Hiába a húzós árak, tömegek pihennek ezeken a gyógyító helyeken ősszel: vajon mi a titkuk?

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Hiába a húzós árak, tömegek pihennek ezeken a gyógyító helyeken ősszel: vajon mi a titkuk?

Mi másra vágynánk a szürke novemberben, különösen a hidegebb, borúsabb napokon, mint kinyújtóztatni fáradt tagjainkat egy termálvizes medencében, vagy egy jó relaxálásra a szaunában, netán egy teljes masszázsra? A termál- és gyógyfürdők látogatása kiváló lehetőség arra, hogy feltöltődjünk, és gondoskodjunk a testi-lelki egészségünkről, hiszen ezeken a helyeken minden adott, hogy néhány napot eltöltve itt újult erővel vágjunk neki a hétköznapoknak. Igaz, a belépőjegyek árai 2023-ban emelkedtek valamennyit, de még így is általában kedvezőbbek, mint a hasonló külföldi szolgáltatásokéi, és időnként igazán megéri áldozni rájuk. Mutatjuk, hol, mennyiért és mire is van lehetőségünk most ősszel, és azt is eláruljuk, hogyan csökkenthetjük esetlegesen a költségeket. 

Érdemes olykor ejtőzni egy jót a termálvízben

Magyarországon a termál- és gyógyfürdőkben található gyógyvizek sokféle egészségügyi probléma kezelésére hatékonyak lehetnek. Bár a gyógyfürdők árai 2023-ban az infláció miatt emelkedtek, de a fürdő belépőjegy árak 2023-ban még mindig jóval az európai hasonló fürdőjegy árak alatt vannak. A gyógyvizekben található ásványi anyagok és nyomelemek elősegíthetik a test regenerálódását és az immunrendszer erősödését. A fürdőzés stresszoldó hatással is rendelkezik, javítja a hangulatot és segít az ellazulásban. A fürdők atmoszférája, pihentető környezete és különleges építészeti megoldásai is hozzájárulhatnak a jó közérzethez. A fürdőkben található különféle medencék és élményelemek lehetővé teszik az aktív kikapcsolódást és a szórakozást is. A fürdők általában jó helyszínek családi kirándulásokhoz és baráti összejövetelekhez.

Magyarország igazi gyógyvíznagyhatalom, de a területi megoszlást tekintve ez a gazdagság kissé egyenlőtlen. Egyes vidékeken egymást érik a gyógyvizek, míg máshol alig van belőlük. Csokorba szedtük a legnépszerűbb termál- és gyógyvizes fürdőhelyeket, és azt is leírtuk, mennyiért lehet látogatni most őket az utószezonban. Érdekes tény az is, amit kevesen tudnak, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő támogatásával évente 15 alkalommal kedvezményesen juthatunk hozzá kezelésekhez, ami sokszor azt jelenti, a fürdőbelépő ára is kevesebb így.

A hazai gyógyvizek hivatalos nyilvántartása szerint két megye emelkedik ki a sorból: Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok, mindkét megyében 26 gyógyvizes forrás található. Budapest alig marad le a két első mögött a sorban a maga 25 gyógyvizes forrásával, amelyek közül nincs mind hasznosítva. Szintén gazdag gyógyvizekben Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, itt 21 és 20 gyógyvizes forrás található. A középmezőny is rendkívül erős, a gyógyvizes források darabszáma 10 és 20 között van: Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Pest, Somogy, Zala, sereghajtó Komárom-Esztergom, Nógrád és Veszprém megye 2-2-1 gyógyvizes kúttal.

Hajdúszoboszló, a vidéki termálvíz-nagyhatalom

Debrecen és térsége turisztikai térség már korábban is nevesített turisztikai térségként Magyarország egyik legkomplexebb turisztikai kínálatával rendelkező területe, mely jelentőségét tovább növeli a nemzetközi repülőtér.

