Kincsre bukkantak az ásatáson: drágakövet rejtett az Alattyán melletti szántóföld

HelloVidék   
  Megosztom
Kincsre bukkantak az ásatáson: drágakövet rejtett az Alattyán melletti szántóföld

A különleges eszköz Alattyán közelében került elő. Nefrit tárgyak a térségben nem ismertek, de még a Kárpát-medencében is ritkák - írta meg a szoljon.hu.

Ahogy a portál írja, a Jász Múzeum a közösségi médiában is jelen van, ahol nem csak az éppen aktuális programokról tájékoztatják az érdeklődőket, hanem többek között a múzeumban őrzött értékes kincseket is bemutatják. Legutóbb egy értékes féldrágakőből, a jáde nefrit nevű változatából készül balta, vagy véső fotóját és rövid ismertetőjét osztották meg az intézmény Facebook-oldalán. Ahogy a posztban írják:

Jáde-kő balta Alattyán melletti szántóföldről.

Értékes féldrágakőből, a jáde nefrit nevű változatából készült ez a zöld színű balta, esetleg véső, melyet Kerékgyártó Gyula talált Alattyán község közelében egy, a Zagyva melletti őskori lelőhelyen. A lelet környezetében gyűjthető kerámiák alapján neolit település állt itt a Kr. e. 5400-4900 körüli években. A balta hossza 145 mm, a szélessége az élénél 28 mm. Hosszára merőlegesen több vájatot alakitottak ki véséssel a baltatesten, melyek a fanyélre való rögzitésnél a zsineg elcsúszását akadályozhatták meg. Nefrit tárgyak a vidékünkön nem ismertek, de még a Kárpát medencében is igen ritkák. Jádét legközelebb az Alpokban bányásztak, ez a darab az őskori távolsági kereskedelem folytán került Alattyánra. Szépsége és drágasága folytán bizonyosan nem használati tárgyként, vagy fegyverként funkcionált, inkább tulajdonosának magas presztízsét mutató jelvényként tekinthettek rá.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

drágakő

féldrágakő

alattyán

nefrit

szántóföld