Ilyen kiállítás sincs még egy az országban: mutatjuk, mire készülnek Mezőberényben

MTI   
  Megosztom
Ilyen kiállítás sincs még egy az országban: mutatjuk, mire készülnek Mezőberényben

Új állandó kiállítás nyílt Petőfi és Orlai - A dallal szerzett barátság címmel az újratelepítésének 300. évfordulóját ünneplő, Békés vármegyei Mezőberényben.

A mezőberényi Orlai házban nyílt tárlat többszereplős, a költő mellett a város szülötte, Orlai Petrics Soma festőművész és a város neveltje, Szendrey Júlia is helyet kapott benne. A kiállítás alkotói összefonják a három szálat: a gyermeklányként Mezőberényben tanuló, majd ide anyaként és aggódó feleségként visszatérő Szendrey Júliáét, a Petrics család tagjainak szeretetét és a költő mély barátságát rokona és művésztársa, Orlai Petrics Somával.

A kiállítás megtervezésében és kialakításában a helyi szakemberek mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete munkatársai nyújtottak segítséget. A tárlat alappillérei azok az anekdoták, melyek Petőfi mezőberényi tartózkodásairól szólnak és a berényi tárgyak, melyek szintén az itt tartózkodásaihoz köthetők: a Petőfi poharaként ismert festett mázas üvegpohár; Bonyhai Benjámin egykori jegyző karosszéke, melyben Orlai megfestette a költőt vagy Kis-Kéry Mihály emlékkönyve, melybe Petőfi írt.

Túri Andrea, az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ igazgatója elmondta, a kiállításban a helyi muzeális gyűjteményében őrzött eredeti műtárgyak és dokumentumok mellett festmények, fényképek, dokumentumok másolatai mesélik el Petőfi és Orlai barátságát és Szendrey Júliának az itteni nevelőintézetben töltött éveit. A mezőberényi tárgyakat Irányi István Petőfi-kutató hagyományozta a muzeális gyűjteményre.

Emellett mezőberényi diákok 13 anekdotát jelenítettek meg rajzok formájában, melyek történetét maguk olvasták fel, digitalizálást követően néhány alkotás életre is kel. A történetek mellett megelevenedik a Békéscsabai Jókai Színház Németh László Petőfi Mezőberényben című színdarabjának videófelvétele is.

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozások is társulnak

- tette hozzá az igazgató.

A kiadványt Erdész Ádám történész, nyugalmazott levéltárigazgató szerkesztette; a dualizmustól a mai napig ölelték fel Mezőberény történetét. Erdész Ádám a kötet bemutatóján elmondta, "a dualizmus idején adott volt egy mezővárosi típusú település, ahol a jobbágyfelszabadítással amellett, hogy a jobbágyok megkapták a földeket, a közös legelőket is felosztották. Egy olyan társadalom alakul ki, amelyben elég széles a középosztály, ami azért is fontos, mert fogyasztóvá is vált, ezzel segítette a kereskedelem, a kisipar fejlődését is. Elindult a polgárosodás folyamata, ez pedig rányomta a bélyegét a XX. századra".

A könyv várhatóan 2024 májusában jelenik meg.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

petőfi

orlai

békés megye

mezőberény