Különleges kiállítás lesz a vidéki nagyvárosban: ilyen tárgyakat nem sok helyen láthatsz

MTI   
  Megosztom
Különleges kiállítás lesz a vidéki nagyvárosban: ilyen tárgyakat nem sok helyen láthatsz

Csaknem kétezer négyzetméteren tíznél is több terepasztallal várják a látogatókat a 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Ötödik alkalommal lesz jelen Kondor Balázs gyűjteménye, a Szolnoki Vasúti Almárium. A tárlaton várótermi enteriőrök és a MÁV-Start égisze alatt reneszánszát élő Utasellátó étterem hangulata elevenedik meg. A látogatók vasúti utazási okmányok készítésével tehetik emlékezetessé a jubileumi kiállítás élményeit.

A VOKE Szolnoki Vasútmodellező Klub H0 építési nagyságú, magyar modulszabvány szerint épülő terepasztalait digitális vezérléssel látták el. A vonatokat wifin keresztül, vezeték nélküli egerekkel és okoseszközökkel irányítják. A 47 elemet számláló rendszerből 44-et állítanak ki a márciusi kiállításon. Fiktív, magyar jellegű tájat modelleznek, amelybe beletartozik "Mucsaröcsöge" kétvágányú, fővonali állomása, valamint "Epres" fővonali megállóhely is. A modulokon több mozgó figura és interaktív jelenet lesz.

A békéscsabai Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub és Tatár Gergő magángyűjtő a kiállításon szintén H0 modulrendszerben építkezik. Villamos- és dízelmozdonyok modelljei, valamint személy- és tehervagonok, elsősorban magyar, osztrák és román vasúttársaságok mozdonyai és vagonjai láthatók majd terepasztalukon.

A Veresegyházi Vasútmodellező Klub terepasztalainak fő témája az 1988-as újravillamosítás előtti Rákospalota-Újpest-Veresegyház-Vác vasútvonal Veresegyház és Csomád állomásai és azok környezete. Ehhez készült több modul, például Szécsény, Ó-Szolnok, de a korábbi valóságnak emléket állítva készültek el a Nógrádkövesd, Balatonfenyves és Püspökladány modulok.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

kiállítás

szolnok

vasút