Drámapályázatot írt ki a vidéki színház: ilyen művekkel lehet indulni rajta

MTI   
  Megosztom
Drámapályázatot írt ki a vidéki színház: ilyen művekkel lehet indulni rajta

Drámapályázatot hirdetett a magyar kultúra napján a debreceni önkormányzat és a Csokonai Nemzeti Színház annak emlékére, hogy 175 évvel ezelőtt, 1849-ben Debrecen az ország fővárosaként a szabadságharc ügyének élére állt: olyan új, magyar nyelvű műveket várnak, amelyek bemutatják a "szabadság őrvárosának" történelmi időszakát - tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

Közleményükben azt írták, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem egyik legmeghatározóbb fejezete, nemzeti identitásunk alapköve, s az idén ünnepeljük a 175. évfordulóját, hogy Debrecen az ország fővárosaként a szabadságharc ügyének élére állt.

Történelmi évforduló ihlette a pályázatot

Az országgyűlés 1849. április 14-én a debreceni Református Nagytemplomban mondta ki Magyarország függetlenségét, a Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztását, és ekkor választották kormányzó elnökké Kossuth Lajost - idézi fel a történelmi eseményeket a közlemény. A történelmi évforduló alkalmából - Debrecen kezdeményezésére és támogatásával - a Csokonai Nemzeti Színház drámapályázatot hirdet. Az évfordulós pályázat célja, hogy olyan új, magyar nyelvű művek szülessenek, amelyek bemutatják a "szabadság őrvárosának" történelmi időszakát - írták.

Hogyan lehet pályázni?

Pályázni lehet minden műfaji megkötés nélkül olyan saját magyar nyelvű színpadi művel vagy darabtervvel, amely még nem jelent meg, nem mutatták be színpadon, nem nyert díjat korábbi pályázatokon. Pályázni 2024. június 30-ig lehet, a pályamunkákat ötfős szakmai zsűri értékeli. Az eredményhirdetés 2024 őszén, a Csokonai színházban, a VII. Magdafeszt keretében lesz.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

debrecen

színház

pályázat

művészet

szórakozás

történelem