A turisztikai térség által kínált kulturális, egészségturisztikai és aktív kikapcsolódási lehetőségek tartalmas programot képesek biztosítani hosszabb tartózkodási idő esetén is. Debrecen kiemelése, mint ideális citybreak helyszín, a városlátogatások szerepének növelését hangsúlyozzák, ezt egészítik ki a desztináció egyéb jelentős termékei, úgy mint a világörökségi helyszín Hortobágy, az aktív- és ökoturisztikai kínálati elemekben bővelkedő Tisza-tó, vagy a Hajdúszoboszlói Hungarospa

- közölte az MTÜ munkatársa.

A vidéki gyógy- és termálvizes fürdők toplistája

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi idegenforgalmi-turisztikai statisztikája szerint a teljes vendégforgalom alapján Hajdúszoboszló és Hévíz követi Budapestet a vendégéjszakák száma alapján, aztán Zalakaros, Bükfürdő és Sárvár, a lista első hat helyén nincs változás a korábbi évhez képest, de Szeged megelőzte Gyulát, Debrecen pedig Egert, pedig 2020-hoz képest Gyula, Miskolc és Eger vendégéjszakaszáma is nőtt.

A külföldi vendégéjszakák számát tekintve továbbra is a főváros vezet, vidéken viszont az első Hévíz, Sárvár az összesített harmadik helyre ugrott az ötödikről, utána kis különbséggel Bükfürdő következett. A belföldi vendégéjszakák összesítésében is Budapest vezet 800 ezerrel, messze lemaradva követi Hajdúszoboszló 416 ezerrel, majd Zalakaros 339, Hévíz 314 ezerrel. Szeged a kilencedikről a hetedik helyre lépett elő, Bükfürdő megelőzte Egert, Debrecen pedig Nyíregyházát.

A teljes vendégforgalom alapján, a vendégéjszakák számát tekintve is Hajdúszoboszló vezeti a vidéki toplistát 521524 vendégéjszakával. A szallas.hu legfrissebb összesítése szerint a tazes toplista így néz ki, amennyiben nem csak a gyógy- és termálfürdők állnak a fókuszban.

Top belföldi úti célok ősszel

1. Eger

2. Gyula

3. Budapest

4. Pécs

5. Visegrád

6. Hajdúszoboszló

7. Hévíz

8. Zalakaros

9. Szeged

10. Miskolctapolca

És most lássuk az 5 legnépszerűbb hazai fürdőt:

1. Hungarospa Hajdúszoboszló

A Hungarospa Hajdúszoboszló Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, amely gyógyfürdőt, strandot, uszodát és élményfürdőt is rejt ezzel lefedve minden korosztály igényeit. Az élményfürdőben különböző korokat és helyszíneket megidéző exkluzív élménymedencék, szaunavilág, baba- és családi medencék, szörf és sok-sok wellness-, fitness szolgáltatás várja látogatókat. A strand 30 hektáron terül el, ahol a legnépszerűbb elem a sportcentrumon túl a pálmafákkal és homokos parttal övezett mediterrán tengerpart. A fiatalabb korosztály kedvencébe, a csúszdákkal és élménymedencékkel rendelkező aquaparkba külön belépő váltása szükséges. A gyógyfürdő egész évben nyitva tart 3 fedett gyógymedencéjével és 4 nyitott látványmedencéjével. A minősített gyógyvízre alapozva több mint 40 féle kezelést lehet igénybe venni itt.

1924-ben Pávai-Vajna Ferenc és Pekár Dezső kutatásba kezdtek, földgázat keresve, és így találtak rá a mélyből feltörő 73 °C hőmérsékletű, különös illatú, barnás színű, jódos és kénes összetételű termávízre. Ettől a ponttól kezdve Hajdúszoboszló története megpecsételődött, és máig a folyamatos fejlődésben lévő fürdőjéről híres a város.

Aqua Palace - Fedett élményfürdő

A 2010-ben nyílt Aqua Palace vízipalota 15.000m2-en egyedi hangulattal, rendkívül széles szolgáltatási kínálattal egész évben várja a család apraját-nagyját. Az Aqua-Palace 15 medencéje közül 8 a földszinti fürdővilágban található. Az exkluzív élménymedencék különböző korokat és helyszíneket idéznek meg.

