Nem semmi fesztivára készülnek Nógrádban: az ország legjobbjai versengenek majd

MTI   
  Megosztom
Nem semmi fesztivára készülnek Nógrádban: az ország legjobbjai versengenek majd

Tíz előadást mutatnak be Balassagyarmaton, a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon péntektől vasárnapig. Az ország egyik legnagyobb amatőr színjátszó fesztiválját idén 39. alkalommal rendezik meg a Nógrád vármegyei városban.


 

Golyán Krisztina, a szervező Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója az MTI-nek szerdán elmondta: tíz társulat lép fel, Solymárról, Székesfehérvárról, Budapestről, Tatabányáról, Bajáról, Győrből és Kassáról érkező csoportok mutatkoznak be a háromnapos, ingyenesen látogatható színjátszó napokon, az előadások a művelődési központ kamaratermében, aulájában és Csikász termében lesznek láthatóak.

A fesztivált pénteken 17:30-kor nyitják meg az Udvari Kamaraszínház A világ és a vége című előadásával. A versenyen kívüli előadást Andrási Attila írta és rendezte. A nyitónapot Wunderlich József Dalok és versek című zenés estje zárja.

Szombaton nyolc előadást láthatnak a nézők, az előadókat pedig késő estétől hajnalig tartó parti várja.

Vasárnap a szlovákiai kassai KGSzT: A félőlény című előadása után szakmai műhelybeszélgetést szerveznek, majd a díjátadót és a fesztiválzárót rendezik meg Csőre Gábor színművész közreműködésével.

A zsűri tagjai Ascher Tamás, Regős János, és ifjabb Vidnyánszky Attila.

A balassagyarmati irodalmi és színjátszó napokat 1964-ben rendezték meg először. Négy évvel később országos fesztivállá vált, majd 1983-tól többnapos, nemzetközi, nem hivatásos színszínjátszó-találkozóvá fejlődött. Ekkortól lett a kamarajátékok fesztiválja, így a műfaj jellegénél fogva több produkció bemutatására és résztvevő meghívására nyújt lehetőséget. 1967-től évente, 1990-től kétévente szervezik meg a programot.

Golyán Krisztina úgy fogalmazott: a kamarajátékok országos fesztiválja kiváló lehetőség a fiatal, feltörekvő tehetségek bemutatkozására.

A rendezvény számos híres és elismert színházi rendezőt és színészt segített már a reflektorfénybe, így Szabó Győzőt, Alföldi Róbertet, Éless Bélát vagy Bucz Hunort - tette hozzá.

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ felhívására hazai és határon túli magyar társulatok jelentkezhettek a színjátszó napokra. A legjobb előadásokat jutalomban részesítik.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

színház

amatőr

balassagyarmat