Meghökkentő dolog rejtőzhet a Balaton mélyén: ez lehet a magyar Atlantisz?

HelloVidék   
  Megosztom
Meghökkentő dolog rejtőzhet a Balaton mélyén: ez lehet a magyar Atlantisz?

A Balaton környéke tele van különleges rejtélyekkel és különös legendákkal, és nem utolsósorban olyan kincsekkel, amik mind a mai napig nem kerültek még a felszínre. Legutóbb annak a második világháborús repülőgépnek a felhozatala kavarta fel az állóvizet, amit idén októberben emeltek ki a tóból.

A Messerschmitt típusú vadászrepülőgép csaknem 80 éve zuhant a vízbe Balatonakarattyánál. A szakemberek október elején kezdték meg a magyar Messerschmitt típusú vadászrepülőgép kiemelését. A gép hadtörténeti jelentősége abban áll, hogy jelenlegi tudásunk szerint ez az egyetlen hazai összeszerelésű, magyar gyártmányú motorral rendelkező Messerschmitt vadászgép a világon.

A Balaton mélye sok mindent rejthet még, amire még nem derült fény, szigetek, különféle leletek, épületmaradványok is lehetnek a felszín alatt. Felderítésük nem egyszerű, mégis egy Losta nevű sziget sok kutató fantáziáját megmozgatta már az elmúlt évszázadok alatt. A szigetről először egy 1211-es dokumentumban tesznek említést, mint egy azonos nevű faluval közös birtok része.

A közép-kor egyik legkiválóbb térképésze, Lázár Deák 1514 és 1520 között készült térképéről alapján a tihanyiak megemelték a tó vízszintjét. Ennek következtében az apátságot soha sem sikerült elfoglalnia a törököknek. Ez a hosszú időszak azonban végérvényesen megpecsételte a lostai halászfalu sorsát, hiszen maga a sziget legközelebb csak az 1700-as években került szárazra.

Egészen pontosan 1730-ra eresztették újra normális szintre a tavat, és a volt falu újra láthatóvá vált. Maga a sziget 1780-ig több térképen is látható volt és a feljegyzések is beszámoltak a régi település kőalapjairól.

Elméletekből nincs hiány

Dr. Bendefy László, a műszaki tudományok kandidátusa 1970-ben egy új elmélettel állt elő. A Losta birtok az 1211-es oklevél szerint a tó partját elhagyva „délnek fordul”, eléri a Losta nevű falut (ami a déli parton van) és felfut a Király hegye nevű halomra. Ez pedig egy Zamárdi mellett található szigetet jelent. Egy egyedi térképpel szemléltette, ahol a fent említett Losta névtelen szigetként van feltűntetve. A búvárok ezt cáfolták és az elméletet elvetették.

1996-ban Szabó Géza szekszárdi búvár-régész ugyanis Örvényesnél rejtélyes vízalatti romok kutatása közben, a római kornál jóval későbbi eszközöket is talált a tó mélyén. Ebből és a korabeli leírásokból ő arra következtetett, hogy a mondabeli Losta szigetét találta meg. A régi feljegyzéseket ugyanis a legtöbb történész úgy értelmezi, hogy Losta azonos a Tihanytól nyugatra, Aszófő és Örvényes környékén, a parttól 8-900 méterre található szigettel.

Ezt a véleményét Csíki Sándor is osztotta a kérdésben. Ő a siófoki búvár-régész klub vezetőjeként ugyanis már 1982-ben is merült a környéken, ahol római romokat talált a víz alatt. Ő még 2002-ben is azon a véleményen volt, hogy a már említett lostai római fürdőből származó romokat rejti a víz mélye. A tudományos viták a mai napig zajlanak és lehet, hogy soha nem derül fény arra, hogy mi lehet az iszap alatt.

Fotó: toretro.blog.hu

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

balaton

sziget

rejtély