Minden medencében egyedi látvány varázsolja el a fürdőzőket: trópusi fürdő (32-34°C), jégbarlang fürdő (25-27°C), mozi fürdő (34-36°C), Pávai termálfürdő (34-36°C), Gangesz fürdő (32-34°C), Római fürdő(32-34°C), tengeri fürdő (32-34°C), barlang fürdő (34-36°C) .

Az élményfürdőbe a felnőtt belépőjegy hétköznapokon szeptember 1-től 5000 Ft, hétvégenként és ünnepnapokon 5900 Ft; a diákjegy 3600 és 4500 Ft, a gyermekjegy 7 éves korig pedig 2400 és 3011 Ft. A gyógyfürdőbe a felnőtt belépőjegy ára 4300 Ft, a nyugdíjas 3600 Ft, a gyermek és diákjegy pedig 3500 Ft.

2. Hévízi Tófürdő

Hévíz sokak fejében a gyógyulás, az egészség hazájaként él, nem véletlenül! Az itt található lehetőségek mind az egészség megőrzésében és helyreállításában segítenek. Mindenki kedvence egyértelműen a termáltóban való fürdőzés, amely minden évszakban egyedülálló élményt ad az ide látogatóknak. Nyáron a víz hőfoka 33-35 °C, de nagyon meleg napokon elérheti a 36-38 °C-ot is. Ősszel és télen a hőmérséklete alacsonyabb, kb 24-26 °C körül mozog. A víz gyógyhatással bír többek között reumás panaszok, gyulladásos ízületi és gerincbetegségek és krónikus nőgyógyászi betegségek esetén. A tó nemcsak a fürdőzés élményét adja, hanem az itt igénybevehető tradicionális gyógykúrák és egészségmegőrző wellness kúrák alapjaként is szolgál.

Ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó, amelyet a 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból feltörő, percenként 30–40 ezer liter vízhozammal 38 °C-os víz táplál.

A belépőjegyek ára: felnőtt/normál egész napra 7500 Ft, diák- és nyugdíjasjegy egész napra 7000 Ft; 3 órára 4500 Ft; 3 órás nyugdíjas- és diákjegy 4400 Ft. Az árak visszavonásig érvényesek.

3. Zalakaros, Fürdőkomplexum

A gyógyfürdő legrégebbi, a település egyik szimbólumává vált egysége a fedett fürdő. A két ülőfürdős, gyógyvizes medence mellett kialakítottak egy úszásra alkalmas, termálvizes medencét is, ahol a kezelések között vagy azok kiegészítéseképpen a vendégek átmozgathatják izomzatukat egy kis úszással, vagy speciálisan a vízben történő mozgásra kialakított medencében rendszeres vízi tornával válhatnak fittebbé. A kibővült pihenőtérben pedig - ahol a pihenőágyak térítésmentesen vehetők igénybe - még kellemesebb környezetben élvezhetik a gyógyulás örömét.

A fedett fürdő épületében található a széleskörű szolgáltatást nyújtó gyógyászati részleg, a földszinten vizes kezelésekkel (iszappakolás, súlyfürdő, tangentor, vízi torna, kádfürdő, szénsavfürdő stb.), az emeleten száraz kezelésekkel (masszázs, elektroterápia, gyógytorna stb.).

A gyógycentrumot elsősorban a fürdőt gyógyászati céllal igénybe vevő látogatók részesítik előnyben. A fedett, fa szerkezetű épület kellemes környezetet biztosít a pihenni vágyóknak, ahol egy nagyobb és két kisebb, különböző hőmérsékletű gyógy- és termálvizes medence található. Ez a részleg egész évben fogadja a vendégeket. A gyógycentrumhoz tartozó kertben egy félig fedett gyógyvizes medencében, csendes parkban a friss levegőn élvezhetik a gyógyvíz jótékony hatásait kora tavasztól késő őszig.

