Nem semmi fesztivára készülnek Nógrádban: az ország legjobbjai versengenek majd

MTI   
  Megosztom
Nem semmi fesztivára készülnek Nógrádban: az ország legjobbjai versengenek majd

Tíz előadást mutatnak be Balassagyarmaton, a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon péntektől vasárnapig. Az ország egyik legnagyobb amatőr színjátszó fesztiválját idén 39. alkalommal rendezik meg a Nógrád vármegyei városban.


 

Golyán Krisztina, a szervező Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója az MTI-nek szerdán elmondta: tíz társulat lép fel, Solymárról, Székesfehérvárról, Budapestről, Tatabányáról, Bajáról, Győrből és Kassáról érkező csoportok mutatkoznak be a háromnapos, ingyenesen látogatható színjátszó napokon, az előadások a művelődési központ kamaratermében, aulájában és Csikász termében lesznek láthatóak.

A fesztivált pénteken 17:30-kor nyitják meg az Udvari Kamaraszínház A világ és a vége című előadásával. A versenyen kívüli előadást Andrási Attila írta és rendezte. A nyitónapot Wunderlich József Dalok és versek című zenés estje zárja.

Szombaton nyolc előadást láthatnak a nézők, az előadókat pedig késő estétől hajnalig tartó parti várja.

Vasárnap a szlovákiai kassai KGSzT: A félőlény című előadása után szakmai műhelybeszélgetést szerveznek, majd a díjátadót és a fesztiválzárót rendezik meg Csőre Gábor színművész közreműködésével.

A zsűri tagjai Ascher Tamás, Regős János, és ifjabb Vidnyánszky Attila.

A balassagyarmati irodalmi és színjátszó napokat 1964-ben rendezték meg először. Négy évvel később országos fesztivállá vált, majd 1983-tól többnapos, nemzetközi, nem hivatásos színszínjátszó-találkozóvá fejlődött. Ekkortól lett a kamarajátékok fesztiválja, így a műfaj jellegénél fogva több produkció bemutatására és résztvevő meghívására nyújt lehetőséget. 1967-től évente, 1990-től kétévente szervezik meg a programot.

Golyán Krisztina úgy fogalmazott: a kamarajátékok országos fesztiválja kiváló lehetőség a fiatal, feltörekvő tehetségek bemutatkozására.

A rendezvény számos híres és elismert színházi rendezőt és színészt segített már a reflektorfénybe, így Szabó Győzőt, Alföldi Róbertet, Éless Bélát vagy Bucz Hunort - tette hozzá.

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ felhívására hazai és határon túli magyar társulatok jelentkezhettek a színjátszó napokra. A legjobb előadásokat jutalomban részesítik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

színház

amatőr

balassagyarmat