Titkos, meseszép altemploma van Veszprémnek: a "sisakos túrán" most te is bejuthatsz

HelloVidék   
  Megosztom
Titkos, meseszép altemploma van Veszprémnek: a sisakos túrán  most te is bejuthatsz

Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét.

Bagoly, homokóra, koponya, egy lefelé fordított fáklya és egy lakat – az elmúlás szimbólumait tartják kezükben azok az allegorikus szoboralakok, amelyek a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének, Padányi Biró Mártonnak a síremlékét díszítik. A több mint 260 éves műalkotást a püspök életnagyságú szobra díszíti: az örökkévalóságnak készült ravatalon az egyházi tisztségviselőt főpapi ornátusban, fején püspöksüveggel láthatjuk.

A szobordíszes síremlék a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomának egyik kápolnájában található. „Ez a síremlék a veszprémi várhegy legértékesebb és egyik legkülönlegesebb műalkotása, amelynek restaurálása összetett feladat” – mondta Dr. Nagy Veronika múzeumigazgató, a Work in Progress programsorozat kurátora.

A szakértő hozzátette:

a Veszprémi Érsekség kiemelt gondossággal kezeli a síremléket, hiszen az egyik legjelentősebb veszprémi püspök nyughelyéről van szó. Padányi Biró Márton 1745 márciusában lett veszprémi megyéspüspök. Harcolt a török hódoltság utáni Magyarországon a plébániák újjászervezéséért, és több mint kétszáz templomot, kápolnát építtetett vagy újíttatott fel. A művészetek pártfogója volt, a püspöksége idején elkészült épületek a mai napig meghatározzák Veszprém városképét: ő építtette többek között a barokk stílusú Nagypréposti Házat, majd néhány évvel később ő állíttatta fel a várnegyed szívében a Szentháromság-szobrot is.

Padányi 1762. augusztus 16-án hunyt el, temetési szertartását pedig még életében megtervezte. A püspököt Sümegen ravatalozták fel és ott tartották meg a gyászmisét – onnan vitték végső nyughelyére, Veszprémbe, ahol a visszaemlékezések szerint óriási tömeg gyűlt össze.

A székesegyház déli kápolnájában helyezték el. Ő maga rendelkezett így, mert úgy hitte, hogy ez a legendás Szent György Kápolna, ahol Imre herceg fogadalmat tett. Akkoriban a kápolnát ugyanis Szent Imre Kápolnának is hívták. Szobordíszes síremlékét is elkészíttette még életében, a kápolna gondozását pedig a veszprémi piaristákra bízta

– magyarázta Dr. Nagy Veronika.

Restaurálják a több mint 260 éves síremléket

A síremlék restaurálása a veszprémi várnegyed megújításának részeként kezdődött el.

Padányi Biró Márton püspök síremlékének helyreállítása elengedhetetlenné vált, a kápolna falai és a padló ugyanis erősen vizesedett, az épületben ugyanakkor folyamatosan magas volt a légnedvesség. A folyamatos vízterhelés miatt a mészkő mállani kezdett, ennek köszönhetően a műmárvány felületek roncsolódtak, számos helyen leváltak, a mészkő faragványok pedig pusztulni kezdtek

– magyarázta Vavra Áron műemléki projektvezető, hozzátéve: az altemplomban lévő kápolna ablaka alatti falszakaszban az 1960-as években egy gázolaj átfejtő tartályt helyeztek el, így a falba víz és gázolaj is beszivároghatott.

Alapvető célunk, hogy a püspök nyughelyét kegyeletteljesen, a lehető legkíméletesebb módon kezeljük, ugyanakkor a síremlék megmentése is célunk, hiszen különlegesen értékes műalkotásként Padányi püspök emlékezetét őrzi. A restaurálás legnagyobb feladata, hogy olyan műszaki megoldást találjunk a szigetelésre, ami nem jár a síremlék megbontásával

– emelte ki a szakember.

A megfelelő szigetelési mód kiválasztásához számos vizsgálatot végeznek, amelyek több restaurátori szakterületre is kiterjednek, kő- és festőrestaurátori mintavételezést, valamint laborvizsgálatokat is tartalmaznak. Az elvégzett vizsgálatok alapján egyértelművé vált, hogy a restaurálás sikere érdekében a síremlék belső oldalait is meg kell vizsgálni. Ezt a síremlék megbontása nélkül a már eleve sérült, hiányos területeken kialakított kisebb furatokon keresztül bevezetett kamera segítségével lehetett megoldani. A felvételek alapján a szakértőknek sikerült pontosítaniuk a síremlék kialakítását, valamint így vált egyértelművé, hogy a koporsó is jó állapotban maradt fenn.

Érdekesség, hogy nemrég a műmárvány felület alatt olyan festett rétegként is azonosítható nyomokat tártak fel a restaurátorok, amelyek alapján lehetséges, hogy a szarkofág bizonyos elemei festettek voltak, és nem a ma is látható műmárvány felület képezte a záró réteget.

Folytatódnak a sisakos túrák

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is folytatódik a Work in Progress (WIP) programsorozat, az első „sisakos túrát” – amely a várnegyed megújításának munkálatainak kulisszái mögé ad betekintést – az idegenvezetők világnapja alkalmából, február 24-én és 25-én szervezik majd. A túra különlegessége, hogy a résztvevők a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát és Padányi Biró Márton síremlékét is megtekinthetik, és bepillantást nyerhetnek a restaurálási munkálatokba.

A tervek szerint márciustól nemcsak hétvégenként, hanem hétköznapokon – keddtől péntekig 17 és 19 óra között – is várja az Érsekség a látogatókat a veszprémi várnegyedben, amelynek megújítása 2024-ben is folytatódik. Megújul többek között a Szent Mihály Főszékesegyház altemploma, folytatódnak a restaurátori munkák az Érseki Palotában található érseki vagy Koller-könyvtárban, a Gizella Kápolnában kő- és festő-restaurátori munkák várhatóak, a Szent István és a Szent Imre Templomban, illetve a Szent József Házban, a Kanonoki Házban és a Körmendy Házban is dolgoznak majd a festő-restaurátorok.

Fotók: Kiss Dávid és Nagy Lajos

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

veszprém

kulturális

programajánló