A gyógycentrum komplex belépőjeggyel vehető igénybe, amely magában foglalja a pihenőágyak használatát is. A belépőjegyek (napijegy) ára hétköznapokon: felnőtt 5900 Ft, diák és nyugdíjas 5050 Ft, gyerek 2800 Ft. Kiemelt időszakban (péntek, szombat, vasárnap, ünnepnap, hosszú hétvégék és tanévközi szünetek) a felnőtt belépő ára 6500 Ft, a diák és nyugdíjasjegy 5550 Ft, a gyerekjegy pedig 3300 Ft.

Idén meghosszabbítják a szabadtéri gyógymedence nyitvatartását

A megszokottnál jóval tovább tart nyitva a gyógy- és termálvilág kinti medencéje idén. A gyógykerti medence 284 négyzetméteres, 34-36 Celsius fokos gyógyvize nagyon hasonlít a strandi gyógymedencéhez, a különbség annyi, hogy ez tovább üzemel, elvileg novemberben állna még a v endégek rendelkezésére. Idén azonban ezt a nyitvatartás egészen január 8-ig meghosszabbítják. Jó hír ez azoknak, akik a szabadvizes pancsolást részesatik előnyben. Zalakoroson egyébként egészen különleges, egyszerre jódos és kénes gyógyvíz áll a fürdőzők rendelkezésére.

4. Sárvár Gyógy- és Wellnessfürdő

Sárvár legfontosabb vonzereje az itt található kétféle gyógyvíz. A város környékén 1200 méteres mélységből 43°C-os, 2000 méterről magas sótartalmú 83°C-os gyógyvíz tör fel.

A 83°C-os gyógyvíz fontos alkotórésze a nátriumklorid, a hidrogénkarbonát, a jód, a bróm, a fluor, és számos nyomelem. A magas sótartalmú gyógyvízből lepárlással állították elő a híres Sárvári Termálkristályt. A sós kádfürdő hatékonyan alkalmazható egyes mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések esetén. Évtizedek óta ismert a gyógyvíz nagyon kedvező hatása elhúzódó alhasi fájdalmak, összenövéssel járó krónikus nőgyógyászati gyulladásos betegségek kezelésében.

Az 5000 m²-es vízfelületű Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő egy fedett, fűtött folyosó révén közvetlen összeköttetésben áll a szállodával. A fürdő igazi feltöltődést nyújt a család apraja-nagyjának, kisgyermekektől egészen a nagyszülőkig, bárki átélheti a teljes kikapcsolódás, szórakozás, pihenés és gyógyulás élményét. A fürdő túlmutat egy hagyományos gyógyfürdőn, a családbarát kialakítás miatt a sárvári tartózkodás mindenki számára felejthetetlenné válik.

A belépőjegyek ára hétköznapokon: felnőtt 5990 Ft, kiemelt időszakban (minden péntek-szombat-vasárnap és az iskolai szünetek) 7200 Ft, diák 3600 Ft, kiemelt 4300 Ft, gyermek (3-14 év) 3200 Ft, kiemelt 3700 Ft, 3 éves kor alatt mindig 250 Ft.

5. Bükfürdő

A fedett élményfürdő minden korosztály számára felüdülést nyújt: a sodrófolyosóval, pezsgőágyakkal, nyakzuhannyal felszerelt élménymedence, a pezsgőmedence felejthetetlen élményt ígérnek. A kisebb gyermekek vidáman pancsolhatnak a gyermekmedencében, valamint a tenger alatti vízivilággal ismerkedhetnek meg az interaktív elemekkel felszerelt Cápabarlangban. Tágas pihenőtereink, kényelmes pihenőágyaink természetesen az élményfürdőből sem hiányozhatnak.

Az igazán merészek egész biztosan kedvüket lelik a beltéri élménycsúszdákban, melyekben fény- és színeffektek teszik még különlegesebbé és vidámabbá a száguldást.

