Drámapályázatot írt ki a vidéki színház: ilyen művekkel lehet indulni rajta

MTI   
  Megosztom
Drámapályázatot írt ki a vidéki színház: ilyen művekkel lehet indulni rajta

Drámapályázatot hirdetett a magyar kultúra napján a debreceni önkormányzat és a Csokonai Nemzeti Színház annak emlékére, hogy 175 évvel ezelőtt, 1849-ben Debrecen az ország fővárosaként a szabadságharc ügyének élére állt: olyan új, magyar nyelvű műveket várnak, amelyek bemutatják a "szabadság őrvárosának" történelmi időszakát - tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

Közleményükben azt írták, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem egyik legmeghatározóbb fejezete, nemzeti identitásunk alapköve, s az idén ünnepeljük a 175. évfordulóját, hogy Debrecen az ország fővárosaként a szabadságharc ügyének élére állt.

Történelmi évforduló ihlette a pályázatot

Az országgyűlés 1849. április 14-én a debreceni Református Nagytemplomban mondta ki Magyarország függetlenségét, a Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztását, és ekkor választották kormányzó elnökké Kossuth Lajost - idézi fel a történelmi eseményeket a közlemény. A történelmi évforduló alkalmából - Debrecen kezdeményezésére és támogatásával - a Csokonai Nemzeti Színház drámapályázatot hirdet. Az évfordulós pályázat célja, hogy olyan új, magyar nyelvű művek szülessenek, amelyek bemutatják a "szabadság őrvárosának" történelmi időszakát - írták.

Hogyan lehet pályázni?

Pályázni lehet minden műfaji megkötés nélkül olyan saját magyar nyelvű színpadi művel vagy darabtervvel, amely még nem jelent meg, nem mutatták be színpadon, nem nyert díjat korábbi pályázatokon. Pályázni 2024. június 30-ig lehet, a pályamunkákat ötfős szakmai zsűri értékeli. Az eredményhirdetés 2024 őszén, a Csokonai színházban, a VII. Magdafeszt keretében lesz.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

debrecen

színház

pályázat

művészet

szórakozás

történelem