A műfaj talán legnehezebb művét hallgathatjuk meg Pécsen: ez a dal a zongoristák rémálma?

MTI   
  Megosztom
A műfaj talán legnehezebb művét hallgathatjuk meg Pécsen: ez a dal a zongoristák rémálma?

A főváros mellett Pécsen is koncertet ad Háromszor három címmel Balázs János zongoraművész a Pannon Filharmonikusokkal novemberben: a Cziffra Fesztivál és a Pannon Filharmonikusok közös koncertjén három szerző három története, három nagy alkotás hangzik el Bogányi Tibor vezényletével, orgonán pedig Kovács Szilárd Ferenc, a Pécsi Bazilika zeneigazgatója és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének igazgatója játszik - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Közleményükben kiemelik, Háromszor három címmel három nagy élmény várja a közönséget, november 24-én, pénteken a budapesti Müpában, majd szombaton a pécsi Kodály Központban. Mint a közleményben Balázs János zongoraművész fogalmaz, nagy izgalommal és várakozással készül a két koncertre, ráadásul a Rahmanyinov-zongoraverseny a zongorairodalom egyik legnehezebben játszható művei közé tartozik.

A műben két szimfonikus és egy fúvószenekar három fontos dallamot is egybesző, a Himnuszt, a Szózatot és Dohnányi Magyar Hiszekegy című művét. Rahmanyinov III. zongoraversenye a műfaj talán minden idők legnehezebbje, a szerző első amerikai koncertkörútjára készült. A technikai nehézség mellett a sűrű szövés és a mély mondanivaló is fajsúlyossá teszi a művet, a szólisták számára pedig külön kihívás, hogy a szerző szólójával készült felvétel zsenialitását nehéz felülmúlni. Saint-Saëns III. szimfóniája az utolsó is, mert annyira tökéletesnek érezte, hogy kérésre sem írt többet ebben a műfajban. A mű két tételében is helyet kap egy orgona a zenekari hangszerek között, magyar vonatkozása, hogy a szerző Liszt Ferenc emlékének ajánlotta.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

pécs

komolyzene

zongorista

zene

szórakozás

hellovidek