Az egyedi összetételű – alkáli-hidrogénkarbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú – gyógyvíz nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magas, több mint 15000 mg/l ásványi anyag tartalommal rendelkezik, így egyedülállóan kedvező hatást fejt ki a szervezetre. A nátrium-klorid gyulladáscsökkentő hatású, a kalcium, fluor a csont anyagecseréjérében játszik fontos szerepet, a magnézium az izomműködésre hat pozitívan, a szén-dioxid pedig a keringést javítja.

Kiválóan alkalmas szinte valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére, hatékonyan alkalmazható: meszesedés (spondylosis), porckopás (arthrosis), csontritkulás (osteoporosis), discopathia, lumbágó, Bechterew-kór, krónikus izületi gyulladás, köszvény, lágyrész reumatizmus, ortopédiai és idegsebészeti műtétek utáni rehabilitáció, baleseti utókezelés, krónikus nőgyógyászati és urológiai gyulladások, krónikus gyomorhurut, fekélybetegség, emésztési zavarok esetén.

A gyógyvíz jótékony hatását a Fizioterápiás Intézetben alkalmazott tradicionális és modern terápiás eljárások széles skálája egészíti ki. Elismert orvosok és szakképzett gyógyszolgáltatók gondoskodnak arról, hogy vendégeink ideális körülmények között gyógyulhassanak, pihenhessenek. A gyógyvíz és a gyógykezelések együttes hatásának köszönhetően a panaszok enyhülnek, megszűnnek, visszanyerhető a testi és lelki harmónia.

A belépőjegyek ára: felnőtt napijegy 6300 Ft, kiemelt 6900 Ft; diák napijegy 3700 Ft, kiemelt 4100 Ft.

Támogatott fürdőgyógyászati kezelések

A gyógyfürdőkben természetes gyógytényező felhasználásával nyújtanak gyógyászati szolgáltatást vagy rehabilitációs tevékenységet. A fürdőgyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációs ellátások közé tartozó gyógyászati ellátás, amelyet főként a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai illetve érbetegségek funkciójavítását szolgáló rehabilitációs kezeléseknél alkalmaznak.

A fürdőgyógyászati ellátások rehabilitációs ellátásban betöltött jelentőségére tekintettel, egyes ellátások árához társadalombiztosítási (tb) támogatás jár. A fürdőgyógyászati ellátásokon kívül szén-dioxid gyógygázfürdő és 18 éves kor alatt csoportos gyógyúszás is igénybe vehető az egészségbiztosítás keretében. (E három ellátás összefoglaló neve: gyógyászati ellátás). A gyógyászati ellátásokat az arra jogosult orvos vényen rendeli, az ellátás igénybevételéhez pedig az orvos által kiállított kezelőlap is szükséges. Érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hisz többynire mindenkinek felírja a szakorvos, ha igényeljük, és akár a Hévízi Tófürdőbe is bejuthatunk így kedvezményesen.

Tb támogatott fürdőgyógyászati ellátások:

  • gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is)
  • gyógyvizes kádfürdő
  • iszappakolás
  • súlyfürdő
  • szénsavas fürdő
  • orvosi gyógymasszázs
  • víz alatti vízsugármasszázs
  • víz alatti csoportos gyógytorna
  • komplex fürdőgyógyászati ellátás

A gyógyászati ellátásokért fizetendő térítési díj eltérő összegű lehet, tekintettel arra, hogy a fürdőszolgáltatás szabad ármegállapítású szolgáltatás. A társadalombiztosítási támogatás az ún. közfinanszírozás alapját képező árhoz igazodik, amelytől a szolgáltatók eltérhetnek. A közfinanszírozás alapját képező ártól való eltérés esetén a beteg által fizetendő térítési díj változhat.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatásával évente kétszer 15 alkalmas (egyes esetekben 20 alkalmas. Ez nem ingyenes kezelést jelent, az önrészt fizetniük kell a betegeknek, de így is jóval olcsóbban érhetőek el a szolgáltatások, mintha a teljes díjat meg kellene fizetni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

termálfürdők

gyógyfürdők

termálvíz

élményfürdő

fürdő

utazás belföldön