be, hogy egy nappal a koncertek előtt, november 9-én emléktáblát avatnak az ötvenedik évforduló alkalmából. A valamikori Úttörőház, a Pannon Egyetem mai nagykanizsai központjának falán Béres János szobrászművész alkotását helyezik el, amelynél Tóth Viktor szaxofonos, valamint a helyi zenészek alkotta Triad Kombó is muzsikál majd.

Kiállítás november 10-én

Godinek Ibolya, a JazzKanizsa főszervezője elmondta: a Medgyaszay Ház ad otthont a két nap koncertjeinek, amelyet az ötven év plakátjaiból rendezett kiállítással indítanak november 10-én. Az első este fellépője lesz a Bágyi Balázs New Quartet, majd a Mingus! Mingus! Mingus! elnevezésű formáció játszik. Másnap a Tzumó Árpád zongoristával kiegészülő Varga Bendegúz Quartet koncertje indítja az estét, utánuk pedig a 2019-ben Nagy-Britanniában az év dzsesszénekesnőjének választott Sara Dowling énekel, akit a nagykanizsai születésű Gayer Mátyás és brit zenésztársai kísérnek.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

fesztivál

koncert

szórakozás

szabadidő

zene

kultúra