Ezzel az egyszerű módszerrel most piszok gazdag lehetsz: totál legális, ennyit kell csak tenni érte

Szurok Dávid   
  Megosztom
Ezzel az egyszerű módszerrel most piszok gazdag lehetsz: totál legális, ennyit kell csak tenni érte

Nem mindennapi hobbijáról rántotta le a leplet tavaly az a gönyűi nyugdíjas, aki elmondása szerint már a '80-as évek óta Dunánál mossa az aranyat. A férfi már saját aranymosó szerkezetet is épített, elmondása szerint a dologból nem lehet meggazdagodni, de két hét tengerparti nyaralás minden évben ki szokott jönni a talált aranyból. Persze felmerül joggal a merül fel kérdés, hogy valóban hazavihetjük-e, ha aranyat találunk a Duna-parton vagy a Balatonban? Ennek jártunk utána.

Bátrak szerencséje

Mint, ahogy arról tavaly a Pénzcentrum is beszámolt, 1981 óta mos aranyat a Dunából egy nyugdíjas férfi, a Gönyűn élő Szabó Jánosnak annak idején egy néprajzkutató mutatta meg, hol lehet a nemesfémet megtalálni a folyóban.

Fogtam egy lapátot, megmerítettem a sóderben, és a már kitanult mozgatást csináltam a vízzel, amivel „lelökődik” a meddő anyag, a sóder, a gránáthomok, a vaspor. Jó helyen próbálkoztam, rögtön találtam aranyat. Persze nem óriási mennyiségben, csak öt -hat szemet

- mesélte tavaly az idős férfi.

Szabó Jánosnak saját aranymosó szerkezete is van, a művelet végén higannyal különíti el az igazi aranyat és a vasport és az egyéb hulladékot.

Jöhet az újabb aranyláz?

Európa egyik leggazdagabb aranymosó helye az őskortól napjainkig a Kárpát-medence volt, legfőképpen Erdély, a Kisalföld és a Muraköz. A Duna kisalföldi szakaszán, a csallóközi parton Gúta, Naszvad, Bős, Szap, Csicsó, Füss, Kolozsnéma, Aranyos, Vajka, Medve, Doborgaz lakói éltek aranymosásból. A Szigetközben pedig Ásvány, Lipót, Nagybajos voltak a leghíresebb aranymosó helyek. A Duna mentén egyéb fontos aranymosó helyek voltak még Győr és Gönyű között.

Magyarországon a mosással kinyerhető úgynevezett fövenyarany elsősorban a Duna és a Dráva mentén található. Az aranymosás mesterségének népszerűsítése miatt a Dunai Bástyában `Duna, hajók, mesterségek` címmel nyílt kiállítás még 2013-ban. A kapcsolódó helyiségekben a Duna menti hagyományos mesterségek, így a halászat, aranymosás, és a hajóácsok munkáját is megismerhetik a látogatók.

Az idei évben is gazdag programok várják azokat, akik szeretnének megismerkedni az aranymosással Június 01. és november 01. között

Pár éven belül újra arany nagyhatalom lehet Magyarország?

Mint ahogy arról a HelloVidék is beszámolt róla, tavaly felröppent a hír, hogy állítólag annyi arany van a Börzsönyben, hogy ki lehetne fizetni belőle a teljes államadósságot. Varga István Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. tulajdonosa akkor azt mondta lapunknak, hogy az 500 méteres mélység mintegy 9000 tonna aranyat és 9000 tonna ezüstöt rejthet.

Az, hogy mi lesz a grandiózus tervekből egyelőre még nem tudni, az azonban tény, hogy egyre nagyobb hazánkban az aranyláz. Így nem csoda, hogy Magyarországon futótűzként terjednek azok a programok, amelyek csoportos aranymosásra invitálnak a Dunán.

Egy „franchise-hálózat” épül a kertek alatt

Egy kis rövid keresés után lapunk talált olyan túrás kikapcsolódási lehetőséget a dunasafari.hu oldalán, amely során szintén aranymosásra invitálják az a embereket a Dunán. A hajókirándulás során nem csak bemutatják az aranymosás technikáját, az aranymosók évszázadokon keresztül végzett mesterségét, de mindenki ki is próbálhatja szerencséjét, sőt, a Dunából mosott értékes aranyat haza is viheti.

A program időtartama hajózással együtt 3 óra.

Jegyárak:

  • Aranymosás (júniustól)
  • Felnőtt: 5500 Ft
  • Gyerek: 4500 Ft

A Pisztráng Kör is hasonló programokat kínál leginkább kiránduló osztályoknak a Szigetközben. Mint írják: régen a Szigetközben fontos mesterség volt az aranymosás, ebbe kaphatnak betekintést az érdeklődők és természetesen próbára is tehetik magukat. Ha szerencsések és jól végzik munkájukat, akkor igazi, kézzel mosott dunai arannyal térhetnek haza. A foglalkozáson megismerhetik az aranymosás fortélyait, az aranymosók életét és azokat a nehézségeket, amikkel meg kellett küzdeniük a megélhetésért.

A program időtartama:

  • 1,5 - 2 órás

A program lehetséges helyszíne:

  • Tündérsziget Ökopark

Aranymosás (1,5-2 órás):

  • 1.000 Ft/fő, de min. 15.000 Ft

Természetesen joggal merül fel az emberben a kérdés, hogy valóban hazaviheti az aranyat. A kézi aranymosás nem esik a bányatörvény hatálya alá, ennek ellenére a terület kezelőjétől – elvileg – engedélyt kell kérni. A Duna legtöbb partszakasza a helyi vízművek, a Balaton-part egyes szakaszai pedig az adott települések kezelésében áll. A jelenleg is hatályos törvények értelmében a hazai föld minden ásványkincse, így az arany is az államot illeti.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

szórakozás

aranymosás

arany

duna